Een penthouse tussen twee Loosdrechtse plassen

Architectenburo De Vries & Theunissen

Een woning moet passen bij het omringende landschap maar soms kan dat landschap zó indrukwekkend zijn dat de architectonische inspiratie volledig uit de omgeving komt. Dat is gebeurd bij West End Residence, de twee luxueuze apparte-mentsgebouwen die op de oever tussen twee Loosdrechtse plassen zijn verrezen. Op elke verdieping is het uitzicht verbluffend en de beleving van het water intens, maar de appartementen kenmerken zich evenzeer door ruimtelijkheid binnen als buiten de muren.


Exterieur

Penthouse, omgeving, Architectenburo De Vries & Theunissen, The Art of Living

Visueel aanwezig

Wie vanuit Loenen komt aanrijden ziet de twee gebouwen al van verre liggen; wie aan de voorzijde afremt heeft twee keuzes voor de entree. Links is de poort waar bezoekers zich melden, rechts de speedgate die de bewoners direct naar de ondergrondse privéparking leidt. De hellingbaan is in de winter verwarmd, zodat er zich nooit ijzel kan vormen. De garage zelf is met vijfen-twintighonderd vierkante meter zó ruim dat ze gemakke-lijk vierenveertig parkeerplekken had kunnen bevatten. Er is echter gekozen voor minder plaatsen. “Het draait hier allemaal om comfort”, zegt architect René de Vries. “Er zijn twee plekken per appartement, maar er is ook nog een ruime fietsberging, er zijn bewegingssensors, er is indirecte LED verlichting en een directe toegang tot de lift”.

De entree wordt gedomineerd door een vide van dertien meter hoog. De trap is geïnspireerd op de treden in een luxe winkel van een herenmodezaak te Antwerpen, de deuren zijn brandwerend – opnieuw een aanwijzing dat de architecten tot in de details hebben gestreefd naar een kwalitatief zo hoogwaardig mogelijke afwerking, waarbij veiligheid en comfort domineren. Een lift geeft rechtstreeks toegang tot het penthouse dat de volledige derde verdieping beslaat. Met meer dan driehonderd vierkante meter woonruimte en bijna evenveel aan terrasruimte is dit een buitengewoon riant appartement. Het water is minder voelbaar aanwezig dan op de begane grond maar visueel des te meer, want de terrassen zijn vanuit bijna alle ruimtes bereikbaar. Het penthouse kent zijn eigen entreehal, afgesloten door stalen deuren met veel glas.

Staande op het terras valt eens te meer op hoe dominant de glaspartijen zijn en hoeveel zicht er is naar alle kanten. Comfort wil echter ook zeggen dat de bewoners zich nauwelijks hoeven te bekommeren om onderhoud. De zandkleurige Portugese gevelsteen geeft een mediterraan aura aan het gebouw. De buitenterrassen zijn gemaakt met een massieve composiet plank, dat sterk op teak lijkt en nauwelijks onderhoud behoeft. De kwaliteit van de materialen en de afwerking betekent dat de bewoners daar vele jaren eigenlijk geen omkijken naar hebben, een positief aspect van verduurzaming dat door de vele aandacht voor energiebesparing wel eens vergeten wordt.


Garage

Penthouse, omgeving, Architectenburo De Vries & Theunissen, The Art of Living

Doorslaggevende element

Die inbedding geldt echter ook voor de levens van de bewoners van dit complex. Niet toevallig is Amsterdam dichtbij en bieden de omliggende dorpen een keur aan aantrekkelijke horeca en retail. Maar de aanwezig-heid van de stilteplas en de recreatieplas blijven hét doorslaggevende element. Er zijn nog enkele appartementen vrij voor geïnteresseerden. Wie kiest voor West End Residence heeft zijn schaapjes op het droge maar is tegelijk een watersporter. Hoe riant en comfortabel de woonruimte ook is, hoe uitgebreid de mogelijkheden die geheel naar eigen inzicht in te richten en hoe laag de kosten van onderhoud én service ook mogen zijn, de bewoners zullen in de warmere maanden even vaak voor een verblijf óp als áán het water kiezen. De plassen zorgden niet alleen voor de inspiratie om de panden te bouwen maar ook voor een perfecte balans tussen genieten van het interieur en het exterieur.


Haven

Penthouse, omgeving, Architectenburo De Vries & Theunissen, The Art of Living

Besloten haven

Wie tussen de gebouwen staat heeft een schitterend zicht op zowel de plas achter, waar veel recreatie plaatsvindt, als de plas vóór, waar de natuur haar gang kan gaan. Dat zicht naar twee kanten komt ook terug in de appar-tementen. De keuze voor een transparante omheining van de terrassen zorgt er bovendien voor dat het water altijd dichtbij is. Op de recreatieplas is de afgelopen maanden een nieuwe haven aangelegd voor de sloepen en schepen die de bewoners bezitten of zullen aanschaf-fen. “Iedere bewoner krijgt voorrang bij het huren van een ligplek”, zegt de projectontwikkelaar, Mike Willemse van Cocentive Real Estate Development, “Er is een aan-legsteiger van drie meter breed en een kopsteiger van vier meter breed. We hebben ook een nieuw onderko-men waar brandstof kan worden getankt met een win-keltje. De vrouwelijke havenmeester verricht tevens con-giërgediensten voor de appartements bewoners. De haven heeft net als de rest van West End Residence een besloten karakter”.

Verschillende klinkende namen uit de wereld van architectuur en interieurinrichting zijn aan West End Residence verbonden: Eric Kuster, Pieter Laureys van TKI, Thomas ’s Jacob, Jan des Bouvrie en René de Vries. Bouwkundig ligt een concept van Jan des Bouvrie aan de basis, maar de uitwerking is toch vooral het werk van René de Vries, een architect die al een aantal jaren een eigen bureau in Loosdrecht leidt en dus als geen ander geschikt was om de twee gebouwen zo naadloos in de omgeving in te passen. Tegelijk is René de Vries een professional die de wereld van het residentieel wonen zeer goed kent. Hij woonde en werkte vele jaren achtereenvolgens in Barcelona en op Curaçao, en tekende daar voor tal van spraakmakende projecten, waaronder het Olympisch dorp.

Editor: Media team

Datum: 23-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers