previous arrow
next arrow
Slider

Eigentijdse schuurwoning | Bureau AAP

Een harmonieuze combinatie van hout, baksteen, riet en leisteen resulteert in een eigentijdse gevelexpressie voor deze eigentijdse schuurwoning

Deze moderne schuurwoning staat op de plek waar voorheen een oude boerderij te vinden was. Deze boerderij beschikte over een enorm langgerekt volume. Het was van belang dat dit volume kleiner zou worden voor de nieuwe woning. Dit lukte Martijn Aling (eigenaar Bureau AAP) zonder dat de woning kolossaal oogt. Het toepassen van een overhoekse uitsparing, gevuld met houten lamellen zorgt voor een ruimtelijke look. Op de plek van de uitsparing is een tussenruimte ontstaan met beschut terras.

 

Schuurwoning, Bureau AAP, Uitsparing, Terras, Exterieur, Tuin, Eigentijds, Modern

Bijzondere vide

Binnen blijft voldoende ruimte over voor vijf slaapkamers, twee badkamers en op de benedenverdieping een ruime keuken met gietvloer, een gezellige zithoek en daarachter een heerlijke loungehoek met lichtinval vanuit de vide. “Vanaf de vide heb je een schitterend uitzicht over de tuin.” De minimalistische trap die naar de verschillende verdiepingen leidt, ontwierp de architect zelf.

Martijn Alling van Bureau AAP ontwierp de muizentrap in het huis.

Moderne schuurwoning met historie

Bij het ontwerpen van de woning keek Martijn naar verschillende factoren. De historie speelt een belangrijke rol in de moderne schuurwoning. Vanuit de historie gekeken is de originele indeling van een boerderij behouden. Zo is de woning aan de straatkant gesloten om privacy te creëren. In tegenstelling tot de gesloten voorzijde, is de achterkant, door middel van grote raampartijen, open naar de tuin.

 

Schuurwoning, Bureau AAP, Uitsparing, Terras, Exterieur, Tuin, Eigentijds, Modern

De gietvloer werd gegoten door Senso uit Rhenen. Domotica Design installeerde de domotica.

Authentieke elementen

Een belangrijke reden om de woonkamer aan de achterkant te plaatsen, was dat de bewoners de tuin graag wilden zien vanuit de woonkamer. Twee andere eisen van de bewoners waren dat binnen en buiten in elkaar moesten overlopen en ze wilden beschut kunnen zitten. “Authentieke elementen heb ik op een moderne manier terug laten komen. Juist aan de kant van de zon is riet gebruikt. Dat heeft een extra isolerende werking, waardoor de woonvertrekken in de zomer koel blijven.”

De oranje kleur op de buitengevel is een gewaagde keuze en zorgt ervoor dat de woning zich onderscheidt. “De warme houten gevels worden geaccentueerd door het omliggende zwart genuanceerde metselwerk. Het metselwerk is uitgevoerd met terugliggende voeg, waardoor een prachtige schaduw over de gevel zichtbaar wordt.” Aldus Martijn.

De details, materialen en kleurtoepassing zijn van een tijdloze en duurzame aard, harmonieus en afgestemd voor deze eigentijdse schuurwoning. De architectuur moet volgens Martijn aangevuld worden door de techniek, maar die techniek hoeft niet zichtbaar te zijn.

Daniëls Openhaarden installeerde deze houthaard van M-design. De raamdecoratie is afkomstige van Wooninrichting Giezen.

De parketvloer in de woning werd gerealiseerd door Meijer Parket.

Energiezuinig

De woning is energiezuinig gebouwd met een hoogwaardige isolatie en zonnepanelen op de garage. Die liggen ingedekt in het riet aan de achterzijde, zodat ze niet zichtbaar zijn, maar toch voldoende opbrengst genereren.

Alle techniek is aan te sturen middels domotica, die in de hele woning is geïnstalleerd. Op een tablet zijn de plattegronden zichtbaar waarop de technische installaties van de woning uitgelezen en bediend kunnen worden. Van verlichting tot gordijnen, zonwering en het binnenklimaat.

 

Schuurwoning, Bureau AAP, Uitsparing, Terras, Exterieur, Tuin, Eigentijds, Modern

De vloertegels in de badkamer zijn geleverd door Van den Heuvel & Van Duuren.

Eindresultaat renovatie

De bewoners hadden vooraf geen duidelijk beeld van wat voor woning hier moest komen, maar Martijn hielp hen soepel op weg. Dankzij zijn kennis van zowel architectuur als techniek en zijn verdieping in de historie, past de schuurwoning naadloos in de omgeving.

Gesloten aan de voorkant, open aan de achterkant. Precies zoals de opdrachtgevers het wilden. 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jaro van Meerten

___

Meer projecten zien van Bureau AAP?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media