Een luxueuze buitenkamer creëer je met een veranda of overkapping

Of je nu geniet van een rustige ochtend met een kopje koffie, een ontspannen middag met een goed boek of een gezellige avond met vrienden: een overkapping of veranda biedt de ideale ruimte om te genieten van het buitenleven in alle luxe en comfort. Hoe maak je de juiste keuze wat betreft het materiaal? Ga je voor een aluminium of houten veranda? En als je de keus maakt voor een overkapping, kies je dan voor een overkapping met glas of bijvoorbeeld een lamellen overkapping? Bovendien komen er onderaan deze blog ook praktische zaken aan bod zoals de verlichting van je overkapping of veranda en de benodigde vergunning. Lees snel verder.

Welke onderwerpen komen aan bod in deze blog?

Het creëren van een luxe buitenkamer met een veranda of overkapping.

  • Ontdek het verschil tussen een veranda en overkapping
  • Heb je een vergunning nodig voor je overkapping?
  • Maak kennis met alle mogelijke materialen
  • Lees meer over de veelzijdigheid van een lamellen overkapping
  • Sfeer toevoegen met de juiste verlichting
  • Inspirerende voorbeelden

 

Nieuwsbrief – V1 [start mei 2024]

Geen titel

Tuinen, subblog, overkapping, tuin inspiratie, tuin ideeen, MB Veranda, The Art of Living

Nog meer tuin inspiratie? In het magazine over Outdoor Living tonen we je de prachtigste tuinen, ontdek je de nieuwste ontwikkelingen en houden we je op de hoogte van allerlei innovatieve producten die niet in jouw droomtuin mogen ontbreken. De beste Nederlandse én Belgische tuin professionals aan het woord.

De verschillen tussen een veranda en overkapping

Allereerst vraag je jezelf waarschijnlijk af wat de verschillen zijn tussen een veranda en tuinoverkapping. Beiden creëren een verlengstuk van je woonruimte en bieden bescherming tegen de zon, wind of regen. Een veranda is vaak een (permanente) aanbouw aan je woning inclusief dakconstructie en één of meerdere open zijdes. Een overkapping daarentegen kan zowel vrijstaand zijn als bevestigd aan de woning. Het is vaak een eenvoudigere constructie dan een veranda en de zijdes zijn altijd open. Echter, bij een tuinoverkapping kunnen ook wanden worden geplaatst. Een voorbeeld hiervan zijn glazen wanden, als dit het geval is wordt er gesproken van een tuinhuis of serre.

Heb je een vergunning nodig voor je overkapping?

Als een overkapping wordt geplaatst in de achtertuin op je eigen erf dan heb je geen vergunning nodig. Let er wel op dat de overkapping aan een aantal volwaarden voldoet:

  • De overkapping wordt niet gebruikt als hoofdwoning of zelfstandige verblijfplaats;
  • De hoogte van de overkapping is niet hoger dan 4 meter en valt binnen een zone van 2,5 meter;
  • Valt de overkapping buiten de 2,5 meter dan mag deze niet hoger zijn dan 3 meter;
  • Kijkend naar het oppervlakte is deze niet meer dan de helft van het totale oppervlakte van je tuin.

Let op: elke gemeente moet zich houden aan bovenstaande voorwaarden, maar per gemeente kunnen er extra voorwaarden en/of regels van toepassing zijn. Laat je voordat je echt gaat starten met de bouw van een overkapping goed informeren door je gemeente over de geldende regels.

Materiaalkeuze voor je veranda

Bij het kiezen van een veranda is er keuze uit verschillende materialen, elk met zijn eigen voordelen en uitstraling. Kies voor een aluminium veranda voor een strakke en moderne uitstraling of kies voor een houten veranda voor een tijdloze charme en een toevoeging van warmte aan je buitenruimte. Naast de uitstraling is het ook belangrijk om de duurzaamheid van het materiaal in overweging te nemen wat betreft verschillende klimatologische omstandigheden. Zo kan een houten veranda meer sfeer creëren dan een aluminium veranda, maar is het wel gevoeliger voor houtrot en insecten. Aluminium is bijvoorbeeld ook beter bestand tegen corrosie in gebieden aan de kust. Welk materiaal het ook wordt, een goed ontworpen veranda biedt een extra leefruimte waar je langdurig van kunt genieten. MB Veranda helpt je graag bij het realiseren van jouw veranda. Zij zijn gespecialiseerd in maatwerk, voortdurend bezig met innovatie en internationaal aanwezig.

Tuinen, subblog, overkapping, tuin inspiratie, tuin ideeen, Winsol, The Art of Living

De veelzijdigheid van een lamellen overkapping

Laten we wat dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden van een overkapping. Naast diverse materialen zoals een aluminium overkapping of houten overkapping zien we ook een nieuwe trend: een lamellen overkapping. Zoals de naam al zegt, is dit een overkapping met een lamellen dak. Het vormt een moderne en veelzijdige oplossing voor buitenruimtes. Winsol staat voor maatwerkoplossingen, een duurzame toekomst en uitgekiende service. Bekijk diverse voorbeelden van projecten van Winsol.

Tuinen, subblog, overkapping, tuin inspiratie, tuin ideeen, Livium, The Art of Living

Controle over je buitenruimte

Of je nu op zoek bent naar wat schaduw op een zonnige dag, een verfrissend briesje op een warme zomerdag of dekking tegen een plotselinge regenbui, met een louvre dak met lamellen heb je altijd de controle over je buitenruimte, ongeacht het weer. Ook ideaal dus voor je buitenkeuken. Zo stelt het innovatieve ontwerp van lamellen overkappingen je in staat om de lamellen gemakkelijk te kantelen of te sluiten, waardoor je controle hebt over de intensiteit van de zonnestralen en de luchtcirculatie. Ze bieden bescherming tegen zon en regen terwijl je toch de mogelijkheid hebt om de hoeveelheid licht en lucht naar wens te regelen. Het biedt niet alleen functionele voordelen, maar zorgt ook voor een eigentijdse en stijlvolle uitstraling van je tuin en terras. Louvredaken zijn niet enkel toepasbaar op een terrasoverkapping, maar ook op een veranda, tuinkamer of poolhouse. Livium levert maatwerk louvredaken en begeleiding van begin tot eind.

Tuinen, subblog, overkapping, tuin inspiratie, tuin ideeen, Solarlux, The Art of Living

Optimale sfeer met verlichting

Een cruciaal aspect van elke veranda of overkapping is de verlichting. Goed gekozen verlichting onder je veranda of overkapping zorgt niet alleen voor een warme en uitnodigende sfeer, maar biedt ook praktische voordelen, zoals het verlengen van de tijd die je buiten kunt doorbrengen. Het juiste lichtplan kan de buitenruimte omtoveren en de algehele sfeer bepalen.

Voor het creëren van een gezellige ambiance, kun je kiezen voor het plaatsen van sfeervolle wandlampen aan de randen van de overkapping. Op deze manier verspreiden de lampen een zachte gloed en voegen ze een vleugje warmte toe aan de omgeving, waardoor de verlichting van je overkapping een plek creëert om te ontspannen. Daarnaast kunnen hangende lampen boven de zitruimte worden geplaatst om een centraal punt te vormen en een gezellige sfeer te creëren waar mensen graag samenkomen.

Naast het bepalen van de sfeer kun je met verlichting ook de structurele kenmerken van je veranda of overkapping accentueren en de ruimte een extra dimensie geven. Door bijvoorbeeld het gebruik van gerichte spotlights, kun je de aandacht richten op architecturale details of elementen van je buitenruimte, waardoor de ruimte geheel visueel aantrekkelijker wordt. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Solarlux biedt talloze oplossingen, zoals geïntegreerde LED-spots of lichtstrips. Bovendien leveren zij exclusieve serres, tuinkamers en vouwwanden van hoge kwaliteit en een modern design.

Meer over veranda’s en overkappingen:

Samenwerken met The Art of Living?

Dagelijks inspireren en informeren wij onze trouwe volgers via onze kanalen. Mede door onze actieve online activiteiten, weten wij precies welke content wel of niet aanslaat bij de doelgroep. Door dit gegeven en een constante aanvoer van relevante publicaties, houden we de stijgende lijn vast in onze volgers aantallen en interactie percentages. Door onze online kanalen te gebruiken om uw bedrijf te promoten, kunnen we u verzekeren van een hoog exposure cijfer.