Een lagere gas prijs door automatisering

Loxone Benelux

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de gas prijs enorm is gestegen sinds de oorlog met Oekraïne. Steeds meer huishoudens hebben hier last van en het vooruitzicht is niet veel belovend. Het lijkt erop dat de situatie niet spoedig zal verbeteren. Het is dus nodig om andere maatregelen te treffen en zelf minder gas te gaan verbruiken. Om je daarbij te helpen heeft Loxone een aantal slimme tips en tricks op een rijtje gezet. Met behulp van huis- en gebouwautomatisering zou je eenvoudig en snel meer dan 30% gas moeten kunnen besparen. Het is een investering, die zichzelf in slechts enkele jaren terugbetaalt. 

Ruimtes verwarmen 

Een groot gedeelte van het gasverbruik, zo’n 80%, is toe te schrijven aan het verwarmen van de ruimtes. Goede tips zijn daarom de Loxone Miniserver, stelventielen en de Ruimteklimaat sensoren. Hiermee hou jij de controle over de grootste energieverbruiker en weet je gasverbruik moeiteloos te verminderen, zonder verlies van wooncomfort. Deze hardware investering zal voor vijf ruimtes minder bedragen dan 1.500 euro.  

Temperatuur regelen 

Deze voorzieningen zorgen ervoor dat je de temperatuur per ruimte kunt regelen. In ruimten waar je minder aanwezig bent zou je bijvoorbeeld een lagere temperatuur kunnen instellen en in de ruimten, zoals de living, waar je vaak bent zet je de temperatuur heerlijk wat hoger. Ook maakt de intelligente individuele ruimteregeling het mogelijk om naar behoefte op kamerniveau te verwarmen. Moet je ’s ochtends in de badkamer zijn, dan is het daar heerlijk warm, maar ben je daar ’s middags niet meer, dan zal de temperatuur dalen.  

Rendement  

Als we gaan rekenen dan zou de gas prijs hierdoor met 30% moeten dalen. Dit betekent dat je per jaar zo’n 600 euro kunt besparen op een investering van 1.500 euro. Het is dan wel slim om rekening te houden met de afschrijving van de producten, deze bedraagt ongeveer 3 jaar. Uiteindelijk haal je er weldegelijk rendement uit en zal de fluctuerende gas prijs jou niets meer doen.  

Editor: Media team

Datum: 20-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Loxone Benelux