Een perfect evenwicht tussen landelijk en modern

Verswijver Interieurconcepten

Het is onduidelijk waar de voortuin eindigt en de straat begint, met als voordeel dat de magnifieke bomen langs de stoep gevoelsmatig tot het huis behoren. Elders in de straat zijn er nog wel hekwerken en hagen, met kleinere tuinen als gevolg. Het is één van de ingenieuze ingrepen van Shannon Claessen, interieurarchitect en compagnon in Verswijver Interieurconcepten. Een andere is het optrekken van het lage dak en het plaatsen van een rieten kap. In het midden daarvan is een enorme vide geplaatst, waarin een brede trap naar de eerste verdieping leidt. Het rieten dak komt daardoor beter tot zijn recht. Aaneengesloten zou de woning teveel een boerderijachtige indruk maken. Het is dit balanceren op de rand van het landelijke en het modernistische waarin Verswijver Interieurconcepten zich zo positief onderscheidt.


Ontwerp

Modern, Verswijvers Interieurarchitectuur, interieur, The Art of Living

Mooi en veilig

“Veel mensen denken nog steeds dat een rieten dak brandgevaarlijk is en dat je daarvoor ook een hogere verzekeringspremie betaalt, maar het hedendaagse riet wordt niet meer op tengels gelegd,” legt Shannon Claessen uit. “Er kan geen zuurstof meer bij en het is behandeld, waardoor zelfs als er vuurwerk op het dak belandt enkel het bovenste riet wegsmeult. Riet is veilig, mooi en het isoleert geweldig goed, maar je moet wel weten te spelen met de vorm van zo’n dak, zoals wij hier hebben gedaan.”

Van de oorspronkelijke bungalow bleven enkel de muren overeind. Ook de garage naast het huis werd afgebroken. In plaats daarvan kwam een nieuw bijgebouw dat niet alleen plaats biedt aan motoren en een auto maar dat tijdens de verbouwing ook diende als tijdelijk onderkomen. “Ik adviseer eigenaren die een bestaande woning kopen om eerst enkele weken in het huis te gaan wonen in zijn oude staat. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het ‘voelt’. Dat leidt steevast tot enkele wijzigingen in het plan voor de verbouwing, zoals ook hier, waar de keuken oorspronkelijk was gepland op de plek waar nu de wasruimte en woonkamer is – op hun eigen verzoek overigens. Om dezelfde reden heb ik geadviseerd de muur boven de gashaard voorlopig wit te houden en niet direct te schilderen. Een interieur richt je in fases in. Er zijn stadia vooraf en achteraf.”


Benedenverdieping

Modern, Verswijvers Interieurarchitectuur, interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Interieurarchitect

Verswijver Interieurconcepten

Eettafel

Table Du Sud

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Herinvesteren

De keuken geeft uitzicht op het terras en bestaat uit een lang kookeiland en een lange wand met inbouwkasten. Het donkergekleurde hout geeft sfeer en warmte. Een element als een dubbele ijskast met twee deuren verleent de keuken bovendien een bijzondere klasse. “Zo’n dubbele ijskast is vrij duur, maar als je simpelweg twee identieke ijskasten aanschaft en naast elkaar plaatst, bespaar je behoorlijk op de prijs en creëer je exact hetzelfde ‘wow’-effect,” zegt Shannon Claessen. “Dat geld is hier weer geïnvesteerd in een lange tafel voor de woonkamer.”

De woonkamer ligt op een zichtlijn die begint aan de voordeur en eindigt aan het eind van de tuin. Door de entree niet af te sluiten maar er juist hoge, stalen deuren in te plaatsen, kijk je dwars door de woning. Overal in de plafonds zijn dezelfde metalen spots aangebracht, de muren zijn wit, de lange tafel is niet compleet rechthoekig en slechts in één hoek staat een houten sculptuur. In die opzichten is de kamer minimalistisch. Tegelijk zijn de ramen in de achterpui niet uit één stuk en bieden de tussenlatten een klassieke touch, staan er enkele vazen met bloemen en planten en zijn de stoelen bekleed met stof. In dat opzicht is de ruimte weer landelijk ingericht. Door zich niet te beperken tot de geboden van één stijl, weet Verswijver Interieurconcepten de pluspunten van diverse stijlen te combineren en zo het beste van twee werelden in een woning te brengen. “De bewoners van dit huis ontvangen graag vrienden thuis. Daarvoor heb je sfeer nodig en dus de warmte van natuurlijke materialen. Die zijn hier binnengebracht, zonder het overdreven romantische van de landelijke stijl mee te nemen.”


Bovenverdieping

Modern, Verswijvers Interieurarchitectuur, interieur, The Art of Living

Alle partners van de bovenverdieping

Meebuigen

Om het imposante van de vide en de trap nog te onderstrepen, zijn op de overloop twee metershoge fotoreproducties gehangen van New York. Links zijn enkele kinderkamers, rechts zijn de masterbedroom en de badkamer. Hier stonden de ontwerpers van Verswijver Interieurconcepten voor een bijzondere uitdaging, want de rieten kap heeft de oorspronkelijke bungalow weliswaar met één etage verhoogd, maar een schuin dak blijft een schuin dak. In de slaapkamer hebben ze dat opgelost door de kasten mee te laten buigen met het dak. In de badkamer hebben ze hetzelfde gedaan. Er is ruimte voor een dubbele regendouche, maar waar het dak toeloopt is eerst een zithoek gemaakt (die automatisch lager is) en tenslotte een inkeping waar flessen shampoo en andere douchebenodigdheden kunnen worden geplaatst. Het ingenieuze van deze inrichting is niet alleen dat elke vierkante meter toch benut wordt, maar ook dat de aandacht van de gebruiker wordt afgeleid van de ruimte-beperking. Het is of de architect een schuin dak heeft getekend ten behoeve van de badkamervorm in plaats van dat de badkamer aan het dak is aangepast.

“Zo’n resultaat bereiken we als ontwerpers niet alleen,” zegt Shannon Claessen. “We hebben in deze woning kunnen samenwerken met een aantal kundige bedrijven, waaronder een interieurbouwer die heel sterk met ons meedacht. Zo is dit voor ons een huis geworden waarin we ook nieuwe ideeën hebben kunnen uittesten. Voor de bewoners is de verbouwing een project geweest dat vooral meerwaarde heeft toegevoegd aan de woning. Ze is nu ruim dubbel zoveel waard als toen ze werd aangekocht. De grootste waardestijging zit echter in de beleving. Dat is ook altijd ons doel. We ontwerpen niet van buiten naar binnen, maar andersom. De manier van wonen staat bij ons centraal. Als je dat principe trouw blijft, kom je steevast heel goed uit.”

Editor: Media team

Datum: 22-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten