Een interieur dat blijft verrassen

Mirthe Janus Interieurarchitect

Een huis aan de dijk en onder de rook van de grote stad. Toch waan je je ver van de bewoonde wereld in deze prachtige villa. Voordat de bewoners begonnen aan dit nieuwbouwproject legden ze contact met interieurontwerpster Mirthe Janus. Ze volgden Mirthe al een tijdje via de sociale media. De gedurfde keuzes en vernieuwende ontwerpen van dit veelbelovende talent in de wereld van het interieurdesign spraken hen aan. De bewoners hadden nog niet echt een goed idee van wat Mirthe precies voor hen kon betekenen, maar uit pure nieuwsgierigheid nodigden ze Mirthe uit voor een kennismakingsgesprek. 


Entree

Interieur, nieuwbouw, Mirthe Janus Interieurarchitect, The Art Of Living

Alle leveranciers van de entree

Planten & plantenbakken

NU PUUR & GROEN

Een goed verhaal als basis 

De eigenaren van de villa wonen samen met hun twee honden. Het was voor hen belangrijk dat er bij de inrichting van het huisrekening werd gehouden met hun trouwe viervoeters. Het eerste gesprek met Mirthe vond plaats rond de borrelplank die de bewoners nog over hadden van een feestje de avond ervoor. “Het contact voelde meteen goed en de borrelplank werd een terugkerend onderdeel van onze werkbesprekingen”, vertelt Mirthe met een knipoog. Het kennismakingsgesprek was het begin van een vertrouwensband die essentieel is voor het ontwerpproces. Mirthe: “Ik vind het belangrijk om te doorgronden wat mensen drijft, hoe ze willen leven, waar ze gelukkig van worden. Uit deze informatie en het gevoel dat ik bij de opdrachtgever krijg, destilleer ik het thema dat de basis vormt voor mijn ontwerp. Met een goed verhaal achter het ontwerp wordt het interieur passend voor de bewoners. In het geval van deze woning was ik direct onder de indruk van het geweldige uitzicht aan de achterkant van het huis. Daarnaast liet ik mij inspireren door de reizen naar Afrika die de bewoners gemaakt hebben.” 

Mooie doorkijk naar de tuin 

Bij binnenkomst voelt de inrichting persoonlijk en warm aan. In de hal heerst een bijzondere spanning door het gebruik van verrassende elementen die een gevoel van exclusiviteit en elegantie oproepen. De donkere tegelvloer wordt op elegante wijze onderbroken door een leren loper in een natuurlijke kleur. De kleurschakeringen van het leer brengen de ruimte tot leven. Mirthe heeft zorgvuldig nagedacht over een aansprekend ontwerp dat direct de aandacht trekt naar de zichtlijn richting de tuin. Het patroon van de loper heeft Mirthe zelf ontworpen en is met de hand ingelegd. De hoge plinten zijn verzonken in de muur. Deze lijn van plinten wordt op een harmonieuze manier herhaald in een baan van houtfineer in de strak ontworpen deuren. De deuren lopen door tot aan het plafond. Het logo van Mirthe is op subtiele wijze in de zelfontworpen deuren verwerkt, waarmee ze haar persoonlijke stempel op het geheel achterlaat. 


Leefruimte

Interieur, nieuwbouw, Mirthe Janus Interieurarchitect, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Lederen bekleding

Alphenberg Leather

Interieurdesign

Mirthe Janus

Raambekleding

JPG Inrichters

Deurbeslag

Olivari by Intersteel

Maatwerk interieur

Mentofix

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Visgraatvloeren

Cosentino

Hanglampen

Straluma

Fraai vormgegeven thuisbioscoop 

De heer des huizes is een enthousiaste Formule 1-fan. Een groot ledscherm is een must om op zijn tijd de wedstrijden te volgen. Mirthe wilde het gevoel van een thuisbioscoop creëren, zonder dat de televisie dagelijks in het zicht staat. Dit leidde tot het idee van de tv-kast. In de suède bekleding van de kastdeuren komt het motief van de vloer terug. Het bewuste gebruik van kleurverloop zorgt voor een spannende dynamiek in de ruimte. Wanneer de deuren van de kast open zijn, blokkeren ze het licht van buiten. De kastdeuren trekken ook op een onopvallende manier de aandacht weg van de tv, waardoor er een prachtig beeld ontstaat wanneer de kastdeur openblijft. Het ontwerp combineert functionaliteit en esthetiek op meesterlijke wijze. Mirthe: “Mijn uitgangspunt is dat als je een nieuw vertrek binnenkomt, je weer verrast moet worden. Daarom gebruik ik graag materiaal op een andere manier dan men verwacht.” 

 Zwart plafond heeft verrassend effect 

In sommige gevallen moesten de strakke lijnen doorbroken worden. Zo werd bijvoorbeeld besloten om een zwart plafond in de keuken te maken, een keuze die afkomstig was van de bewoners zelf. Mirthe blikt terug op deze beslissing en vertelt: “Ik vond het een gewaagde keuze, maar het heeft verrassend goed uitgepakt. Het donkere plafond geeft de keuken een bepaalde zwaarte zonder dat het bedrukkend wordt. De kleuren van buiten komen sterker naar binnen, waardoor het uitzicht nog meer op een schilderij lijkt.” Het prachtige kookeiland, met een keukenblad van gevlamd groen kwartsiet, straalt lef uit. Een terugliggend paneel van brons met zacht strijklicht van ledverlichting voegt een vleugje elegantie toe aan de ruimte. Mirthe liet zich voor het kleurenpalet en het materiaalgebruik inspireren door Afrika. Door bepaalde kleuren en materialen gedurfd, maar niet te schreeuwerig toe te passen, blijft het ontwerp tijdloos. 


Bovenverdieping

Interieur, nieuwbouw, Mirthe Janus Interieurarchitect, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Binnendeuren

Broporte

Tapijt

JPG Inrichters

Tegels

Douglas & Jones

Tegelvloer & wand (bovenverdieping)

Thuis In Tegels.com

Kranen

Hotbath

Masterbedroom met eersteklas uitzicht 

De met leer beklede trap die naar boven leidt, oogt chic en comfortabel. Boven is geen enkele muur wit, maar voorzien van stijlvol behang met bijzondere structuren. Het tapijt is met zorg uitgekozen en voegt extra comfort toe aan de ruimte. Je wordt verrast als je de badkamer binnenstapt. De uitbundigheid van de gemarmerde wandpanelen wordt afgewisseld met een rustig behang en wordt subtiel herhaald in het blad van het op maat gemaakte badkamermeubel. Aan het einde van de gang siert een schuifdeur de ingang van de slaapkamer. Hierachter wacht ons een laatste verrassing: de grote raampartij biedt een eersteklas uitzicht over het weidelandschap en maakt van deze masterbedroom werkelijk de parel van het huis. Het interieurontwerp is een prachtig samenspel geworden tussen de smaak van de opdrachtgevers en de creativiteit van Mirthe. Het resultaat is een interieur dat de persoonlijkheid van de bewoners weerspiegelt en tegelijkertijd een unieke en inspirerende sfeer creëert. 


Exterieur

Interieur, nieuwbouw, Mirthe Janus Interieurarchitect, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Sauna kachel

EOS Saunatechnik GmbH

Klimaatbeheersing

Schouten Klimaattechniek

Eigen boomgaard en dierenpark 

Het huis is op zodanige wijze ontworpen, dat er vanuit geen enkele hoek zicht is op de hoogbouw van de drukke stad die in de verte opdoemt. In de tuin is een ruime overkapping geplaatst waar in hete zomers de schaduw opgezocht kan worden. Deze speelse overkapping loopt parallel aan het woonhuis en staat in verbinding met het poolhouse, waarin een sauna is geplaatst. De stoere, robuuste pilaren en het gangpad doen denken aan een moderne zuilengalerij. Achter het zwembad bevindt zich een prachtige tuin met meerdere leuke plekjes om te zitten. Omdat de bewoners erg van dieren houden en de ruime kavel hen voldoende ruimte biedt, hebben ze achter in de tuin een dierenparkje aangelegd waar schapen en alpaca’s grazen. De wilde ganzen houden de viervoeters met plezier gezelschap. In het parkje zijn fruitbomen geplant. Dit stuk grond wordt afgescheiden van de rest van de tuin door middel van een sloot. De hoogteverschillen en de afwisseling in de tuinbeplanting zorgen voor extra dieptewerking. 

 

Editor: Media Team

Datum: 02-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Eefke Derks

Fotografie: Jaro van Meerten