Een stadstuin uit Duizend-en-één-nacht

Knops Tuindesign

Een kleine stadstuin kan alles bevatten wat een grote tuin ook heeft; relaxen, lekker eten, ieder seizoen genieten… Daarvoor is echter wel heel wat puzzelwerk nodig. Knops Tuindesign ontwierp deze elegante én functionele tuin en verzorgde de esthetische begeleiding. Jansen hoveniers zorgde voor de perfecte realisatie. Hier laten beide deskundige bedrijven zien dat er ook op een klein oppervlak enorm veel mogelijkheden zijn.


Stadstuin

Stadstuin - The Art of Living

Alle leveranciers van kleine stadstuin

Tuinontwerp en begeleiding

Knops Tuindesign

Houtconstructies

Brouwers Houtbouw

Tuinverlichting

in-Lite Outdoor Lighting

Vele mogelijkheden

“In grote steden is elk stukje tuin heel erg kostbaar. Deze stadstuin heeft een oppervlakte van slechts 8×7 meter en toch hebben we er een hoogwaardige buitenruimte van weten te maken”, zegt Erik Knops. Knops Tuindesign ontwierp een paradijsje midden in de drukke stad. Als je rondkijkt zou je niet zeggen dat de tuin zo klein is of dat hij in een druk gebied ligt. Het is juist een oase van rust. De hoge afwerkingsgraad en de vele details maken dat je niet uitgekeken raakt. Verschillende zones maken het mogelijk om de tuin zowel overdag als ’s avonds en zowel zomers als winters volop te gebruiken. Een zachte lounge om in weg te zakken, een zithoek bij de haard om gezellig te dineren en een buitenkeuken waar de kruiden binnen handbereik zijn: overal is aan gedacht. Het volledig automatische lamellendak zorgt ervoor dat je droog kunt zitten bij slecht weer, maar dat er ook genoten kan worden van de zon.


Mooi & functioneel

Stadstuin - The Art of Living

Alle leveranciers van de stadstuin

Hovenier

Jansen Hoveniers

Houtconstructies

Brouwers Houtbouw

Mooi en functioneel tegelijkertijd

Vooral ’s avonds komt de stadstuin tot leven. Wanneer de verlichting aangaat, verschijnt een sprookje uit Duizend-en-één-nacht. De bomen en gevels zijn sfeervol uitgelicht en vanachter de maatwerk panelen komt een sfeervolle gloed. Ook de zwevende keramische trappen zijn voorzien van verlichting. Deze zorgen meteen voor een speels hoogteverschil. “We hebben gewerkt met verschillende hoogtes en contrasten, waardoor de stadstuin ruimer oogt”, zegt Erik. “Extra verbinding ontstaat door de natuursteen strips, de houten gevelbekleding, de grijze elementen, de keramische tegels en de zwarte accenten. De hoogte wordt extra benadrukt door de drie meerstammige bomen. De ruimte is mooi en functioneel tegelijk. Het is beslist geen saaie tuin geworden.”


Maatwerk

Stadstuin - The Art of Living

Alle leveranciers van het maatwerk

Tuinontwerp en begeleiding

Knops Tuindesign

Maatwerk

Alles werd speciaal voor deze stadstuin ontworpen en volledig op maat gemaakt. Dit moest voor een groot deel al vooraf gedaan worden, vertelt Peter Jansen van Jansen Hoveniers. “De straat was erg smal en er was geen ruimte voor een vrachtwagen of opslag. Alles moest daarom meteen naar achteren gebracht worden door de woning heen en vervolgens direct verwerkt worden. We hebben veel prefab gemaakt in onze eigen werkplaats. Daar werd de tuin exact ingetekend, waarna de producten voor het overgrote deel vooraf konden worden opgebouwd.” De meerstammige bomen werden op de kwekerij uitgezocht en moesten vervolgens in de tuin gebracht worden. Door het ruimtegebrek kon dit niet met een kraan, vertelt Peter verder. “Het was een hele opgave om die op hun plaats te krijgen. Uiteindelijk hebben we ze door het huis heen naar de tuin gebracht, waarbij we natuurlijk nauwkeurig hebben opgelet dat we niets zouden vervuilen of beschadigen.”

Editor: Media team

Datum: 22-11-2021

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings geschreven voor magazine nr.5 2021

Fotografie: Hans Gorter