Een nieuwe keuken kopen? Hier moet je op letten

De keuken is niet alleen een plek om te koken, het is ook de plek waar iedereen samenkomt. Hierdoor kent iedere keuken zijn eigen verhaal. Dit betekent ook dat elke keuken na een tijd aan vervanging toe is. Natuurlijk wil je dan net zo’n fijne keuken als die je voorheen had zodat er echt geleefd kan worden. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk, want een nieuwe keuken koop je niet iedere dag. Het is een proces waarbij je over veel aspecten na moet denken en waarbij je allerlei beslissingen moet nemen. Om ervoor te zorgen dat je niet snel op je keuken uitgekeken bent en er optimaal van kunt genieten zou je dit stappenplan kunnen volgen. Zo beland je als vanzelf bij jouw droomkeuken.

Inspiratie opdoen

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen welke stijl je mooi vindt en wat jouw precieze wensen zijn. Ga daarom op onderzoek uit; let op andermans keukens, kijk wat je online kunt vinden of doe inspiratie op uit tijdschriften. Op deze manier kun je in de winkel of aan een architect precies laten zien wat je voor ogen hebt.

De perfecte opstelling

Voor een keuken kopen is het belangrijk om de ruimte volledig op te meten. Vaak hebben verschillende keukenmerken een online ontwerptool die je hiervoor kunt gebruiken. Dit geeft je inzichten in jouw ideale indeling. Deze indeling is voor iedereen anders; sta je vaak met tweeën in de keuken? Dan heb je meer ruimte nodig. Wil je snel kunnen ontbijten? Dan zou een bar wellicht een idee kunnen zijn. Dit is allemaal van invloed op de uiteindelijke opstelling.

Keukenapparatuur

Een andere belangrijke stap tijdens dit proces is de keukenapparatuur. Welke apparatuur heb je écht nodig? Een fornuis, vaatwasser, koelkast en een oven kunnen haast niet ontbreken, maar wellicht heb jij nog andere vereisten. Wees echter wel kritisch, want hoe meer apparatuur hoe hoger de kosten zullen uitvallen.

Materiaalkeuze

Wanneer je weet hoe de opstelling van de keuken eruit komt te zien en welke apparatuur geïnstalleerd gaat worden, wordt het tijd om materialen uit te kiezen. Dit is misschien wel een van de moeilijkste keuzes, want er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Tijdens deze stap kun je terugvallen op de inspiratie die je eerder al hebt opgedaan, maar laat je ook vooral adviseren. Zo kom je waarschijnlijk tot het mooiste resultaat. Neem ook eens een kijkje bij de keukens van Superkeukens om inspiratie op te doen.

De kosten

Tot slot is het ook van belang dat je duidelijk voor ogen hebt hoeveel jouw luxe keuken mag gaan kosten. Vraag offertes aan zodat je weet waar je aan toe bent en of je eventuele wensen bij zal moeten stellen. Misschien is dat ene materiaal wel net zo mooi als het andere maar zijn de prijzen totaal niet aan elkaar gewaagd, bedenk voor welke optie je dan beter kunt kiezen.

Droomkeuken

Een keuken kopen doe je dus niet zomaar, er komt erg veel bij kijken en je wil natuurlijk wel dat jouw interieurstijl uit het eindresultaat af te lezen is. Dit stappenplan helpt je op weg en zorgt ervoor dat je belangrijke aspecten niet over het hoofd ziet. Zo ga je van een idee naar een droomkeuken waar optimaal van genoten kan worden.