Een tuinontwerp creëren: via deze programma’s kun je dit zelf doen!

Wist je dat een tuin ontwerpen helemaal niet zo lastig hoeft te zijn? Er zijn verschillende programma’s die hierbij goed van pas komen! In dit artikel vind je een overzicht van dergelijke programma’s, die vaak zelfs gratis gebruikt kunnen worden. Welke van deze ontwerp applicaties voor woningen en tuinen kende jij al?

Tip: start met een bezoek aan Kadasterdata.nl! Op deze pagina vind je de kadastrale kaart van jouw woonplaats, wat je helpt bij het vaststellen van de erfgrenzen van je perceel. Je wilt voorkomen dat er op een later moment discussies met buren ontstaan over erfgrenzen die overschreden zijn bij de herindeling van de tuin.

Verschillende gratis tools voor het ontwerpen van een tuin

Zoals reeds beschreven werd, hoeft lang niet altijd betaald te worden voor een programma waarmee tuinen ontworpen kunnen worden. Maak bijvoorbeeld gebruik van Google SketchUp, of kies voor Virtual Garden. Virtual Garden is een tool die in opdracht van de Engelse televisiezender BBC ontwikkeld werd. Op zoek naar een Nederlandse oplossing? Kijk dan eens naar My Garden tuinplanner van Gardena! Dit 2D tekenprogramma helpt je bij het ontwerpen van jouw droomtuin.

Schetsen van je tuin op een vel papier

Ook gratis is het gebruik van een pen en papier! Wellicht minder makkelijk dan een online tool voor het ontwerpen van je tuin, maar wel praktisch. Teken de tuin op schaal en vul deze vervolgens met verschillende elementen, zoals een gazon, een speelplaats voor je kinderen, enzovoorts. Niet tevreden? Begin in dat geval opnieuw of gum onderdelen van de tuin weg.

Betaalde programma’s om jouw tuin vorm te geven

Naast de verschillende gratis programma’s om een tuin te ontwerpen, zijn er ook diverse betaalde opties. Deze bieden doorgaans meer mogelijkheden. Zo kun je meerdere ontwerpen opslaan, heb je de mogelijkheid om meer details toe te voegen (kies bijvoorbeeld direct de juiste planten en bomen), enzovoorts. Het is afhankelijk van het verwachte gebruik van de tool, of een betaald programma noodzakelijk is.

Voorbeelden van betaalde programma’s voor het ontwerpen van een tuin zijn onder meer Garden Puzzle, Garden Planner Online en ITG Groen Software. Ook Vectorworks en Tekenjetuin zijn voorbeelden van applicaties die gebruikt kunnen worden om tot een tuinontwerp te komen. Veel van deze tools bieden een gratis proefversie. Het is sterk aan te raden om hier gebruik van te maken alvorens je een tool aanschaft.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.