
Wonen in een natuurlijke omgeving en toch dicht bij de stad: wie wil dat nou niet? Architectenbureau BNLA Architecten kreeg de kans om een droomhuis te ontwerpen op een kavel in een voormalig bos, aan het water en op steenworp afstand van de stad. Met het resultaat van een luxe patiowoning die perfect opgaat in de omgeving, weet het bureau zelfs onze woondromen te overtreffen!
Verrassende doorzichten
De opdrachtgevers hadden de wens om te wonen in een gelijkvloerse, levensloopbestendige patiowoning die luxe, moderniteit, warmte en verfijning uitstraalt. Het antwoord op deze woonwens vond BNLA architecten in een schakeling van volumes die samen een H-vormig gebouw creëren. Hierdoor zijn vier ‘vleugels’ ontstaan met subtiel in elkaar overlopende binnenruimtes en verrassende doorzichten.
Natuur als inspiratiebron
Inspiratie haalde het bureau onder meer uit de prachtige Amerikaanse mid century bosvilla’s. Daarnaast vormde de omgeving een belangrijk vertrekpunt. De villa, uitgerust met grote raampartijen, vouwt zich als het ware om het groen, waardoor het contact met de natuur vanuit iedere ruimte gewaarborgd is. In het centrum is een serene patio gecreëerd die het binnen-buitengevoel naar een nog hoger niveau tilt en er eveneens voor zorgt dat het licht tot diep in de woning doordringt. Hierdoor is een dynamisch samenspel van binnen en buiten ontstaan, waarbij de woning haast één lijkt met de natuurlijke omgeving.
Ook in de materiaalkeuze was de natuur leidend. Er is gekozen voor pure en subtiele materialen zoals gepatineerd koper en een langgerekte baksteen met mooie kleurschakeringen. Het veelvuldig gebruik van hout, zowel binnen als buiten, geeft de patiowoning een warme, zachte aanblik en zorgt tegelijkertijd voor een mooie aansluiting op de door Janine ten Horn ontworpen tuin. Hierin bracht de tuinontwerpster onder meer de lokale vegetatie terug en werkte ze met natuurlijke erfafscheidingen. In het interieur, dat zich kenmerkt door een open plattegrond, vinden we onder meer travertin op de vloeren en een leefkeuken van natuursteen met een blad lava.
Nieuwste technieken
Bij een bijzondere woning als deze passen vernuftige technieken, zoals een hoogwaardig domoticasysteem en een inventief verlichtingsplan. Om het wonen in alle seizoenen aangenaam te maken, is er bovendien gezorgd voor een comfortabel binnenklimaat. De woning is voorzien van een bodem-warmtepomp, pv-panelen en vloerventilatie. Op het hooggelegen dak zijn zonnepanelen geplaatst. Het laaggelegen dak is bekleed met groen, waardoor het gebouw van bovenaf gezien nog meer in de omgeving opgaat.
Fotografie: Jurrit van der Waal