Exterieur, villa, eigentijds, hout, zwembad, terras, tuin, Marco van Zal
Exterieur, villa, eigentijds, hout, zwembad, terras, tuin, Marco van Zal
Exterieur, hout, entree, villa, eigentijds, Marco van Zal
previous arrow
next arrow
Slider

Eigentijdse uitstraling en openheid | Marco van Zal

Grauwe villa in Amstelveen krijgt warm karakter

Toen de bewoners een aantal jaren geleden hun buurhuis vrij zagen komen, vroegen zij architect Marco van Zal of hij van twee woningen één royale woning wilde maken. Een dergelijke ingreep zou meer ruimte geven voor het gezin. Bovendien hoefden ze dan niet hun geliefde plek te verlaten. Marco van Zal raadde het hen echter af. Natuurlijk kon hij een verbouwing realiseren, maar lang niet alle woonwensen zouden in vervulling gaan. Het was de moeite volgens hem niet waard. En dus startten zij een zoektocht naar de perfecte woning.

Die perfecte woning werd uiteindelijk gevonden. Alhoewel die er op het eerste gezicht zeker niet volmaakt uitzag. Ooit een charmante bungalow en later verbouwd tot een grauwe villa met een ingewikkelde, labyrint-achtige indeling.

Strakke keuken, kookeiland, donker eikenhour, beton, Eigentijdse villa, Marco van Zal

De eyecatcher rvs koelvriescombinatie is van IOMABE

Connecties
Door zich te verplaatsen in de bewoners en hun leefstijl, kwam Marco direct al op een verscheidene ideeën. Zoals bijvoorbeeld de keuken op maat, met een royale kastenwand in donker eikenhout. In het midden zit een uitsparing met de spoelbak en een kraan van Quooker. Het kookeiland werd juist in het wit uitgevoerd, met een keukenblad van corian en een gaskookplaat van ATAG. De keuken heeft een goede connectie naar de eetkamer. In de woonkamer is vooral aandacht voor de vormgeving van de openhaard.

Strakke keuken, kookeiland, tuin, zwembad, beton, Eigentijdse villa, Marco van Zal

Verder werd in de keuken een witte plafond-afzuigkap van Siemens geïnstalleerd

Verschillende vleugels
In de garagevleugel wilde Marco de aparte ruimtes een andere bestemming geven. Zo kon van de berging een bijkeuken worden gemaakt, die logischerwijs aan moest sluiten op de keuken. Voor de kinderen een ruime speelkamer, aangezien de slaapkamers op de eerste verdieping die ruimte niet boden. En om diezelfde reden kon hij in deze vleugel een wasruimte creëren. Als laatste kon in deze vleugel nog een klein gastenverblijf met een slaapkamer en een badkamer gerealiseerd worden.

De aanzienlijk kleinere bovenverdieping moest dan ruimte kunnen bieden aan een ouderslaapkamer met badkamer-en-suite, drie kinderslaapkamers en een tweede badkamer.

Openhaard, design, eyecatcher, eettafel, eetkamer, ramen, tuin, woonkamer, eigentijdse villa, Marco van Zal

De openhaard is van Faber Haarden

Wooncomfort
Zeer belangrijk voor een zo hoog mogelijk wooncomfort zijn zaken als elektra, domotica, en beveiliging. Hiervoor werden allereerst installatiebedrijven Van der Poll uit Oudkarspel en Coba Elektro uit Heerhugowaard gecontracteerd. Vervolgens zorgde het Belgische Kreon voor het inbouwen van de lichtarmaturen in en aan het plafond. De verlichting zelf komt van Lichtstudio van der Hee uit Amsterdam en het schakelmateriaal is van het Duitse Jung.

Voor de binnen kozijnen werd gekozen voor de Ridder Staalbouw uit Broek op Langedijk

Transformatie
Om het sombere exterieur te transformeren naar een warm en levendig geheel, droeg Marco een aantal oplossingen aan. Allereerst stelde hij voor het grauwe stucwerk te vervangen door een frisse, witte kleur. Dit werd gedaan door Beers Totaalonderhoud. Hierdoor kwam de architectuur van de villa veel beter tot zijn recht. Daarnaast wilden de bewoners “iets met hout”. Marco bedacht daarom houten lamellen. Met deze lamellen kon hij de niet bedachte onregelmatigheden aan de buitengevel corrigeren. Door ze als het ware op te vullen, kreeg de villa krachtigere lijnen en een veel eigentijdsere look. Teneinde een beter ritme in de beglazing te bewerkstelligen, stelde hij voor de ramen met elkaar te verbinden aan de hand van een houten frame. Deze vorm komt een aantal keer terug en straalt rust uit.

Voor de beglazing buiten werd timmerfabriek De Baanakker uit Noord-Scharwoude ingeschakeld.

De tuin werd ontworpen en aangelegd door Jos Bouwhuis Tuinen

Exterieur, hout, entree, villa, eigentijds, Marco van Zal

De gevelbeplating van Equitone is van Eternit en werd geleverd door Pontmeyer uit Oudkarspel 

Levensfasebewuste architectuur
Marco van Zal heeft de grauwe villa zowel buiten als binnen een warm karakter kunnen geven. Leuk om te weten, is dat de bewoners inmiddels hebben aangegeven ‘klaar te zijn’ voor een volgende ingreep. Daarover zijn zij met elkaar in gesprek.

 

Tekst: Mascha Ekkel
Fotografie: Capaz – Miranda Koopman

 

Meer projecten van Marco van Zal bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media