Een rijkdom aan keuze

ILFARI

Het heeft trekken van een landhuis, ook door het naastgelegen koetshuis, maar is toch ‘gewoon’ een familiewoning. De grote en comfortabele leefruimtes bieden alle mogelijkheden tot het ontvangen van familie en vrienden en het beoefenen van hobby’s. En tegelijk is ook in het interieur aandacht geschonken aan het creëren van een uitstraling die recht doet aan het idee van een landhuis. De bijzondere lampen van ILFARI, vaak aangepast aan de ruimtes waarin ze zijn komen te hangen, dragen sterk aan die uitstraling bij.


Living

Landhuis, interieurontwerp, ILFARI

Leveranciers van de living

Stalen deuren

De Rooy Metaaldesign

Maatwerk trap

Altivello

Verlichtingsarmaturen

ILFARI

Natuursteen keuken

Grillo Natuursteen

Leren wandbekleding

Alphenberg Leather

Inbouwspots

Airspot

DEKTON bladel bijkeuken

Cosentino

Privaat karakter

De oprit is indrukwekkend en de vele grond om het huis heen is niet alleen gebruikt voor terrassen en tuin maar ook voor nieuwe natuur. Toch hebben de bewoners niet gebruikgemaakt van de mogelijkheid er een officieel landgoed van te maken, omdat het private karakter van het gebied dan doorbroken zou worden. “Het heeft ook wel wat jaren geduurd eer we hier konden bouwen”, zegt de bewoonster. “Daar heeft het ruimte-voor-ruimteprogramma een positieve rol in gespeeld.

Langs welke ingang

De eigenaren hebben een familiebedrijf en een gezin met opgroeiende kinderen. Naarmate het proces van een bouwaanvraag langer aansleept, nadert het moment dat die kinderen het huis uit gaan, maar met zo’n groot en van alle gemakken voorzien huis, gaan zonen en dochters dat zelf uitstellen of anders invullen. De woning biedt bovendien de, wat onze zuiderburen noemen, l’embarras du choix. Er is keuze te over, en dat begint al bij de vraag via welke ingang iemand wil binnenkomen. Er is de officiële ingang, compleet met hoge, klassiek vormgegeven deur en het directe zicht op een statige trap naar de eerste verdieping. Samen met de hoogte van de inkomhal, de indrukwekkende verlichting en de stalen deuren aan het einde van de hal, is de vergelijking met een landhuis hier het meest op zijn plaats. Maar familie en vrienden nemen liefst de zijingang, de ‘achterom’, zoals die overal in het zuiden genoemd wordt. Die is, met de lange gang die uitkomt op de woonkamer, niet minder bijzonder. De bewoonster laat zien hoe efficiënt die gang is ingericht, met garderobekasten voor elk van de bewoners maar ook met een gangkast waar een strijkplank uit tevoorschijn floept.


Bovenverdieping

Landhuis, interieurontwerp, ILFARI

Leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer

Studio Balneo

Overzicht

Ook de woonruimte biedt keuze. Er zijn diverse zithoeken, met zicht op het grote terras achter het huis, maar dat doet niets af aan de centrale plek die de open keuken inneemt. Het meest in het oog springende aspect van de keuken is de rijkdom aan lades in kasten in en om het kookeiland. Deze bieden de bewoners alle kans om keukenaccessoires, serviezen en voedingsvoorraden overzichtelijk op te bergen en vergroten zo het gemak van het koken. Er is een plek om bij elkaar te zitten, maar uiteraard is dat niet de enige. Voor een maaltijd is er de lange eettafel met veel stoelen en voor een drankje vooraf of achter is er de huisbar. Eigenlijk is het woord ‘huiscafé’ veel beter van toepassing. Er is een professionele bar en er zijn zithoeken. Er kunnen snacks worden bereid en cocktails. Het enige wat de ruimte nog mist is een professionele barman die je bestelling opneemt. “We houden van gezelligheid”, zegt de bewoonster. “En in de warmere maanden kunnen we ook buiten samenkomen. Het terras loopt immers af, met boven loungestoelen en beneden tafels en banken.”

Cirkelvormige zitbank

Er is een aparte zitkamer, die zich kenmerkt door enerzijds het comfort van de haard en de meubelen maar anderzijds – en vooral – door de esthetiek van de inrichting, in de vorm van prachtige lichtarmaturen en fraai behang aan de muren. In vroeger tijden zou dit misschien de rooksalon zijn geweest, want de huiscinema – een andere functie van zitkamers – is onderdeel van een andere ruimte, die in de eerste plaats dient als thuiskantoor. Overdag kan er aan het brede bureau gewerkt worden, ’s avonds kunnen diverse gezinsleden plaatsnemen in de cirkelvormige zitbank en een televisiescherm aan de muur tevoorschijn laten komen. Dat betekent natuurlijk niet dat er nergens anders in de woning naar programma’s of films gekeken kunnen worden, want keuzevrijheid is een van de kenmerken van dit huis.


Exterieur

Landhuis, interieurontwerp, ILFARI

Leveranciers van het exterieur

Serene schoonheid

De bovenverdieping wordt bereikt via een majestueuze trap. Er zijn diverse slaapkamers, toiletten en badkamers. Er is nog een wenteltrap die leidt naar de zolder, waar ruimte is gemaakt voor fitnesstoestellen, want ook bij een gezellige geest hoort een gezond lichaam. Om diezelfde reden bevat deze woning een sauna. Maar in de slaapkamers heerst rust, ook in de inrichting van de masterbedroom, die een serene schoonheid ademt. In de bijbehorende badkamer is er dan weer uitgepakt met donker natuursteen en hier en daar goudkleurige accenten in de accessoires, om het plezier van het baden te onderstrepen. Een stukje visuele luxe op juist zo’n plek doet iemand na een lange dag hard werken beseffen dat dit werken een beloning verdient en ook krijgt. De keerzijde van een sterk arbeidsethos is de deugd van het relaxen.

Decoratieve stalling

Via de zijingang is het bijgebouw te bereiken, dat dient als stalling voor enkele oldtimers en crossmotoren. De voertuigen op twee of vier wielen hebben een decoratieve waarde, want vanaf het terras zijn ze door de hoge en brede ramen goed zichtbaar, maar natuurlijk worden ze ook af en toe gebruikt. De wagens en rijwielen voor alledaags gebruik kunnen worden geparkeerd naast het huis, maar hebben ook een eigen onderkomen in de ondergrondse garage, met separate oprit en poort. Auto’s moeten natuurlijk worden beschermd tegen wind en regen, maar het lijkt erop dat deze familie ze toch vooral niet de hele tijd in het zicht wil hebben. Hoe duidelijk ze ook liefhebbers zijn, het panorama op verre velden hoort niet verstoord te worden door blinkend metaal, ook niet voor passanten over de weg. Ze mogen van het omvangrijke stuk grond dan geen officieel landgoed hebben gemaakt, ze dragen er wel zorg voor alsof ze ouderwetse rentmeesters zijn. Noblesse oblige, zeggen de zuiderburen, ofwel: iemand die zijn woning aspecten van het landhuis geeft, krijgt er vanzelf geen adellijke maar wel edele karaktertrekken bij.

Editor: Media team

Datum: 24-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: German Bourgeat

Fotografie: Patrick Rovers ILFARI