Een thuis voor drie generaties

Madebyjorg – RIEA Architectuur – Raad & Uitvoering

Hoewel de woning tamelijk gesloten oogt vanaf de straatkant, springt al direct bij het binnenkomen de transparantie in het oog. De trap met zwevende houten treden is open naar boven en beneden, een binnen- raam en een stalen deur met veel glas geven inkijk in zowel de keuken als de woonkamer. En ook naast de garderobe is een langwerpig raam dat zicht biedt op de tuin. Opvallend is ook dat het huis niet bepaald vooraan aan de straat blijkt te staan. 

 


Entree

Ruimtelijkheid, Architectuur, Made by Jorg, RIEA Architectuur en Raad & Uitvoering, The Art of Living

Landelijk modern
“De wens van de opdrachtgevers was om een mantelzorgfunctie te integreren in de woning. Om beide functies een optimale privacy en onafhankelijkheid te kunnen bieden, is de woning in het midden van het perceel geplaatst. Ik heb de gemeente ervan kunnen overtuigen hier aan mee te werken”, zegt Architect Ria Mulders, eigenaar van RIEA Architectuur. “Oorspronkelijk zochten de bewoners een langgevelboerderij om te renoveren, maar die bleek lastig te vinden. Het idee van de langgevel- boerderij vind je wel terug in mijn concept, maar de villa heeft toch een unieke vorm gekregen. Alles draait immers om de woonwensen en daar paste ik het concept op aan. De vides zorgen voor een extra dimensie in de leefruimtes zowel in de hoofdwoning als in de mantelzorg. De houten spanten, het rieten dak en de hoge plafonds geven een landelijke uitstraling, maar het alomtegenwoordige visuele contact met de tuin is juist modernistisch.” Ook in het veelvuldig gebruik van hout komt het landelijke karakter tot uiting. 


Keuken

Ruimtelijkheid, Architectuur, Made by Jorg, RIEA Architectuur en Raad & Uitvoering, The Art of Living

Alle Leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker

Volledig opengetrokken
De woonetage telt in feite drie zitplekken. Naast de zithoek zijn er nog een zitplek bij de boekenkast en één aan de andere zijde van de keuken, die bijna een inpandig terras lijkt. In de zithoek kun je in de kelder kijken, zoals je in de keuken door de loopbrug tot in de dressing kunt zien. Die transparantie is de grote aanvulling van MadebyJorg. “Toen de indeling van het pand eigenlijk al gereed was, bleken er zich in de tussentijd ook veranderingen te hebben voorgedaan in de leefsituatie. “Om de vele woonwensen en meer ruimtelijkheid te bereiken, heb ik de opdrachtgevers kunnen overtuigen om de kelder meer bij de leefruimte te gaan betrekken”, zegt interieurarchitect Jorg Kurten. De speelkamer hebben we hierdoor naar beneden verplaatst, met toevoeging van een fitness en bioscoopruimte. Hij voegde een strook loopglas in de vloer toe, waardoor licht centraal in de kelder valt en plaatste een glazen loopbrug boven de keuken in plaats van een gesloten. Hierdoor worden drie etages visueel met elkaar verbonden en ontstaan er spannende driedimensionale zichtlijnen. “Om de hoogte te benadrukken heb ik de kastenwand van de keuken tot bovenin de vide doorgetrokken. Deze is nu maar liefst 6 meter hoog! Ook in de avond en wintermaanden speelt licht een belangrijke rol; met een passend lichtplan heb ik, ook als het donker is, de woning een grote meer- waarde kunnen geven. Alle verdiepingen hebben door deze aanpassingen extra openheid met meer licht gekregen en tegelijk nog veel meer allure.” 


Bovenverdieping

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Gietvloeren

DRT Vloeren

Kantelbare buitenlamellen

SUNSHIELD Unieke Louvers

Ruimtelijkheid in drie dimensies
De bovenverdieping bevat gastenkamers en een uitgebreide slaap- vleugel voor de eigenaars. Ria Mulders heeft optimaal gebruikgemaakt van de mogelijkheden die het schuine dak biedt, waardoor nergens een ‘zolderkamergevoel’ ontstaat maar, net als op de begane grond, de ruimtelijkheid volop in drie dimensies wordt beleefd. Daar heeft Jorg Kurten op zijn beurt weer op ingespeeld. Vooral de douche is indruk- wekkend door zijn hoogte. Hij stelde ook voor de ruimte die oorspronkelijk als bergkamer was voorzien, in zijn geheel om te toveren tot dressing. Hierdoor kon de badkamer veel grootser worden. De kledingkasten zijn perfect weggewerkt in de wanden terwijl er helemaal achteraan toch plek overbleef voor opslag. “Het idee is dat je nergens beperkt bent in de ruimte, alles kwijt kunt, maar ook reserve hebt voor veranderingen in de leefsituatie.” 


Badkamer

Ruimtelijkheid, Architectuur, Made by Jorg, RIEA Architectuur en Raad & Uitvoering, The Art of Living

Alle leveranciers van de badkamer

Sanitair

Sawiday

Designradiatoren

Instamat

Kranen

Hotbath

Kwaliteit dankzij flexibiliteit
Opvallend hoe goed de architect en interieurarchitect op elkaar wisten aan te sluiten, maar dat is de kwaliteit van dit specifieke bouwteam, zegt Ron Adriaensen. De eigenaar van Raad & Uitvoering nam de volledige bouwbegeleiding op zich. “De samenwerking tussen alle betrokkenen verliep bijzonder vlot. Dat moest ook wel, want we hebben zonder hoofdaannemer gewerkt en alle leveranciers zelf benaderd en aangestuurd. In totaal heeft dit project vier jaar in beslag genomen – de coronacrisis, de explosie in bouwkosten en alle veranderingen in het oorspronkelijke plan meegenomen. Ik denk dat we betere prijzen hebben weten te bedingen dan onder een hoofdaannemer mogelijk was, maar ik ben er vooral van overtuigd dat we een betere kwaliteit woning hebben gerealiseerd. Met dat laatste bedoel ik dat een hoofdaannemer nooit die flexibiliteit had weten op te brengen die we uiteindelijk zo hard nodig bleken te hebben.” 

 


Exterieur

Ruimtelijkheid, Architectuur, Made by Jorg, RIEA Architectuur en Raad & Uitvoering, The Art of Living

Hobbyverdieping in wording
De kelderverdieping is een uitgebreide hobbyverdieping in wording, met ruimte voor fitness, inloop-wijnkoeling, een cinemaruimte, en een huisbar. De rest is uiteraard berg- ruimte. “De meerwaarde om de kelder bij de woonruimte te betrekken is tweeledig”, aldus Jorg Kurten. De keuken, de slaapvleugel, de woonkamer – ze zouden stuk voor stuk kleiner en minder mooi zijn geweest.” Meer woonoppervlak betekent ook meer mogelijkheden om bepaalde ruimtes in de toekomst een andere bestemming te geven. “Daarmee is alvast rekening gehouden voor de mantelzorgwoning”, zegt Ria Mulders. “Mantelzorg is per definitie voor een bepaalde tijd. Als de woning leeg komt te staan, kan ze gemakkelijk worden getransformeerd tot aparte bedrijfsruimte.” Een gelaagde woning, dat lijkt de beste omschrijving van deze prachtige Brabantse villa in landelijke stijl. Gelaagd door de visueel onderling verbonden verdiepingen, door de verschillende generaties die er onderdak hebben gevonden, maar uiteindelijk ook door de gelaagde en geslaagde samenwerking tussen verschillende bouwkundige specialisten. 

Editor: Lizzy Anker

Datum: 10-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten