Efficiënt verwarmen? Verwarm ook andere ruimtes in je woning

Er wordt vaak aangeraden om niet alle ruimtes in huis te verwarmen wanneer je er niet zo vaak bent om op deze manier energie te besparen. Klinkt logisch. Echter is zuinig stoken toch niet altijd de beste optie. Het is namelijk wel verstandig om in deze ruimtes af en toe de radiatoren open te zetten en ze af en toe mee te verwarmen. De belangrijkste reden hiervoor is om vervuiling en het vastzitten van de radiatorkraan tegen te gaan. 

Gevolgen van radiator vervuiling

Wanneer de radiator vuil wordt zal deze minder efficiënt verwarmen. Het gevolg hiervan is een hogere energierekening. Naast een minder krachtige werking zijn er nog meer nadelige gevolgen. Het is mogelijk dat de kraan verstopt raakt, of dat de vervuiling zich afzet in delen van de ketels zoals de wisselaar, pomp en klep. Hiermee wordt de kans op een defect aanzienlijk vergroot. Ben je van plan een nieuwe cv-ketel te kopen? Plaats dan altijd een vuilfilter!

Tip: sla twee vliegen in één klap

Sla twee vliegen in één klap door het huis lekker warm en aangenaam te stoken terwijl dit meteen ook het roest en vuil in de radiatoren tegen gaat. Win-win dus als de temperatuur buiten laag is!

Slim stoken met je binnenhuisinstallatie

Een manier om efficiënter te stoken is door het waterzijdig inregelen van de radiatorkranen. Op deze manier wordt er precies genoeg cv-water door de radiatoren gecirculeerd. Een andere manier om zuiniger te stoken is door kleine radiatoren te vervangen door grotere exemplaren. Hiermee kun je dezelfde warmte behalen met een lagere cv-aanvoertemperatuur. En ben je je eigenlijk bewust van de pomp in je vloerverwarming? De kans is groot dat dit nog een oude driestandenpomp is. Je stroomverbruik wordt ontzettend verlaagd wanneer je deze vervangt voor een modulerende A-labelpomp.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.