Een ode aan de mooiste stijlen van de vorige eeuw

Van den Berg Interieurbouw

Deze villa in de stijl van een hedendaags koetshuis illustreert als geen ander dat het gebied tussen de grote rivieren waterrijk is. De straat is te bereiken via een brug en de tuin is aan alle kanten omgeven door water. Buiten is de sfeer landelijk, binnen overheerst het hotelgevoel, maar dan wel de suitevariant. De bewoners hebben van hun vele reizen indrukken en ideeën meegenomen die de interieurarchitect en de interieurbouwer met veel schwung en vakmanschap wisten te vertalen in ruimtes en maatwerkmeubelen. Een woning die nog de meest fervente globetrotter honkvast zou weten te maken.


Ontwerp

Interieurbouw, stijl, Van den Berg Interieurbouw, The Art of living

Alle leverancieres van het ontwerp

Wenteltrap

De sierlijke garagepoorten roepen associaties op met een klassieke stalling. Je zou achter elk ervan een rijtuig kunnen vermoeden, maar wat er staat is natuurlijk vierwielig. De stijl waarin het huis is opgetrokken doet recht aan de pracht van de omgeving. De vleugels aan weerszijden, dieper naar achteren, verlenen het een vleugje grandeur. Het huis biedt privacy aan de voorzijde en openheid aan de achterkant, waar het uitzicht dit ook rechtvaardigt. De boogvormige voordeur is aan de bovenzijde van glas en zorgt zo voor voldoende daglicht in de ruime inkomhal. Het meest opvallende element daarin is de fraaie houten wenteltrap. “Dit is een heel precies stuk werk geweest, waaraan de trappenbouwer in alle concentratie heeft gewerkt terwijl het om hem heen een drukte van belang was”, zegt de heer des huizes.

De trap is in zekere zin ook illustratief voor de stijl waarin het hele interieur is opgetrokken: tijdloos maar met een knipoog naar het neoclassicisme, terwijl de meterslange pendellamp eerder aan art deco doet denken. De plafondlamp bij de voordeur heeft hetzelfde effect. Door uitgesproken minimalisme maar ook classicisme te vermijden hebben interieurarchitect en bewoners een heel persoonlijk stempel op de inrichting gedrukt.

Bureaumeubelen

Dat stempel is ook zichtbaar in de werkkamer die naast de inkomhal ligt. Lampen, klinken, de rondingen van de stoelleuningen die overeenkomen met de boogvormige ramen – over elk detail is nagedacht. Het pièce de resitance is echter het bureaumeubel: een combinatie van het edelste metaal en het mooiste notenhout, in een vormgeving die net voldoende afwijkt om de aandacht van de kijker niet alleen te trekken maar ook vast te houden.


Woonruimtes

Interieurbouw, stijl, Van den Berg Interieurbouw, The Art of living

Alle leveranciers van de woonruimtes

Keukenblad

Cosentino

Maatwerkinterieur

Van Den Berg Interieurbouw B.V.

Ronde zitbank

De bewoners hebben een druk beroeps- en gezinsleven gehad. De zakenreizen van toen zijn inmiddels vervangen door plezierreizen. “Vooral naar Frankrijk”, zegt de vrouw des huizes. “We hebben daar veel inspiratie opgedaan en dat heeft zich vertaald in de sfeer. Ik betitel die weleens, half voor de grap, als de Chanelsfeer. Interieurarchitect Hans Faassen heeft die vanaf het begin goed weten te vatten in moodboards.” In de keuken heeft dat geresulteerd in een ruimte die aan de ene zijde bedoeld is voor koken, koffie en ontbijten en aan de andere kant voor aperitieven. Er is een pracht van een huisbar die in het Ritz niet zou misstaan, maar dan natuurlijk in kleinere afmetingen.

Tussen keuken en bar is een zitgedeelte dat, met zijn ronding, een optimale overgang vormt tussen de twee onderdelen van de ruimte. “Dat is een idee van mij geweest”, zegt de bewoonster. “Ik houd niet van barkrukken maar wel van een dergelijke comfortabele bank.”

Extra hoog plafond

Het Franse gevoel wordt in de woonkamer nog versterkt door een schilderij aan een van de wanden, maar deze ruimte imponeert vooral door zijn verticale afmetingen. “We hebben het plafond laten verhogen”, legt de heer des huizes uit. “Ook dat is weer een huzarenstukje geweest – en daarna moest de lamp er nog worden opgehangen.” De rondingen in de lamp weerspiegelen zich in die van de salontafels. Het zwart van hun bladen past bij de donkere natuursteen van de schouw, die, ook dankzij zijn hoogte, deze woonkamer meer die van een landhuis dan een koetshuis doet lijken. Niet toevallig komen die aaneengesloten ringen terug in de wandspiegel in de inkomhal. Ook aan de perfecte afronding van de wandkasten valt echter op, hoe alles tot op de millimeter op elkaar aansluit en zo van de ruimte één geheel maakt. Een interieur kan nog zo mooi ontworpen zijn, uiteindelijk staat of valt de belevenis ervan met de kwaliteit van de interieurbouw. Die is in deze woning verzorgd door Van den Berg Interieurbouw, een oude bekende van de familie. “Mijn allereerste opdracht heb ik aan hen te danken, spontaan gegund tijdens het eten van een broodje beenham”, zegt Reinier van den Berg. “Het betekende dat ik onmiddellijk moest investeren in mensen en machines, maar het pakte voor ons beiden heel goed uit.” Het sprak voor zich dat Van den Berg ook het interieur van hun nieuwe woning zou construeren. Het geslaagde resultaat bewijst dat goed vakmanschap gebaseerd is op vertrouwen en op wederzijds begrip tussen uitvoerder en opdrachtgever.


Bovenverdieping

Interieurbouw, stijl, Van den Berg Interieurbouw, The Art of living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Domotica

SmartHome360

Badkamerkranen

Hotbath

Badkamertegels

Michel Oprey & Beisterveld
Interieurbouw, stijl, Van den Berg Interieurbouw, The Art of living
Interieurbouw, stijl, Van den Berg Interieurbouw, The Art of living

Ovalen spiegel

Het hotelgevoel is op de bovenverdieping even aanwezig als beneden. De echtelijke slaapkamer is ruim en licht (ondanks het schuine dak). De hanglampen aan weerszijden van het bed verlenen een exotisch tintje, terwijl metersgrote foto’s van de Côte d’Azur ook hier de Franse sfeer brengen. In de badkamer is een eventueel verkleinend effect door het dak al helemaal voorkomen door wanden en vloeren grotendeels in één soort steen uit te voeren. Een grote ovale spiegel boven het wastafelmeubel heeft een extra verruimend effect. Mede dankzij de potplanten en de kleur van de kranen roept de badkamer associaties op met de jaren twintig van de vorige eeuw. Ook hier is dus doelbewust gezocht naar een stijl tussen classicisme en minimalisme, ook hier drukken de bewoners weer hun eigen stempel. De Franse architect Robert Mallet-Stevens liet een eeuw geleden enkele van zijn interieurs door de filmindustrie gebruiken als decor. Deze woning zou zich daar ook goed voor lenen.


Exterieur

Interieurbouw, stijl, Van den Berg Interieurbouw, The Art of living

Alle leveranciers van het exterieur

Louvredaken

Livium

Bouwbedrijf

T.P. Van Der Spek Bouw

Zicht rondom

Waar je wellicht een binnenzwembad zou verwachten is een tuinkamer gemaakt, met rondom zicht op het grasveld en het water. Een vlonder achteraan bewijst dat de plas zelf ook tot de levensruimte behoort. “We hebben vroeger een zwembad gehad maar geconstateerd dat we dit te weinig gebruikten”, aldus de bewoner. “In plaats daarvan hebben we een fitnessruimte laten installeren.” Naast deze ruimte is de hobbykamer van de vrouw des huizes, met een inrichting die, door het wandbehang, nu eens niet doet denken aan art deco maar eerder aan de periode daarvoor, die van de belle epoque. Het blijft hoe dan ook Frans. De achterzijde van de woning getuigt vooral van activiteit van de bewoners en onderstreept hun vitale levensstijl. In de gang is een lift geïnstalleerd, voor als ze ooit de trap niet meer op of af kunnen. Het lijkt ondenkbaar als je ze bezig ziet. De lift is zo een bijna sciencefictionachtig element in een woning die verder een ode is aan de mooiste stijlen die de vorige eeuw heeft voortgebracht.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 07-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten