Een liefde voor water

Voss Architecture

De bewoner van deze sfeervolle villa aan het water wist de ruimte helemaal naar zijn hand te zetten. En dat terwijl het casco al was bepaald door een projectontwikkelaar. Architectuurbureau Voss zorgde voor een verrassende indeling en een aangename sfeer. ‘‘De woning omarmt me. Ik voel me er helemaal thuis’’, zegt de bewoner erover.


Benedenverdieping

Materialen, moderne woning, Voss Architecture

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Architect

Architectuurbureau Voss

Kokendwaterkraan

Quooker

Verlichting

Novalis

Eigen inbreng

De eigenaar van deze villa heeft een enorme liefde voor water. Toen hij op zoek ging naar een nieuwe woonplek aan het water, kwam hij bij dit project uit. Het betreft een ontwikkelingsgebied waar de projectontwikkelaar een stedenbouwkundig plan had gemaakt. Van veertien huizen was de massa al bepaald, maar deze waren wel nog vrij in te delen en aan te kleden. Het bleek een schot in de roos. “Ik reed erheen, liep het terrein op en wist dat dit het was”, vertelt de bewoner. “Ik wilde geen eengezinswoning, dus ben zelf al in de tekeningen gaan strepen en veranderen. Ik kwam er al snel achter dat ik hulp nodig had, dus toen heb ik Architectuurbureau Voss ingeschakeld.” Architect Bert Voss was een oude bekende en de bewoner wist dat hij dezelfde smaak had. Bert reageerde direct enthousiast.

Rust en warmte

Bij aankomst in de wijk zie je een gelijkenis in de woningen, maar tegelijkertijd zijn ze allemaal anders. Er zijn verschillende materialen gebruikt aan de gevels en ook de indelingen zijn anders. De eigenaar van dit kavel wilde natuurlijke materialen met een stoere en gebalanceerde uitstraling, vertelt hij. “Ik wilde rust en warmte vinden in mijn eigen huis. Ik wist wat ik wilde en Voss heeft de technische kennis. Bert en zijn team hoorden wat ik wilde en kwamen met voorstellen, waar ik vervolgens weer verder op doorging. Zo ontstond een mooi samenspel.” Bij binnenkomst ervaar je meteen de rust en warmte. Je voelt je direct thuis. Het lijkt wel of de woning één groot moodboard is waarbij alle kleuren en materialen bij elkaar horen. Het eerste wat Bert Voss deed, was de plaats van de trap bepalen. Deze kwam tussen de keuken en woonkamer in, waar hij een transparante en elegante scheiding vormt. “Hij zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in de ruimtes van het huis. Samen met de opdrachtgever hebben we alles doorgenomen, overal over nagedacht, de zichtlijnen bekeken en gekeken hoe we verbinding konden maken tussen de ruimtes”, aldus Bert.


Bovenverdieping

Materialen, moderne woning, Voss Architecture

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Herkenning van materialen

Eén manier om verbinding te creëren, is door materialen overal terug te laten komen. Hier werden beneden en boven dezelfde vloertegels gelegd, er werd hetzelfde hout gebruikt en er werd een wandkast van walnoot fineer geplaatst die doorloopt van de keuken naar de woonkamer, met middenin de deur naar de hal. Bert: “Het is een herkenning van materialen die rust geven in het geheel. Een groot deel van het meubilair hebben wij in het ontwerp gemaakt en aangeleverd via ons bedrijf Meneer Voss.” Een deel werd uitgezocht door de opdrachtgever zelf, zoals de boomstamtafel in de keuken. Dat maakproces heeft hij van begin tot eind gezien, vertelt hij. “Ik heb de boomstam zelf uitgezocht en zit nu aan de prachtige tafel die ervan gemaakt is.” Behalve de woonkamer en keuken, bevindt zich op de benedenverdieping ook de slaapkamer van de zoon. Hij kan gebruikmaken van zijn eigen badkamer.

Kiezen op gevoel

Nog meer eenheid wordt er verkregen door een vide boven de keuken. Op deze insteekverdieping is een kantoorruimte gemaakt, vanwaar je uitkijkt op de prachtige boomstamtafel. Boven bevindt zich de master-bedroom, waar de eigenaar graag vertoeft. Vanuit het bed heeft hij een schitterend uitzicht op het water en kan hij de zon zien ondergaan. Voor de nodige privacy is een zeildoek gebruikt als raambekleding, die onzichtbaar wegrolt in de betonvloer wanneer hij niet nodig is. Ideaal, want hij is precies in de vorm van het raam gemaakt en verduistert ook nog eens. Zo’n zelfde systeem is ook toegepast in de eetkamer. Wat nog meer opvalt is dat je hier tegen een suèdeachtig groen akoestisch plafond aan kijkt. “Zowel het kleurenpalet als de akoestiek geven rust”, zegt Bert. De bewoner vult aan: “Bij de kleurkeuze ben ik op mijn gevoel afgegaan, net als bij veel onderdelen van de woning. Ik kwam hier bij een groene kleur uit, wat niet voor de hand ligt, maar in het ontwerp zag het er heel mooi uit.” Achter het bed zitten de inloopkast en aan de andere kant de badkamer ‘verstopt’. Op de bovenverdieping vinden we nog een extra gastenkamer met een eigen badkamer en een separaat toilet.


Tuin

Materialen, moderne woning, Voss Architecture

Alle leveranciers van de tuin

Natuursteen

Rene Thijs Natuursteen

Water centraal

Al snel werd de tuinontwerper bij het ontwerp betrokken, omdat het contact met het water zowel van binnen als buiten erg belangrijk was. Al tijdens de ruwbouw werd bekeken waar het terras moest komen. Ook hier ontstond een prettige samenwerking tussen de tuinontwerper, de bewoner en Voss. Alles werd uitgewerkt in 3D. “Je keek bijna naar foto’s. Je kunt dan heel goed zien of dit is wat je wilt. Als je naar de plek gaat en het ontwerp ernaast legt, dan zie je hoe ongelooflijk goed het is gedaan”, aldus de bewoner. Net als binnen, werd buiten gekozen voor natuurlijke materialen en bronstinten. De tegels, het meubilair, de bomen en beplanting werden allemaal secuur in het ontwerp gezet. Alles klopt gewoon! Maar het is vooral het water dat de plek maakt tot wat ze is. “Als je de woning zou optillen en op de Veluwe neer zou zetten, dan had je een ander huis”, aldus de bewoner. Hij is helemaal blij met de plek, het ontwerp én de inrichting: “Het is helemaal mijn smaak en dat voelt heel bijzonder. Je moet altijd wennen aan een nieuwe woning, maar hier voelde ik me al snel op mijn plek.”

Editor: Media Team

Datum: 15-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Wesley Bergen