Eigentijdse villa met unieke schoorsteen

Hoogstede Architectuur

De opdrachtgevers vormen een samengesteld gezin met vier kinderen en droomden ervan om een huis te bouwen om samen heerlijk in te kunnen vertoeven. Toen eind 2018 deze kavel te koop kwam, waren ze meteen verkocht. Het eerste ontwerp dat ze lieten maken was helaas niet wat ze voor ogen hadden. Via Villapool, die de projectcoördinatie verzorgde, kwam het gezin daarna in contact met Joris Hoogstede Architectuur. “We hadden meteen een fijne klik”, vertelt het gezin wanneer ze ons gastvrij ontvangen in hun prachtige woning. “Vervolgens heeft Joris een ontwerp gemaakt dat naadloos aansluit bij de diverse uitgangspunten.” Wat het traject extra uitdagend maakte, was het krappe tijdsbestek. “Er stonden twee maanden voor het ontwerp, wat betekende dat alles in één keer goed moest zijn” licht Joris toe, die als zelfstandig werkend architect de opdrachtgevers van begin tot eind begeleidde tijdens het ontwerptraject. “Toch hebben we over alles uitvoerig nagedacht, waardoor een kloppend geheel is ontstaan.”

De architectuur van de schitterende villa is opgebouwd uit twee duidelijk herkenbare delen die met elkaar verbonden worden door een karakteristieke hoge schoorsteen. Het strakke lijnenspel harmonieert prachtig met de schuine kap, waardoor de moderne uitstraling iets is verzacht. “In het beeldkwaliteitsplan was vastgelegd dat de woning opgetrokken moest worden uit rode baksteen in combinatie met rode dakpannen en wit gestucte vlakken”, vertelt Joris. “In de ontwerpfase hebben we de grenzen zoveel mogelijk opgezocht, om zo een eigen draai aan het geheel te kunnen geven. Zo hebben we gekozen voor een donkerrode baksteen met paarse gloed en antracietkleurige voeg in combinatie met natuurlijk vergrijzende houten geveldelen, waardoor de villa een bepaalde eigenheid en tijdloosheid uitstraalt. Dit wordt versterkt door de eenlaagse uitbouw aan de achterkant die aan beide zijden van de hoofdbouw uitsteekt. Daarnaast hebben we de woning zo ver mogelijk voor op het bouwvlak geplaatst, zodat er ruimte overbleef voor een grote achtertuin. Het resultaat is dat de villa mooi binnen het straatbeeld is ingebed en zich tegelijkertijd weet te onderscheiden van de omliggende woningen.”


Ontwerp

Schoorsteen, Hoogstede Architectuur, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Schoorsteen, Hoogstede Architectuur, the art of living

Speelse plattegrond

In het ontwerp ontfermde Joris zich ook over de indeling en routing van de woning. Joris: “Ik vind het belangrijk dat een huis echt bij de opdrachtgever past. Het ontwerp bouw ik daarom op aan de hand van de leefwijze en wensen ten aanzien van smaak en gebruik. In dit geval was het bijvoorbeeld de wens dat er voldoende plekjes waren voor het grote gezin om samen te komen en om je lekker terug te kunnen trekken.” Vrijwel alle woonfuncties zijn gesitueerd in het hoofdvolume. In de aanbouw bevindt zich een zithoek met binnenhaard en een overdekte buitenruimte met buitenhaard. De haarden zijn ondergebracht in een schoorsteenelement aan de achterzijde van de woning. De zithoek, eethoek en leefkeuken liggen verspringend ten opzichte van elkaar, wat zorgt voor een speelse plattegrond waarin je verrast blijft. Hierdoor is een aaneenschakeling van ruimtes ontstaan met elk hun eigen sfeer en identiteit. Door de grote raampartijen met zicht op de groene tuin ervaar je overal het heerlijke gevoel van vrijstaand wonen.

Een andere grote wens was een fijne thuiswerkplek. Aan de voorzijde is daarom een en-suitewerkruimte gecreëerd die via stalen deuren in verbinding staat met de leefkeuken. Bij de entree ontwierp Joris een hoge glazen gevelpui met vide, die zorgt voor een fantastische ruimtelijke beleving en die tegelijkertijd de nieuwsgierigheid prikkelt. De rechte trap en het ‘overloopbruggetje’ versterken het karakter van de vide. De entree is extra licht doordat daglicht van de dakvensters op de tweede etage tot in de hal valt, wat een heel bijzonder effect geeft. Joris: “Door te spelen met hoogtes en ruimtelijkheid is een mooi spanningsveld ontstaan tussen openheid en beschutting. Hierdoor geven we bij binnenkomst niet meteen alles weg, maar blijf je benieuwd naar de rest van het interieur.”


Slaapkamers

Schoorsteen, Hoogstede Architectuur, the art of living

Alle leveranciers van slaapkamers

Badkamermeubels & inbouwkasten

Timaro Timmerwerken & Interieurbouw B.V.

Weldadig gevoel

Verspreid over de eerste en tweede etage zijn in totaal vijf slaapkamers en twee badkamers gecreëerd, zodat ieder gezinslid een fijn eigen plekje heeft. De badkamers hebben een rustige aankleding, waarbij de zachte tinten in combinatie met hout zorgen voor een weldadig gevoel. Om het wonen energetisch duurzaam te maken, is de villa voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. De zonnepanelen zijn uit het zicht geplaatst op het platdak van de aanbouw, waardoor er geen afbreuk is gedaan aan het beeld van de vlakke keramische dakpannen.


Exterieur

Schoorsteen, Hoogstede Architectuur, the art of living
Schoorsteen, Hoogstede Architectuur, the art of living

Ibizastijl

Het unieke karakter van de villa wordt gecompleteerd met een schitterend aangelegde tuin om het huis. De door Joris bedachte hoofdopzet werd door een tuinontwerper verder uitgewerkt. De diverse terrassen, gelegen onder de overkapping, aan de zijkant van de woning en bij het luxe bijgebouw, ademen een heus vakantiegevoel, waardoor je je op zonnige dagen op het sfeervolle Ibiza waant. De weelderige groene aankleding geeft de tuin bovendien een volwassen uitstraling. Bij mooi weer kan de grote glazen schuifpui bij de leefruimte open worden gezet, zodat binnen en buiten in elkaar overvloeien. De overkapping en de dakoverstek bij de zithoek fungeren tevens als vaste zonneluifel. Daarnaast is er gekozen voor zonwerende beglazing. De speciale coating van het glas werkt daarbij ook als een spiegel voor de prachtige buitenomgeving. Waar je ook kijkt: overal ervaar je de schoonheid van de villa ten volste. De opdrachtgevers zijn dan ook enorm blij met hun droomvilla: “Joris begreep precies wat we wilden en heeft dit perfect kunnen vertalen. We genieten met volle teugen van ons huis!”