Een webwinkel beginnen: hoe pak je het aan? 

Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om een webwinkel te beginnen. Binnen een paar uur kan je shop al online staan, en de verkoop gaan beginnen. Maar dat is pas het begin. Want een webwinkel runnen, dat is meer dan een mooie shop online zetten.  

Denk er goed over na

Ook al is het tegenwoordig heel gemakkelijk om een webshop te beginnen, het is en blijft verstandig om er goed over na te denken. Ten eerste natuurlijk over wat je wil gaan verkopen, en of daar wel een markt voor is. Er zijn al zoveel shops begonnen en binnen korte tijd weer gestopt omdat er simpelweg geen klanten kwamen. Onderzoek dus eerst of mensen überhaupt op jouw aanbod zitten te wachten, tot je alles in werking zet en je shop op gaat zetten. En onthoud, zelfs als er wel een markt is voor jouw producten, komen mensen niet vanzelf in je winkel terecht. Ja zal moeten laten weten dat je bestaat, mensen naar je winkel moeten lokken en zorgen dat ze terugkeren om vaker iets te kopen. Ook hier kun je beter vooraf over nadenken, niets is zo demotiverend als een shop openen en vervolgens geen klanten hebben. 

Een webshop is voor veel mensen geen fulltimebaan, zeker niet in de opstartfase. Als je er nog een baan naast hebt, en je wilt van je webwinkel een succes maken, reken dan op lange dagen. Je bestellingen alleen versturen op die ene vrije dag die je in de week hebt, dat gaan de klanten niet accepteren. Als zij iets bestellen willen ze het binnen een dag of twee wel in huis hebben. Begin dus alleen aan een shop als je er ook echt de tijd voor hebt of wilt maken, anders eindig je met uitsluitend teleurgestelde klanten.  

Waar laat je alles?

Waar ook lang niet iedereen over nadenkt, is hoe en waar de spullen die in de shop verkocht worden ondergebracht gaan worden. Begin je heel klein, dan kun je de boel misschien vanuit een zolderkamer runnen. Heb je echter een groot assortiment, of beginnen de zaken goed te lopen, dan kan dit al snel te klein worden. 

Direct een bedrijfspand huren is vaak een wat te grote stap. Wat veel webwinkels als tussenoplossing doen, is een tijdelijke opslag huren. In een dergelijke opslagbox kunnen zij hun assortiment kwijt zonder direct aan een langdurig huurcontract vast te zitten. Mochten de zaken echt een succes zijn, dan kan er altijd nog worden overgestapt naar een eigen pand. 

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.