Een huis kopen: welke stappen moet ik volgen?

Het gezin is de woning ontgroeit, je bent toe aan een nieuwe omgeving of je wilt dichter bij familie wonen. Er zijn erg veel verschillende redenen waarom men er voor kiest te verhuizen of een nieuw huis te kopen. Het uitzoeken van een nieuw huis is een leuke klus, die begint met oriënteren en zoeken op het internet. Toch is het kopen van een huis ook één van de belangrijkste beslissingen in iemands leven, daarom is doordacht te werk gaan geen overbodige luxe. Hoe je dat doet en waar je allemaal rekening mee moet houden lees je in dit artikel.

Woonwensen

Zomaar naar huizen gaan kijken omdat ze er leuk uitzien loopt vaak niet uit tot een succesvolle verkoop. Ga eerst na wat jouw woonwensen zijn, zodat het maken van keuzes eenvoudiger wordt. Denk bijvoorbeeld na over de woonplaats, in wat voor een wijk je wilt wonen, wat je budget is, hoe groot de woning moet zijn en hoe de buitenruimte er uit moet zien. Dit zijn uiteindelijk allemaal aspecten die ervoor zorgen of je voor een woning kiest of niet.

Financiële plaatje

Nadat je jouw woonwensen op een rijtje hebt gezet, is het handig om te weten hoe het financiële plaatje er precies uitziet. Schakel hiervoor de hulp in van een financieel adviseur. Een onafhankelijk adviseur kijkt naar de verschillende mogelijkheden die je hebt en adviseert je aan de hand van deze opties. Je hebt zo een volledig overzicht en kunt zo weloverwogen keuzes maken over bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek.

Bezichtigingen met makelaar

Hierna kun je echt fanatiek gaan zoeken en kun je bezichtigingen in gaan plannen. Tijdens deze stap van het proces is het wellicht een goed idee om een makelaar in te schakelen. Makelaar Heerlen, Rotterdam of Breda, ze zitten overal en weten je vaak precies de informatie te geven die je nodig hebt. Zij hebben verstand van de regio waarin je je begeeft en kunnen je daardoor advies op maat geven.

Het contract

Heb je jouw droomwoning gevonden dan is het tijd om een bod uit te brengen, ook dit kun je het beste samen doen met een makelaar. Krijg je een akkoord dan is het tijd om het contract te ondertekenen en de hypotheek af te sluiten. Binnen de kortste keren heb jij je droomwoning!