Een sauna aanschaffen: waar moet je op letten?

Er is niets zo heerlijk dan volledig te kunnen ontspannen in een warme sauna. De warmte en de rustige verlichting zorgen ervoor dat je dagelijkse beslommeringen even helemaal los kunt laten en dat je volledig tot rust kunt komen. Om dit gevoel te optimaliseren en echt even helemaal tot jezelf te komen is het wellicht een goed idee om een sauna bij jou thuis te installeren. Op deze manier krijg je niet eens met andere mensen te maken. Zie je dit wel zitten? Dan zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten als je een sauna aan gaat schaffen. Welke punten dat precies zijn, lees je in dit artikel.

Type sauna

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor een type sauna je graag wil. Er is enorm veel keuze, dus ga vooral na wat jij het fijnste vind of wat het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een infrarood sauna, deze sauna maakt gebruik van infrarood warmtestraling. Hierdoor wordt niet alleen de lucht verwarmd, maar ook de objecten en personen in de sauna. Maar wellicht zie je een Finse sauna meer zitten, in zo’n cabine wordt de warmte via de lucht aan je lichaam doorgegeven.

Model van de sauna

Een ander aspect om op te letten bij de aankoop van een sauna is het model. Heb je liever dat de sauna op maat gemaakt wordt of koop je een kant en klare cabine. Daarnaast is het soort hout waarvan de sauna wordt gemaakt ook sfeer- en functie bepalend. De kleur, de grootte van planken en de afwerking kun je volledig zelf bepalen. Het enige waar je geen invloed op hebt, is het gegeven dat zachthout het beste werkt voor een sauna. Dit hout geleidt warmte namelijk slecht en daardoor voelt de cabine ook bij hoge temperaturen nog prettig aan.

Plaatsing van de sauna

Wanneer je voor ogen hebt hoe de sauna er uit moet komen te zien en hoe hij werkt, is het tijd om te bepalen waar hij geplaatst kan worden. Een buiten sauna is bijvoorbeeld een mooie aandachtstrekker. Het is daarom handig om van te voren een plattegrond te maken met de juiste afmetingen van de tuin en de sauna. Op deze manier weet je precies wat past en waar hij geïnstalleerd kan worden. Daarnaast is het ook belangrijk om in de gaten te houden dat je een sauna niet tegen te muur moet plaatsen, in verband met het vocht dat vrijkomt.

De indeling

Tot slot moet je natuurlijk ook de indeling van de sauna nog bepalen. Hoeveel mensen moeten er bijvoorbeeld in plaats kunnen nemen? En hoe moet de sauna verlicht zijn? Bedenk dan ook wie erg graag gebruik zou willen maken en op welk moment van de week ze daar behoefte aan hebben. Dit is ook weer van enige invloed op het type sauna dat je uiteindelijk zal kiezen. Om de sauna lekker licht te houden zou je onder andere hitte bestendige LED-lampjes kunnen plaatsen. Deze lampen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen en zijn naar wens elektrisch te bedienen. Waardoor je een eigen sfeer kunt creëren.