Een penthouse met een consistent verhaal

Studio Marijn Kramer

De Meelfabriek in Leiden is een grootschalig herbestemmingsproject. Het terrein met diverse rijksmonumenten en nieuwe gebouwen vormt een industrieel erfgoed. Er komt plaats voor wonen, werken en ontspannen. De locatie wordt een nieuwe ontmoetingsplek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Marijn Kramer en Rosa van Delft van Studio Marijn Kramer waren betrokken bij de indeling en inrichting van een stijlvol penthouse in de recent opgeleverde Singeltoren. In nauwe samenspraak met de opdrachtgevers stemden Marijn en Rosa het materiaalgebruik, de kleuren en objecten zodanig op elkaar af, dat het eindresultaat een harmonieus geheel werd. De ingetogen kleuren van de kunstwerken van de bewoners lopen als een rode draad door de verschillende vertrekken. Zelfs de architectuur van de woontoren zelf, zoals de bronzen details aan de gevel, is doorgevoerd in het ontwerp. 


Leefruimtes

Leefkeuken, penthouse, Studio Marijn Kramer, The Art of Living
Leefkeuken, penthouse, Studio Marijn Kramer, The Art of Living

Natuurlijke materialen 
De keuken is het hart van het penthouse. Uitgebreid koken, mensen ontvangen, lang tafelen. Een keuken waar alles om draait, maar ook van waaruit je kunt genieten van het adembenemende uitzicht op de stad en het fraai vormgegeven dakterras. Materialen zoals natuursteen, hout en brons passen goed bij de sfeer die de bewoners voor ogen hadden. Zo is het podium van de haard uitgevoerd in travertin en is het keukenmeubel bekleed met eucalyptushout. De druppelvormige tafel doorbreekt de grafische vormen van de strakke architectuur van de woning. Met de keuze voor deze originele vorm wordt de tafel niet alleen een praktisch meubel, maar tegelijkertijd een kunstvoorwerp. Ronde vormen doorbreken de geometrische lijnen – ook in de zithoek. Deze plek nodigt uit om er met vrienden of familie samen te zijn of om er de rust te zoeken. De zachte, comfortabele bank vormt een gezellig ziteiland. Door de grote raampartijen en de open indeling van deze verdieping is het er bijzonder licht. 


Mastersuite

Leefkeuken, penthouse, Studio Marijn Kramer, The Art of Living

Ruimtelijkheid  

De masterbedroom, de badkamer en de garderobekasten staan via een gang in een open verbinding met elkaar en met het woongedeelte. De transparantie in de badkamer, de rijkelijke lichtinval en de lange zichtlijnen geven een gevoel van ruimtelijkheid. Het dromerige schilderij zorgt voor een vleugje poëzie. Er heerst een bepaalde sereniteit, doordat er minimaal gebruik is gemaakt van deuren. In elke ruimte vang je wel een glimp op van een van de werken uit de kunstverzameling van de bewoners. Zo vertelt elk vertrek zijn eigen verhaal, maar door de harmonieuze kleurencombinaties is de rust overal voelbaar. 

Editor: Media Team

Datum: 19-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Peter Baas