Een huis schilderen pak je zo aan

Een huis onderhouden betekent ook op zijn tijd verven. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je witte muren enigszins vergeeld zijn of dat er muren beschadigingen op hebben gelopen. Niet alleen binnen is het fijn om al het schilderwerk te onderhouden, dit is juist buitenshuis ook van belang. Als je de kozijnen goed onderhoudt met de juiste verf, verleng je direct de levensduur van de kozijnen. Zonder de juiste beschermlaag van verf kan het proces van houtrot in de kozijnen versneld worden. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook netjes uit als alles strak in de lak staat.

Hoe vaak en wanneer?
Schilderen is een precies klusje. Gelukkig hoef je niet ieder jaar aan de bak. Als de buitenkant van een woning goed in de verf staat, hoef je maar één keer in de 5 tot 7 jaar de buitenkant van jouw huis over te laten schilderen. Belangrijk is wel dat je ieder jaar het schilderwerk onderhoud. De beste periode om een huis (aan de buitenkant) te schilderen is tussen april en oktober. Het weer heeft namelijk grote invloed op het eindresultaat. Het mag niet te koud zijn, maar ook niet de warm. Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is perfect.

Plan van aanpak
Je weet dat het moet gebeuren, maar de vraag is dan ga ik het zelf doen of besteed ik het werk uit? Verven is vaak een klus waarvan je denkt ‘dat doe ik wel even’. Als het gaat om een minimale muuroppervlakte of één deur, is dat natuurlijk ook zo. Maar wanneer we het hebben over alle kozijnen die een nieuwe lik verf nodig hebben, of alle muren binnenshuis neemt het flink wat tijd in beslag. Dan denk je: Help! Schilder gezocht! Wat de schilderklus ook is, je wilt dat het goed gebeurt. Geen druipers, vegen of vergeten hoekjes. Als je eenmaal begint met schilderen, wil je ook dat je de komende jaren vooruit kan. Het is absoluut de overweging waard om voor een grote(re) schilderklus een professional in de arm te nemen.