Een villa verbouwen in eigen regie mét huisbar

in samenwerking met Gardano

Bij veel verbouwingen is de breuklijn tussen het oude en het nieuwe deel zichtbaar. De bewoners van deze Brabantse villa hebben het concept echter zó sterk gerespecteerd dat de aanbouwen links en rechts volledig versmolten met de oorspronkelijke kubistische woning. De villa kreeg ook een grondige upgrade, bestaande uit een zwembad, een huisbar en zelfs een heuse huisbioscoop – ondergronds. Minstens zo bijzonder is dat de bewoners de plannen én de regie van de verbouwing geheel in eigen hand namen. Het resultaat is een villa die letterlijk en figuurlijk onder hun eigen handen vorm kreeg.


Ontwerp
Huisbar, home gym, thuisbioscoop, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Plantenbakken

KreaDor kunstplanten BV

Lamellen schuttingen & Houtlook gevelbekleding

Gardano BV

Grootse verbouwing

De oorspronkelijke eigenaar was een architect die de woning zelf had ontworpen. Zijn weduwe overleefde hem vele jaren. De huidige bewoners kochten het huis van haar familie. De originele woning werd de kern van het nieuwe huis, dat rechts en links werd vergroot. Zo werden vele meters gewonnen voor een ruime inkomhal en trapzaal, evenals voor een omvangrijke huisbar (meer een huiscafé) en een van veel toestellen voorziene fitnesszaal. Het meest indrukwekkende nieuwe gedeelte van het huis is echter de huisbioscoop, die in een aparte kelderruimte werd ondergebracht. ‘Huiscinema’ betekent meestal weinig meer dan een veredelde televisiekamer, maar in dit geval weerspiegelt heel de inrichting de werkelijkheid van een bioscoop.


Ontspanningsruimtes

Huisbar, home gym, thuisbioscoop, the art of living

Alle leveranciers van de ontspanningsruimtes

Openhaard

De Salamander

Stalen deuren

Feral Group

Interieurstyliste

Indalu Interieur

Meubilair

Keijser & Co

Natuursteen

Schoenmakers natuursteen

Eigen regie

“We hebben de huisbioscoop in de eerste plaats voor onze drie kinderen gebouwd,” zegt de heer des huizes. “Voor kinderfeestjes is dit ideaal. Maar de eerste constructeur die ik in de arm had genomen om de berekening voor de kelder te maken, beweerde dat mijn ontwerp bouwtechnisch niet stabiel was en dat de ruimte een stuk kleiner moest. Ik heb voet bij stuk gehouden en uiteindelijk een andere constructeur gekozen. Ik heb zelf een bedrijf in de bouw, dus ik kon veel voor eigen rekening nemen, maar niet alles. Mijn vrouw en ik hebben de plannen voor de aanbouw en de inrichting samen uitgewerkt, veel werkzaamheden zelf uitgevoerd in de avonduren en de weekends, en verder toezicht gehouden op de vaklieden die hier kwamen.”


Leefruimtes

Huisbar, home gym, thuisbioscoop, the art of living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Keuken

Provence Creations

Keukenapparatuur

Miele

Interieurstyliste

Indalu Interieur

Stalen deuren

Feral Group

Meubilair

Keijser & Co

Fitness apparatuur

Technogym

Haard

De Salamander

Panorama-uitzicht

De nog jonge kinderen hebben elk een eigen kamer die helemaal is ingericht volgens een thema van hun keuze. De masterbedroom is aan één kant volledig open, zodat de slapers ’s nachts en ’s ochtends kunnen genieten van het panorama. En dat uitzicht is in één woord verbluffend, want achter de tuin ligt een park met daarin een plas met de afmetingen van een klein meer. Dit meer is ook zichtbaar vanuit de tuin, wanneer je door de takken van de palmen in potten en door de spijlen van het hekwerk kijkt. Zelfs op een zonnige herfstdag waan je je in deze tuin nog ver van Brabant. Niet alleen de potpalmen, het zwembad en het meer dragen bij aan deze subtropische illusie, ook de verblindend witte muren en de loungestoelen op het terras naast de opengeschoven keuken pui.


Masterbedroom en- badkamer

Huisbar, home gym, thuisbioscoop, the art of living

Alle leveranciers van de masterbedroom en- badkamer

Vloer

De Paal Parket

Natuursteen

Schoenmakers natuursteen

Sanitair

Sanitairwinkel.nl

Wanden & vloeren

Betonlook Nederland

Bijzondere elementen

De villa is ruim als het op de kamers met een speciale functie aankomt, zoals de huisbar, de fitnessruimte en de open keuken, maar de woonkamer en de slaapkamers onderscheiden zich niet door een overdaad aan vierkante meters. Die bevinden zich dan ook in de oorspronkelijke woning. Ze bevatten echter wel elementen die op zich bijzonder zijn. Zo staat er in het toilet op de begane vloer een verticaal wasbassin met een pijpvormige kraan die uit het plafond komt. De badkamer naast de masterbedroom is voorzien van een cabine met twee regendouches naast elkaar, ook al geen item dat je overal tegenkomt. In de masterbedroom zelf is de wand tussen slaap- en dressinggedeelte aan de bedzijde voorzien van een televisietoestel en aan de andere zijde van deuren, want in werkelijkheid is de wand geen muur maar een kleerkast.


Exterieur en tuin

Huisbar, home gym, thuisbioscoop, the art of living

Alle leveranciers van het exterieur en tuin

Plantenbakken

KreaDor kunstplanten BV

Lamellen schuttingen & Houtlook gevelbekleding

Gardano BV

Imposant

De villa waar ze nu wonen is het huis waar ze heel hun jeugd langs fietsten, de eerste moderne woning in de straat die er blijkbaar op wachtte om ooit door hen te worden gekocht en verbouwd. Want wie naar de voorgevel kijkt kan met geen ogenblik bevroeden dat dit nog maar enkele jaren terug een veel smallere woning was. De grondige renovatie heeft de villa niet alleen in bouwkundig maar ook in visueel opzicht zó getransformeerd dat het lijkt of ze altijd dit imposante pand was dat er nu staat.

Editor: Media team

Datum: 17-12-2021

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.5 2021

Fotografie: Jurrit van der Waal