Een wellness-tuin met moderne architectuur

Sparq Tuinen

Bij het tuinarchitectenbureau gaan design en realisatie hand in hand, gecombineerd met een sprankeling bij de opdrachtgever. Tuin & land-schapsarchitect Gert-Jan Schouwenaar vertelt: ”Sparq staat voor het eureka-moment in de ontwerpfase van een tuin. Het is het moment dat je denkt ‘Ja, dit is gaaf, bijzonder, iets extra’s’. Het is afgeleid van het verhaal van Tinkelbel en Peter Pan. Als Tinkelbel het sterrenstof over Peter gooit, kan hij opeens vliegen. Wijzelf strooien als het ware wat sterrenstof over de tuin. We zijn echt op zoek naar hetgeen de tuin is extra’s geeft en wat daarmee iets toevoegt aan je leven.” En dat iets toevoegen aan je leven is wat Sparq doet door een tijdloze tuin te ontwerpen en realiseren, waar je je prettig voelt en het hele jaar kunt genieten. Of dat nu in de tuin zelf is, of vanuit je woning. “Vaak is het een onbewust gevoel. Soms kom je bij mensen die hun tuin hebben aangepast en zie je dat er nieuwe tegels liggen. Maar het kan ook zijn, dat je bij iemand in de nieuwe tuin komt en denkt ‘dat ziet er leuk uit, hier wil ik wel een hele middag blijven’. Dat is het gevoel dat we willen bewerkstelligen”, licht Gert-Jan toe.


Ontwerp

Wellness, Sparq Tuinen, tuinontwerp, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Tuinontwerp en aanleg

Sparq tuinen

Buitendouche

JEE-O

Relaxen in optima forma

Over de aanleiding dat mensen naar Sparq toekomen, vertelt Gert- Jan: “Mensen komen vaak naar ons toe op basis van de tuinen die ze van ons kennen. Ze komen omdat hun tuin niet meer naar hun zin is. Vaak ondergaan ze een verandering in hun levensfase. Stel je hebt een tuin met een trampoline, glijbaan en versleten gras. De kinderen zijn ouder en misschien wil je wel een overdekt terras waar zijn ook kunnen chillen. Of er moeten oplaadpunten voor de auto’s komen. Wat men doorgaans gemeen heeft is de wens voor een moderne, strakke tuin; dat is wat we doen en waar we goed in zijn.” Omdat de tuinen tegenwoordig complex zijn door functionaliteiten zoals een zwembad, jacuzzi, sauna en beregeningssysteem, moeten (technisch) ontwerp en realisatie nauw met elkaar samenhangen: iets dat bij Sparq altijd het geval is.

De grootse wens van de opdrachtgevers van deze tuin was een zwembad. Omdat actief zwemmen een geliefde activiteit is van de bewoners werd in het ontwerp van Sparq een zwembad met een jet-stream opgenomen. “Het zwembad is acht meter lang en is zelfreinigend, waardoor vuil geen kans heeft om aan de bodem te blijven zitten. Van het voorjaar tot ver in het najaar wordt er nu gebruikt gemaakt van het zwembad.” Naast een zwembad kunnen de bewoners ook nog genieten van een jacuzzi, die mooi is verscholen achter een lage muur. “Deze muur is van kunststof en gestuct, waardoor het een mooie uitstraling heeft. Bovendien is het bestand tegen chloor. Door de hoogte kun je er vanuit de jacuzzi ook makkelijk een glaasje op zetten.” Het materiaal is op meerdere plekken in de tuin toegepast en draagt zo bij die aan de eenheid in de tuin. De bewoners hebben verder de beschikking over een overdekt terras aan de woning waar gedineerd kan worden en in de loungehoek is het goed toeven in de zon.


Tuin

Wellness, Sparq Tuinen, tuinontwerp, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Tuinmeubelen

Royal Botania

Natuurlijke uitstraling

Naast de gestucte muren, is er gewerkt met red cedar latwerk en zijn Italiaanse keramische tegels van 90 bij 90 cm toegepast. “Tegels van deze omvang hebben minder voegen. In keramiek trekt ook geen vocht of vuil”, licht Gert-Jan het materiaal toe dat hij veel toepast. Deze tegels liggen ook op maat gemaakt langs de rand van het zwembad. Op een van de hardhouten vlonderterrassen kunnen de bewoners na een sportieve duik heerlijk zonnen. Het pad in de voortuin dat leidt naar de woning is voorzien van Belgisch hardsteen met een bijzonder gekapte bovenzijde, ook wel ‘breuksteen’ genoemd.


Exterieur

Wellness, Sparq Tuinen, tuinontwerp, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Aansturing verlichting

Loxone Benelux

Weelderige beplanting rondom strakke basis

Over de weelderige tuin met vooral ingetogen borders vertelt Gert-Jan: “Het is belangrijk dat je het hele seizoen wat te zien hebt in de tuin. Zoals je een woning van binnen stoffeert, zo stoffeer je buiten met groen. Bij het zwembad zijn de bakken met bloemen echt een blikvanger, daar staan dan ook van april tot oktober zomerbloeiers in.” Voor zo’n nieuwe tuin valt de grootte van de bomen en planten op. “We zetten het liefst wat grotere planten en bomen in de tuin, dat heeft echt een meerwaarde. We letten er ook goed op dat de bomen en planten goed zijn voor de biodiversiteit.” En zo realiseerde Sparq niet alleen een wellness-tuin waar het heerlijk is om te ontspannen en alles klopt, maar ook eentje die tijdloos is en duurzaam. Die combinatie zorgt ervoor dat na het eureka-moment in de ontwerpfase, op lange termijn ongetwijfeld een ’sprankelende’ tuin-beleving blijft bestaan.

Editor: Media team

Datum: 15-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Stan de Haas