Een oude woning isoleren: zo doe je dat veilig!

Het isoleren van een oude woning draagt bij aan het wooncomfort en verlaagt de maandelijkse energiekosten. Er zijn verschillende manieren waarop de isolatie in oudere woningen verbeterd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een vloer isoleren, het isoleren van de spouwmuur of bijvoorbeeld het inschakelen van een isolatiebedrijf voor het verbeteren van de dakisolatie. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden die je hierbij hebt. Welke stappen heb je zelf al gezet om een oude woning beter te isoleren? Niet onbelangrijk: een investering in een hogere isolatiewaarde voor je woning maakt dat ook de waarde van de woning zelf toeneemt.

Verbeterde vloerisolatie in huis

Een vloer isoleren in een oudere woning biedt verschillende voordelen. Een hogere isolatiewaarde maakt dat de energiekosten afnemen. Het hangt samen met het feit dat je niet langer last hebt van tocht in ruimtes. Daarbij gaat het isoleren van de vloer optrekkend vocht in huis tegen.

Al jaren behoort optrekkend vocht tot de grootste ergernissen van veel woningbezitters. Niet voor niets, want optrekkend vocht zorgt voor een bijzonder vervelende vochtschade aan de woning. Iets wat lastig te herstellen is. Er zijn verschillende manieren waarop de vloer geïsoleerd kan worden. Denk aan het isoleren van de onderzijde van de vloer via de kruipruimte. Een alternatief is bodemisolatie, wanneer de kruipruimte niet hoog genoeg is.

Spouwmuur in je woning isoleren

Naast het verbeteren van de vloerisolatie in huis, kun je ook de spouwmuur isoleren. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Wanneer er zich veel kou in deze ruimte ophoopt, trekt dit na verloop van tijd in de binnenmuur. Het maakt dat er meer energie verbruikt moet worden om een ruimte warm te krijgen. Door de spouwmuur beter te isoleren wordt de kou van buiten tegengehouden. Tegelijkertijd zorgt een verbeterde spouwmuurisolatie ervoor dat warmte wordt binnengehouden.

Isolatie aanbrengen onder het dak

Een derde optie om een oude woning beter te isoleren is het verbeteren van de isolatie onder het dak. Warmte heeft de neiging om op te stijgen, waardoor veel warmte je woning via het dak verlaat. Door de zoldervloer te isoleren of de zolder als geheel van een verbeterde isolatie te voorzien, zal er minder warmte ontsnappen. Op deze manier neemt het energieverbruik af. Door een lager energieverbruik verdien je de investering in verbeterde isolatie al snel terug.

Schakel een isolatiebedrijf in om je te laten adviseren over de mogelijkheden die je hebt.

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.