Een huis met alle puntjes op de i  

BAAS Architecten

De bewoners van deze hedendaagse villa wilden een duurzame woning laten bouwen met zoveel mogelijk milieusparende voorzieningen zoals een warmtepomp, drievoudig glas, zonnepanelen, een sedumdak en uitstekende isolatie. Ze betrokken een architect bij hun bouwplannen om de “puntjes op de i te zetten”. The Art of Living sprak met de bewoners en met de betrokken architecten van BAAS Architecten. 


Exterieur

Villa, keuken, BAAS Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Inrit betonplaten

Betonheren
Villa, keuken, BAAS Architecten, The Art of Living

Totstandkoming ontwerp 
Roy van Hoorn, mede-eigenaar en architect van BAAS Architecten: “Ons uitgangpunt is om bij elk project de woning de verbinding te laten zijn tussen omgeving en opdrachtgever. Dit betekent dat we bij het eerste gesprek met de opdrachtgevers proberen om de persoonlijke levensstijl en smaak van de toekomstige bewoners vast te leggen en die te combineren met de eigenschappen van het perceel. Om daarmee te bereiken dat de ruimtes door de bewoners worden ervaren zoals ze dit zich hadden voorgesteld. Het is dan ook belangrijk om je als architect in te beelden welke verschillende scènes zich in de ruimtes kunnen afspelen en hoe die zich met buiten verbinden. Hoe wil je bijvoorbeeld een ruimte gebruiken als je ’s morgens net wakker wordt en wanneer je ’s avonds thuiskomt van je werk? Tijdens de eerste kennismaking met de bewoners kwamen de wensen naar strakke lijnen, warme tinten en zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval nadrukkelijk naar boven. Als je ontwerpt vanuit de beleving van de opdrachtgever, dan heeft men nagenoeg geen toelichting nodig om het gepresenteerde ontwerp te begrijpen.”  

Vooraanzicht en entree 
Het ontwerp van de villa kenmerkt zich door lange, witte elementaire lijnen van wit stucwerk. Deze zijn niet de constructieve dragers, maar wel de visuele dragers van het ontwerp. De witte lijn maakt het totaal tot één geheel en opent de ruimtes daar waar nodig. De verdiepingsvloer steekt uit de rechterkant van de woning zonder dat er gebruik is gemaakt van een steunende kolom. De zwevende luifel die daardoor ontstaat vormt de carport en wordt extra gemarkeerd door de witte lijnen die doorlopen van voor naar achteren. De dominante witte hoofdlijn, de opgemetselde horizontale bakstenen en de verticale opzet van de houten frakédelen, vormen een sterk contrast met het stucwerk. Hierdoor ontstaat er een mooie dieptewerking. De verzonken ledverlichting in de gevel maakt dat de hoofdvorm ook in de avond mooi tot zijn recht komt.


Leefruimte

Villa, keuken, BAAS Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Realisatie Keukens

Nuva Keukens Tilburg

Interieurbouw

Luxury Design Interiors

Meubilair

Meijs Wonen

Beeld & Geluid

Bang & Olufsen Henri Tibosch

E-Installatie, verlichting & domotica

Van Bergen elektrotechniek

Leverancier verlichting

De Lichtspecialist

leverancier deurslag

Destil Prolians
Villa, keuken, BAAS Architecten, The Art of Living

Doordachte details  
Vanuit de entree leiden grote, glazen deuren naar de woonkamer en heb je een doorkijk naar de achtertuin. Hoe verder je de woning binnenkomt, des te meer de tuin zich openstelt tot in de keuken waar jij je midden in de tuin waant. Manon Damen, architect en interieurarchitect bij BAAS Architecten, heeft met de bewoners meegedacht over de inrichting. Manon: “De zithoek, de werkplek en het eetgedeelte, de woonkamer en de werkkamer zijn gecreëerd door wanden met elkaar te combineren, maar de zichtlijnen van zuid naar noord en van oost naar west zijn zoveel mogelijk gehandhaafd. Dit zorgt voor het gevoel dat de woning je omsluit zonder dat deze je opsluit.” De horizontale belijning van de kastenwand op de werkplek, loopt door in het bureaublad. Hetzelfde lijnenspel komt terug in de trekverlichting in het plafond, waarmee ook weer de zichtlijnen worden benadrukt. Om de lange wand tussen de woonkamer en de hal visueel te breken, is er een nis in gemaakt. De bewoners zijn erg blij dat het lichtplan en het interieurontwerp al bij het eerste ontwerp zijn meegenomen: “Deze details zijn precies de puntjes op de i waar wij naar op zoek waren.” 

Woonkeuken midden in de tuin
De woonkeuken heeft een bijzondere vorm doordat de ruimte eindigt in een punt. Wanneer je in de keuken eet, heb je het gevoel dat je buiten in de tuin zit. De convergerende lijnen zorgen voor een ruimtelijk effect. De ovale vorm van de tafel was nodig om naar het uiterste punt in de keuken toe te werken. Een rechthoekige tafel zou niet gepast hebben. De kleuren en warme tinten van het werkblad van het keukeneiland sluiten goed aan bij de sfeer waar de bewoners naar op zoek waren. De prachtige luidsprekers van Bang & Olufsen zijn naadloos geïntegreerd in het interieur. De losse panelen hebben hun eigen unieke patronen en kleuren en dragen bij aan de akoestiek in de ruimte. De magnetische railverlichting volgt de vormgeving van de woning en loopt door in de woonkamer. Roy: “Architectuur, interieur en engineering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door deze onderdelen met elkaar te verweven, zijn onze ontwerpen functioneel, duurzaam en esthetisch van kwaliteit. Een goed lichtplan is essentieel voor het creëren van een sfeervol interieur en is onmisbaar bij de architectuur die wij creëren.”
 


Tuin

Villa, keuken, BAAS Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Architect

BAAS Architecten

Gestort beton zwembad

Betonheren

Zon en gezelligheid  
In de tuin van deze bourgondische bewoners spelen zonlicht en gezelligheid de hoofdrol. Samen borrelen, naar muziek luisteren en van het groen en de zon genieten kan op verschillende plekken in de tuin, al naar gelang de behoefte op het moment. Het buitenterras aan de achtergevel van de woning heeft een schuine overkapping. De keuze voor deze schuine achtergevel is gemaakt vanwege de noordelijke ligging van de tuin. Net als de carport aan de voorzijde van het huis, wordt de overspanning nergens visueel onderbroken. Daar waar de overkapping de meeste diepte heeft, zorgt een lamellenrooster voor extra licht. Ook als de zon laag staat, pik je hier de avondzon mee. De luifels in het ontwerp dienen tevens als een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de binnentemperatuur te hoog oploopt tijdens de zomermaanden. Vanaf het terras kijk je uit op de fraai aangelegde tuin met een verwarmd zwembad. Achter in de tuin is een terras op het zuiden aangelegd, compleet met poolhouse voorzien van douche en toilet. De wifivoorziening, sfeervolle ledverlichting, de ingebouwde audio-installatie en het geïntegreerde domoticasysteem maken deze buitenruimte extra comfortabel. 

Editor: Media Team

Datum: 06-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Eefke Derks

Fotografie: Nick Cannaerts