Een ode aan het staal

Denoldervleugels

“Om de villa werkelijk toekomstbestendig te maken hebben we het maaiveldniveau flink opgehoogd”, zegt Florentijn Vleugels, architect bij bureau DENOLDERVLEUGELS in Eindhoven. “Dat vroeg wat discussie met de ambtenaren van de gemeente maar we kwamen er toch uit. Door de klimaatverandering zie je namelijk dat het globale waterniveau van binnenlandse plassen weliswaar gelijk blijft, maar dat de pieken en dalen groter worden. Je krijgt dus geleidelijk meer last van hoogwater en van droogte. Daar moet je je tegen wapenen met een extra verhoging. Het begrip bestaand maaiveld dient dus wat flexibel geïnterpreteerd te worden.”


Benedenverdieping

Staal, Denoldervleugels, the art of living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Keukenblad

Cosentino

Een echt familiehuis

De bewoners hebben ruimte voor een eigen steiger waar hun bootje kan aanleggen en voor een langgerekt zwembad, voorzien van een natuurfilter. Eigendomtechnisch loop de tuin door in het water, maar ook visueel en gevoelsmatig vormen het gazon en de inham één geheel, waarbij het groen verandert in blauw. Overal vanuit het huis is er zicht op de tuin en de plassen. De achterkant van de villa is mooi open, met grote glaspartijen, de voorkant daarentegen is meer afgesloten van de straatkant door een hoge stalen poort. “De woning is bedoeld voor een nieuw samengesteld gezin en opgezet als een echt familiehuis”, verduidelijkt Florentijn Vleugels. “De echtgenote van onze opdrachtgever wilde dat van de keuken het centrum van het huis werd gemaakt en dat ze van daaruit een panoramisch zicht kon hebben op de plassen. Daar hebben we voor gezorgd. Zij was ook degene die een warme sfeer wilde in het interieur. Samen met de interieurstudio van zijn dochter is het interieur verder uitgewerkt. De opdrachtgever wilde een huis met alle luxe en comfort van de eenentwintigste eeuw en koos bewust voor staal voor een aantal elementen, zoals de open haarden en de rand om het huis op de eerste verdieping. Zijn bedrijf is actief in de staalverwerkingsindustrie en dat is weerspiegeld in de toepassing van materialen. Sommige elementen zijn zelfs een ode aan kunstenaars die veel werken met staal. Esthetisch kan dat zeer mooi uitpakken, zoals ook hier is gebeurd.”

De villa kent twee grote zichtassen. Vanaf de voordeur kijk je meteen naar de achterliggende plas tot in de tuin en in de woning zelf kun je eveneens dwars door de ruimtes kijken. Deze kruisvorm wordt geaccentueerd in de constructie van het aluminium dak. De indrukwekkende vide geeft, in combinatie met het puntdak, de entree een majestueus karakter. Weinig architecten weten zo’n ingenieus spel te spelen met dakvormen als die van DENOLDERVLEUGELS. Het is een van hun kenmerken, en in deze woning hebben ze het met verve weten te doen, want eenmaal binnen wordt de bezoeker geconfronteerd met een letterlijk en figuurlijk wervelende stalen trap. In de vorm van een helixvormige spiraal verbindt ze de verdiepingen. “Ze fungeert als eyecatcher, maar ze is ook bedoeld om het huis een open karakter te geven. Waar je ook bent, op de begane grond of op de zolder, je voelt je overal verbonden met de overige bewoners. Dat effect hebben we ook bereikt met de bibliotheek. Die bevindt zich op een tussenverdieping en is bereikbaar via een aparte trap. Het is een klassiek element in een modern huis, waarvoor ik me heb gebaseerd op de inrichting van historische bibliotheken, maar het is geen afgesloten ruimte.”


Bovenverdieping

Staal, Denoldervleugels, the art of living

Leveranciers van de bovenverdieping

Waskommen

Duravit

Shutters

JASNO

Vijf slaapkamers

De villa is ruim bemeten. Dat geldt niet alleen voor de achtertuin en de ruimtes op de begane grond, maar ook voor de bovenverdieping. Naast de masterbedroom met zijn eigen dressing en badkamer zijn er bijvoorbeeld nog vier slaapkamers voor de kinderen, elk met hun eigen badkamer. “De bedoeling was dat de kinderen die inmiddels allemaal het huis uit zijn, zich volkomen thuis voelen. Dat ze geregeld terug kunnen keren naar de ouderlijke woning en dat ook hún kinderen zich er welkom zullen voelen”, zegt Florentijn Vleugels. Van de consequentie daarvan was de opdrachtgever zich goed bewust. ‘Ik besef dat er een tijd komt waarin mijn vrouw en ik in een huis zullen wonen dat voor negentig procent van de tijd grotendeels leegstaat’, zei hij me. ‘Dat is dan maar zo. Wat voor mij telt is dat we hier allemaal gelukkig zijn.’ Ook in dit opzicht wilde hij dus een villa die toekomstbestendig is. Hoever dat gaat zie je aan een ruimte onder het dak, waar nu enkel twee grote fauteuils staan. Je hebt er een fantastisch panorama over de achterkant en kunt ver over het water kijken. Het is misschien wel de mooiste plek van het hele huis, maar het is vooralsnog onduidelijk welke eindbestemming ze zal krijgen. Wordt het een fitnessruimte? Blijft het een loungeplek om je ’s avonds laat eens samen terug te trekken? Ze weten het nog niet, maar dat hoeft ook niet. Een woning is in dat opzicht niet kant en klaar als ze wordt opgeleverd. Hoe er in geleefd zal worden, welke kamer zich waarvoor het beste leent, kan zich gerust in de jaren daarna uitkristalliseren.”


Exterieur

Staal, Denoldervleugels, the art of living

Leveranciers van het exterieurs

Een plek vol sfeer en plezier

Bouwen aan het water impliceert heipalen slaan van vijftien meter, een stevig fundament zetten onder een woning die anders in het water verzinkt. Bij deze villa hebben de architect en aannemers gezorgd voor de letterlijke fundering, maar de bewoners zelf voor de figuurlijke. Hun keuze voor een familiehuis pur sang, een thuis voor alle gezinsleden, in het heden en in de toekomst, heeft ervoor gezorgd dat deze kunstzinnige woning ook over tientallen jaren nog een plek vol sfeer en plezier zal zijn. Zoals de stalen elementen niet zullen roesten, zo zal er geen smet komen op de uitstraling van deze unieke woning op een unieke, waterrijke plek.

Editor: Media team

Datum: 27-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten

Fotografie: Peter Baas