
Wonen in een penthouse, met rondom uitzicht over de stad, is een voorrecht. Dat wil je als bewoner niet vergeten,; daar wil je je juist voortdurend bewust van zijn. Kees van Strijdhoven en zijn team namen de herinrichting van een luxueus penthouse voor hun rekening en maakten daar een in elk opzicht luxewoning op hoog niveau van, onder andere door ook in het interieur heel subtiel met hoogteverschillen te werken. “De vorige bewoners hadden het penthouse erg klassiek ingericht”, zegt Kees van Strijdhoven, “met veel antieke meubelen. Ze waren dan ook al wat op leeftijd. Wij hebben de woning opengetrokken en er een andere stijl in gebracht die beter past bij mensen van een jongere generatie, die er nu wonen.” Dat verschil blijkt al meteen bij het binnenkomen, in een helder verlichte gang met warm gekleurde wanden die wordt afgesloten door massief eiken deuren met glazen panelen. De blik wordt de volgende ruimte in getrokken, en zelfs verder dan dat: je blik glijdt zo door naar buiten, naar de grote stad. Het besef op de bovenste etage van een hoog gebouw te zijn is er onmiddellijk en verdwijnt ook niet meer.
Een extra hoog plafond
Na de hal betreed je een grote, open ruimte, met rechts de keuken en links het woongedeelte. De overgangen zijn vloeiend, nergens onderbroken door hele of halve muren. De ruimte is indrukwekkend, maar niet enkel door het panoramische uitzicht op de lager gelegen stad. Het is de combinatie met een 4,5 meter hoog plafond dat hoger is dan in het doorsnee appartement. De omvang van de leefruimte komt extra goed tot zijn recht wanneer ze in drie dimensies voelbaar zijn, in plaats van vooral in lengte en breedte. Kees van Strijdhoven en zijn team hebben de belevingsdimensie dus heel goed aangevoeld, wat ongetwijfeld niet alleen een kwestie van architectonisch inzicht maar ook van ervaring is. Tenslotte heeft Huis van Strijdhoven al eerder penthouses ingericht, onder andere in het centrum van Eindhoven en Tilburg.
Extra bergruimte
Het kookeiland is een aangename verrassing, omdat het niet uit één aangesloten blok bestaat. Er is een uitsparing beneden gemaakt, waar decoratieve stukken in de open delen zijn geplaatst. De afzuigkap is optisch weggewerkt in een hangende constructie, waar ook al plek is voor vazen en desgewenst kookboeken. De keukenapparatuur is in de 4,5 meter hoge kastenwand geplaatst, hierdoor sluit de wand naadloos aan bij die van het TV-meubel. Daarboven is nog extra bergruimte gecreëerd. Ontbijten kunnen de bewoners aan het kookeiland zelf, met zicht op de stad, diners vinden plaats aan de lange tafel daarnaast, die tegelijk de overgang markeert naar het zitgedeelte van de ruimte. Het meest opvallend aan de inrichting hiervan is de plaatsing van een bureau áchter de zitbank. “Zo heb je zowel vanuit de bank als vanaf het bureau zicht op het grote scherm, dat afwisselend kan worden gebruikt als televisie of homecinema en als gamescherm. Gamen doe je dan aan het bureau”, legt Kees van Strijdhoven uit. Deze constellatie laat zien hoe de interieurarchitecten invulling gaven aan specifieke wensen van de bewoners, zonder daarvoor aparte zones te hoeven creëren. Achter het bureau is een tweede zitruimte gemaakt, bedoeld om gasten te ontvangen zonder een etentje (of nog iets te drinken vooraf of daarna). Hier gezeten valt ook weer het subtiele spel met hoogteverschillen op. De verticale latjes in het hout van de televisiewand doen deze nóg hoger lijken, de pootjes van de schemerlampen plaatsen deze hoger op de meubelen; zelfs de geïntegreerde afzuigkap boven het kookeiland speelt een bijrol in dit geraffineerde spel van suggestie en illusie. De kleuren verbinden de verschillende delen van de ruimte, zoals die van de bank en de zittingen van de keuken- en eetkamerstoelen. Over elk detail is nagedacht. “Maar we bespreken elk idee met onze opdrachtgevers en visualiseren alles in tekeningen en drie D beelden“, zegt Kees van Strijdhoven. “Ze hebben alles al gezien en goedgekeurd in gerenderde foto’s, nog vóór er één steen verlegd is.”
Multifunctioneel
In de masterbedroom is gekozen voor een speciaal gemaakte bed achterwand met geïnterfereerde verlichting de toepassing van de kleur blauw, subtiel lichter wordend op de achterwand. Zelfs hier is het uitzicht op de stad prominent, vooral op een nabijgelegen toren, maar het leidt niet af van de eigenlijke bedoeling van deze ruimte: slapen. Ook hier weer meer dan voldoende bergruimte door de hoge wandkasten en een directe toegang tot de badkamer. Huis van Strijdhoven is erin geslaagd van een in meer dan één opzicht klassiek penthouse een warm aanvoelende, comfortabele en hedendaagse torenwoning te maken. De interieurarchitecten hebben daarvoor vooral de materialen, meubelen, accessoires en kleuren hun werk laten doen. Waarom kiest iemand voor een penthouse? Niet om zich verheven te weten boven de mensen die beneden wonen, maar juist om de stad om zich heen te kunnen zien en voelen en er dus des te meer deel van te kunnen zijn. Door dit gevoel niet alleen te laten oproepen via het zicht door de ramen maar ook binnenin de ruimte op te wekken, op een bijna onbewuste wijze, heeft Huis van Strijdhoven de lat voor de inrichting van penthouses met succes naar een hoger niveau getild.
Fotografie: Patrick Meis