Een oase van rust en ruimte in het groen

Bongers Architecten

Landelijk wonen met alle stedelijke gemakken in de buurt betekent een fijne balans. De bewoners van deze parel van een schuurwoning zijn dan ook niet van plan deze bijzondere plek te verlaten en kozen voor levensloopbestendig bouwen. De synergie tussen Sander Bongers van Bongers Architecten en Elwin van Steenbergen van HoutenHuizen.nu zorgde ervoor dat een woning is gerealiseerd waarbij binnen en buiten elkaar complimenteren. Het ontwerp van de schuurwoning past naadloos in de omgeving dankzij de detaillering en het kleurgebruik en de mix van materialen. 


Ontwerp

Oase, landelijke woning, Bongers Architecten

Alle leveranciers van het ontwerp

Gevelbekleding gebrand hout

Zwarthout | Shou Sugi Ban

Moderne schuurwoning  

“Onze zoektocht naar een architect die onze woonwensen goed wist te vertalen kon worden gestaakt toen wij met Bongers Architecten kennismaakten. Hun kantoor lag niet per se om de hoek voor ons, maar als de klik er is maakt dat niets uit. Hun bouwstijl van schuurwoningen sprak ons het meest aan. Door de mooie houten spanten en vides in hun eerdere ontwerpen wisten we dat we bij hen aan het juiste adres waren”, aldus de bewoonster. Kenmerkend voor een schuurwoning is de relatief eenvoudige hoofdvorm. Sander heeft er bij deze woning echter voor gekozen een schakeling in het ontwerp aan te brengen, zodat er een creatieve, open indeling ontstaat met geweldige zichtlijnen. De bewoners wisten vanaf dag één dat zij hier lang zouden willen wonen, waardoor levensloopbestendig bouwen een belangrijk punt van aandacht werd. Dankzij de verspringing in het ontwerp is er op de begane grond aan de voorzijde een ruim slaapvertrek met badkamer en suite en kleedruimte ontstaan. Het leefgedeelte bevindt zich aan de achterzijde van de woning. Het zicht naar voren is vanuit dit punt mogelijk gemaakt door een grote glazen hoek, wat mede voor veel natuurlijk lichtinval zorgt. 


Entree

Oase, landelijke woning, Bongers Architecten

Alle leveranciers van de entree

Verlichting hal (lfö Electric)

Ceipps

Een fijne binnenkomer  

De eikenhouten voordeur biedt toegang tot de ruime, hoge hal. De zwevende trap past perfect in de hoge vide tot in de nok en is vervaardigd uit eikenhout en staal. Doordat de trap op een betonnen bordes is gemonteerd, krijgt deze een robuuste en ruimtelijke uitstraling. De mix van materialen zorgt bij binnenkomst voor een stoere knipoog. De stijlvolle verlichting in de hal geeft alvast een voorproefje van het fantastische lichtplan in de gehele woning. De bewoonster vertelt dat haar ouders vroeger een lampenwinkel hadden. “Verlichting is bij ons in de familie wel een ding. Ik weet dus als geen ander hoe belangrijk een goed lichtplan is, de sfeer in een woning valt of staat hiermee.” De relatief eenvoudige porseleinen wandlampen zijn vrij klein, maar het effect is groots. Een nis biedt ruimte voor een garderobe, waarbij rekening is gehouden met het lijnenspel voor rust en eenheid. Dankzij de hoge vide en een groot raam krijgt ook de hal veel natuurlijk licht, wat een fijne binnenkomer is 


Slaapvertrekken

Oase, landelijke woning, Bongers Architecten

Eenheid en sfeer  

De ouderslaapkamer met badkamer en suite is op de begane grond gesitueerd, aan de voorzijde van de woning. Dit heerlijk ruime vertrek is voorzien van een kleedruimte met wederom veel ramen. Dankzij de oriëntatie van de woning kunnen de bewoners overal in huis, op verschillende momenten van de dag, van de zon genieten. Het paradijselijke, tropische behang met opvallende kleurcombinaties is uiterst sfeervol. Het gevlinderd beton combineert mooi met het donkere meubilair, de kastenwand en donkerhouten jaloezieën. Via een verborgen schuifdeur bereiken we de badkamer, waarbij het kleur- en materiaalgebruik niet aan het toeval is overgelaten. De diepgroene tegels en het donkereiken badkamermeubel zijn in lijn met de kleuren van de slaapkamer. De vloer van de slaapkamer loopt naadloos in de badkamer over, wat het luxe hotelgevoel compleet maakt. Achter de tegelwand bevindt zich de heerlijk ruime regendouche. Op de verdieping hebben de kinderen hun slaapkamer met een royale badkamer. De uitvoering van deze badkamer is in lichte tinten en roze tegels, die in hetzelfde verband zijn aangebracht als de badkamer op de begane grond. “Er was voldoende plaats om ruimtelijke indelingen te maken. De bewoners wilden in de woonkamer graag de hoogte terug laten komen. Uiteraard kost deze vide op de verdieping wat functionele ruimte, maar de ruimtelijke beleving die het oplevert is dat dubbel en dwars waard”, vertelt Sander. 


Living

Oase, landelijke woning, Bongers Architecten

Alle leveranciers van de living

Aannemer

Houtenhuizen.NU

Keukenapparatuur

Gaggenau

Volledige realisatie keuken

AnCor Design

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Verlichting woonkamer (Martinelli Luce)

Ceipps

Stoer en in balans 

We komen de keuken en woonkamer binnen via een plafondhoge taatsdeur die stijlvol is geïntegreerd in de kastenwand van de keuken. Een mooie manier om rust te creëren in het interieur en de keuken optisch nog meer bij de living te betrekken. “De keuken is echt het centrale punt van het huis. Wij houden ontzettend van koken en brengen hier veel tijd door. Omdat mijn man vroeger chef-kok was, wist hij precies welke apparatuur er moest komen en ook over de indeling hebben we niet lang hoeven nadenken. Hoe gezellig is het om tijdens het koken met een wijntje uit de klimaatkast aan de bar te zitten?”, aldus de bewoonster. Ook de ronde eettafel heeft een uitnodigend karakter en doorbreekt op subtiele wijze de rechte, strakke lijnen van de living. Dankzij het plafondhoge hoekraam bij de bar kunnen de bewoners in de ochtend hun eerste bakje koffie in de zon drinken. De lange wand is bekleed met een statementbehang, dat door de bijzondere structuur en wisselende lichtinval een kleine glinstering geeft. De living krijgt er extra cachet door. 


Exterieur

Oase, landelijke woning, Bongers Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Aannemer

Houtenhuizen.NU

Architect

Bongers Architecten

Gevelbekleding gebrand hout

Zwarthout | Shou Sugi Ban

Betontegels

Schellevis Beton

Tuinmeubilair

Outdoor Lifestyle

De verbinding met buiten 

De zithoek is speels ingericht met een modulaire bank, waardoor er vanuit verschillende hoeken genoten kan worden van het uitzicht op de terrassen en de groene oase daarachter. De verlichting van Italiaans design is wederom zorgvuldig uitgekozen. De bewoonster vertelt dat zij als kind al kennis maakte met dit merk en verliefd raakte op een designklassieker bij haar opa thuis. De nok is ruim zeven meter hoog, waardoor het ruimtegevoel hier ongekend is. De eikenhouten gebinten zijn in het zicht gelaten en geven een robuuste uitstraling. Via grote schuifdeuren zijn de terrassen te bereiken, waarbij er zowel een loungegedeelte met buitenhaard als een eetgedeelte is gecreëerd. Doordat de terrasvloer ook van gevlinderd beton is, lijkt deze naadloos te lopen. Hierdoor vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Elwin vertelt dat hij het fantastisch vindt om te zien dat de bewoners zoveel tijd en liefde in de afstyling hebben gestopt. “Bij HoutenHuizen.nu doen we niets liever dan de droomwoning van toekomstige bewoners waarmaken. Onze projecten blinken uit in architectuur, de snelle bouwtijd en het gebruik van duurzame en wonderschone materialen. Zo is er bij deze woning gekozen voor zwarthout. Een uniek gebrand hout met een duurzame koollaag. Samen met Bongers Architecten hebben we een prachtige houtskeletbouw woning laten verrijzen. Met al tientallen woningen die Bongers en HoutenHuizen.nu samen hebben ontworpen en gebouwd, kunnen wij zeker spreken van een constructieve samenwerking.” 

Editor: Media Team

Datum: 24-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Aquine Loois