Een mancave waar elke man van droomt

Straatman Interieurarchitecten

Iedere man droomt van zijn eigen mancave waarin hij kan relaxen, met vrienden kan chillen en kan biljarten. De opdrachtgever voor deze mancave liet alle remmen volledig los. Dankzij hem ontstond een mooie samenwerking: hij kende interieur­architecte Elke Straatman en interieurbouwer Frank van Boxtel en ging met hen samen om de tafel. Het resultaat is adembenemend.


Zitgedeelte

Mancave, Interieurontwerp, Straatman Interieurarchitecten

Leveranciers van het zitgedeelte

Karpet

Carpetlinq

Leren Haardbekleding

Alphenberg Leather

Interieurbouw

Van Boxtel Interieurbouw

Interieurbeplanting

KNAPstyling

Gevlinderde betonvloer

Willem Designvloeren

Een onverwachte parel

Wanneer we de mancave binnenkomen, weten we nog niet goed wat we kunnen verwachten. Een loungehoek? Een biljart? Een bar misschien? Direct zien we dat dit zich allemaal in de ruimte bevindt, en nog veel meer! We zien een bar met ernaast een heerlijke loungehoek en een jacuzzi in de living. Achter de bar bevindt zich de biljartruimte en als je doorloopt kom je in het wellnessgedeelte uit met traditionele sauna met traditionele sauna met infraroodfunctie. Op het dakterras vinden we de tweede jacuzzi en aan de andere kant bevindt zich een slaapgedeelte met een derde exemplaar, naast een heerlijke open douche. Hier was de opdrachtgever niets te gek om er een relaxwalhalla van te maken waarin hij zich terug kan trekken na het harde werken.

De lat lag hoog

Elke Straatman van Straatman Interieurarchitectuur werd ingeschakeld voor het ontwerp van het interieur. De ruimte was een open boek zonder wanden en de opdrachtgever had maar één eis: de afwerking moest perfect zijn. Elke kreeg verder volledig de vrije hand. Ze koos voor luxe en natuurlijke materialen, zoals natuursteen, eikenfineer en in het oog springend behang. “Ik had al eerder opdrachten voor de eigenaar gedaan en wist wat hij mooi vond. Hij stond overal voor open, dat is een leuke manier van werken. De behangsoorten zijn bijvoorbeeld vrij aanwezig en daar kun je niet bij iedere opdrachtgever mee aankomen, maar hij durfde het aan. Al vanaf het begin dacht Frank mee met het ontwerp, zodat hij kon zeggen hoe alles het beste uitgevoerd kon worden. Van Boxtel Interieurbouw verzorgde het volledige maatwerk: van de kasten tot de haardombouw, de sauna en zelfs de wanden. Frank: “Normaal gesproken leggen wij de lat hoog, maar hier lag hij extra hoog. Alle medewerkers moesten daarin meegaan en dat was voor sommigen wel wennen. De installateurs moesten bijvoorbeeld de installaties in het zicht laten en op kleur aanleveren. Dat waren ze niet gewend, maar uiteindelijk zag iedereen de lol ervan in en ging iedereen extra hard zijn best doen om het mooiste resultaat te krijgen.”


Wellness

Mancave, Interieurontwerp, Straatman Interieurarchitecten

Leveranciers van de wellness

Raambekleding

Indivipro

Verlichting

Dutch Light

Bad in de living

Opvallend is het bad dat prominent in de living staat. Dat zie je niet iedere dag. Het was een idee van de opdrachtgever waaraan Elke ook wel even moest wennen, vertelt ze. “Hij wilde vanuit bad tv kunnen kijken. Het maakt de mancave extra exclusief.” De achtergelegen sauna werd door Van Boxtel Interieurbouw helemaal met de hand gemaakt. Ieder latje werd naadloos bevestigd, zodat er geen bevestigingsmaterialen te zien zijn. “Daar zitten heel wat uren in”, lacht Frank. Direct naast de sauna bevindt zich het corian badmeubel en een douche, met daarachter een kleedruimte. Elke: “Omdat de opdrachtgever graag vrienden uitnodigt, heb ik een aparte kast ontworpen waarbij ieder zijn eigen locker heeft.”

Next level

Via het dakterras of een gang is het ‘privégedeelte’ van deze mancave te bereiken. Naast het slaapgedeelte vinden we een verhoging met daarin een verzonken bad, een dubbele regendouche en wasbakken op pilaren. Alles is zacht uitgelicht met directe en indirecte verlichting. Frank: “Alles hier is next level. Er zitten veel technieken in, bijvoorbeeld om het bad verzonken in de vloer te krijgen.” Een glazen wand scheidt het bad gedeelte van de loungehoek en de bar. Daarachter vinden we een tweede keuken. Alles bevindt zich in één ruimte en toch zijn het allemaal hoekjes op zich. De hoekjes zijn sfeervol dankzij de exotische beplanting en accessoires. Het safaribehang aan de achterzijde knalt eruit met een tijger die je recht aankijkt. Er werd veel gewerkt met behang en andere zachte materialen, om harde galmen tegen te gaan, legt Elke uit. “De ruimtes hebben de uitstraling van een loods waar veel harde materialen gebruikt zijn: glas, een gevlinderde betonvloer, metaal en natuursteen. Het behang, het meubilair en de kleden dempen het geluid. Daarbij heb ik Frank een aantal vrij hangende akoestisch plafond laten maken, zoals in de keuken en de woonkamer.”


Buitenruimte

Mancave, Interieurontwerp, Straatman Interieurarchitecten
Mancave, Interieurontwerp, Straatman Interieurarchitecten

Dakterras

Vanuit de loungehoek heb je zicht op het dakterras door de doorkijkhaard. Eenzelfde exemplaar zit aan de andere kant van het pand. Plafondhoge ramen zorgen voor extra licht en doorkijk, maar wel met behoud van privacy. Het dakterras ligt precies tussen de twee gebouwdelen in en is een relaxruimte op zich met een lange eettafel, een loungehoek, een jacuzzi prominent in het midden en sfeervolle beplanting. Een lamellendak schermt het geheel af. Dit kan open en dicht, al naar gelang het weer. Zomer of winter, dag of nacht, doordeweeks of in het weekend: hier kan altijd gerelaxt worden. Elke en Frank schoten in de roos met het interieur, want de eigenaar is helemaal tevreden. En ook die maakte een goede beslissing door die twee samen te zetten, want de samenwerking verliep perfect. Een tweede project samen is zelfs alweer in aantocht.

Editor: Media team

Datum: 17-03-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Jurrit van der Waal