Eigentijdse villa met strak lijnenspel

ENA architecten

In een groene woonwijk waar oud en nieuw elkaar ontmoeten vond een gezin de perfecte kavel voor de bouw van hun nieuwe woning. Hun wens was een heerlijk ruim huis met een strakmoderne uitstraling. Erdal Önder, architect en oprichter van ENA Architecten, is een jeugdvriend van de bewoner. Hij wist de wensen van het gezin erg goed te vertalen in het ontwerp van deze eigentijdse villa, met een strak lijnenspel en aandacht voor de groene omgeving.


Exterieur

Lijnenspel, eigentijdse villa, ENA architecten, The Art of Living

Zichtlijnen en niveauverschillen

De samenwerking tussen Erdal en de bewoners verliep erg soepel en vlot doordat zij elkaar al jaren kennen en een goede band hebben. Over elke hoek en ieder detail hebben zij samen nagedacht. In eerste instantie hadden de bewoners hun pijlen gericht op een ander kavel, tot Erdal hen op dit kavel attendeerde, welke ontzettend veel mogelijkheden bood. Tijdens de ontwerpfase besloten zij de gehele footprint te benutten en de grote kozijnen en schuifpuien zodanig te oriënteren dat het licht overal binnenstroomt. De tuin is modern sober met strakke lijnen, de bestaande volwassen bomen kleuren de omgeving groen. In het ontwerp zijn speelse niveauverschillen toegepast, waarbij de living te bereiken is via enkele traptreden vanuit de leefkeuken of de entree. Het spelen met verschillende niveaus geeft een heel ruimtelijk effect. Open en toch intiem. De eikenhouten traptreden lopen taps toe en worden subtiel verlicht, zodat de strakke lijnen worden benadrukt. In de kelder is een gastenverblijf met badkamer ontworpen. Deze ruimte voelt dankzij de grote langwerpige raampartijen en het vele daglicht dat hierdoor naar binnenstroomt niet aan als een kelder.

“Er is één detail dat erg belangrijk was in het ontwerp van deze villa”, vertelt Erdal. Hij doelt daarmee op de extra lange, slanke en uiterst stijlvolle gevelsteen. Door de afmetingen van deze steen is er een bijzonder lijnenspel gecreëerd wat de lengte van de woning nog eens extra benadrukt. De subtiel terugliggende voeg zorgt voor een lichte schaduwwerking in de muur, wat het aanzien van de villa levendig maakt. Naast deze gevelsteen kozen de bewoners voor een gevelbekleding van bamboe, een duurzaam en onderhoudsvrij materiaal dat prachtig vergrijst. Deze grijstinten combi-neren mooi met de gevelsteen en door te spelen met een horizontale en verticale belijning is er een visueel ritme ontstaan. Om intimiteit te creëren zijn de bamboe balken op enkele plekken als lamellen voor het raam doorgetrokken en dienen hierdoor mede als zonwering. Een stijlvol detail is dat dezelfde bamboe elementen in het interieur terugkomen, een fijne harmonie. De gehele woning is voorzien van strakke elektrische raamdecoratie, wat zich tussen het glas bevindt en zowel zonwering als privacy biedt.


Benedenverdieping

Lijnenspel, eigentijdse villa, ENA architecten, The Art of Living

Een huiselijke verbinding

De visueel rustige entree vertegenwoordigt de rest van de woning: licht, ruimte en moderne sfeermakers. De strakke lijnen worden gecombineerd met een natuurlijk kleur- en materiaalgebruik. Zodra we de luxe leefkeuken binnenstappen valt de prettige indeling direct op. Vanuit hier sta je in verbinding met het gezelschap aan een gezellige ronde koffietafel, of een niveau hoger aan de grote eettafel. Hoewel de keuken en woonkamer één ruimte beslaan, voelt het aan als verschillende zones. De glazen balustrade naar de zithoek geeft een huiselijke verbinding. De bewoners kozen voor een strakke, zwart uitgevoerde keuken met een werkblad van composiet. De bamboe wandpanelen boven de keuken zorgen, behalve voor een prachtige uitstraling, ook voor een aangename akoestiek. Grote keramische vloertegels met 3D-effect laten de leefkeuken nog ruimtelijker ogen en geven een fijne sfeer. Een echte blikvanger is de enorme keramische tegel die de wand siert. De natuurlijke kleuren en materialen van het interieur komen fraai samen in dit metershoge kunstobject.

Doordat het leefgedeelte wat hoger ligt, kijk je heel mooi uit over het groen. Je hebt door middel van een grote schuifpui toegang tot het terras. De doorkijkhaard vormt het centrale en verbindende element in de woning. De sfeer is huiselijk dankzij de luxe stoffen en de combinatie van het warme en zachte kleurenpalet. Door de wand achter de tv een donkere kleur te geven valt deze mooi weg in het geheel en ook hier komen de bamboe wandpanelen terug. Dit is voor het gezin de plek om fijn samen te komen na een lange dag.


Bovenverdieping

Lijnenspel, eigentijdse villa, ENA architecten, The Art of Living

Slaap + entresol/bieb

Via de verlichte eikenhouten trap gaan we naar boven en komen we uit op een smaakvol ingerichte entresol. Hier worden we verrast door de heerlijke extra zithoek met een haard, telescoop en bibliotheek. Voor deze plek ontwierp Erdal enorme raam-partijen die zorgen voor een fantastische ruimtelijke beleving en die tegelijkertijd veel licht binnen laten komen. Ook hier zorgt de elektrische raambekleding met één druk op de knop voor privacy. De bewoners hebben op de verdieping een warme sfeer neergezet door te kiezen voor een donkere houten kast op de entresol en een warme pvc vloer met houtstructuur. De badkamer heeft een rustige aankleding, waarbij het vrijstaande corian bad zorgt voor een weldadig gevoel. De masterbedroom is erg ruim en heeft een geweldige uitkijk op het groen en de grote boom die ’s avonds sprookjesachtig wordt verlicht. Het bed met stijlvol hoofdbord en de warmhouten kaptafel geven je een luxe hotelbeleving. De badkamer en suite en maatwerk dressing maken dat hotelgevoel helemaal compleet.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 01-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Aquine Loois

Fotografie: Patrick Meis