
Heb je veel last van kalkaanslag? Dan zou dat kunnen komen doordat er hard water door jouw leidingen loopt. Hard water is water met kalk en dat kan voor veel problemen zorgen. Deze waterhardheid verschilt per regio, waardoor sommige mensen er meer last van hebben dan anderen. Dit komt doordat leidingwater uit veel verschillende bronnen wordt opgewekt. Maar wat zijn de problemen die voortkomen uit hard water? En hoe kun je kalk uit het water halen? Je leest het in dit artikel!
Hoe komt kalk in het water?
Water wordt dus hard water genoemd als er kalk in zit. Dit gebeurt als er de bodem van een bepaald gebied veel calcium en magnesium bevat. Deze stoffen worden vervolgens opgenomen in het water, waarna het dus bij jou in de leidingen terechtkomt. Hard water is gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid, maar kalk in huis is niet erg gewenst.
Effect op huishoudelijke apparaten
Water met kalk en kalkaanslag hebben een groot effect op huishoudelijke apparaten, zoals de vaatwasser en de wasmachine. Kalk zal zich in de leidingen van deze apparaten ophopen, waardoor de levensduur van de apparaten aanzienlijk korter wordt. Hierdoor zal je sneller een nieuw apparaat moeten aanschaffen. Wanneer dit gebeurt in de leidingen van apparaten, kun je er ook vanuit gaan dat deze opstoppingen zullen ontstaan in de leidingen van jouw huis. Daarnaast is hard water ook van invloed op de mens. Wanneer je bijvoorbeeld doucht en zo kalkwater op je huid krijgt, kunnen huidproblemen verergeren en kun je er ook een droge huid van krijgen. Het is dus wel degelijk verstandig om te controleren hoeveel kalk er in het water zit.
Problemen voorkomen
Om deze problemen te voorkomen zou je gebruik kunnen maken van een waterontharder. Een waterontharder verwijdert kalk uit het leidingwater, waardoor kalkaanslag voorkomen wordt. Dit zorgt ervoor dat verschillende apparaten minder energie hoeven te gebruiken om op dezelfde wijze te kunnen functioneren. Daarnaast zorgt het er ook voor dat apparaten minder snel aan vervanging toe zijn. Ook een voorname reden om een waterontharder aan te schaffen zijn de kosten die je ermee bespaart. Je geeft dus minder geld uit aan huishoudelijke apparatuur, maar je verbruikt bijvoorbeeld ook minder schoonmaakspullen doordat je alle kalk niet meer weg hoeft te schrobben. Daarnaast bespaar je ook op elektra en gas.
Hulp inschakelen
Het mooie aan een waterontharder is dat je aanschafprijs gewoon weer terugverdient. Alleen al wanneer je kiest voor de kleinste ontharder heb je het geld binnen een paar jaar terugverdiend. Welke verharder je uiteindelijk het beste kunt kiezen hangt af van jouw gezinssamenstelling, het gemiddelde waterverbruik (ook de waterhardheid is niet onbelangrijk) en jouw voorkeur. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen? Dan zou je de hulp van een expert in kunnen schakelen. Zij zorgen er niet alleen voor dat je de juiste ontharder installeert, maar ontfermen zich ook over het periodieke onderhoud. Waardoor je ook lang gebruik kunt maken van de ontharder.