Eilandvilla met gesloten voorgevel en open achterzijde

123DV Architectuur

Het eisenpakket van de opdrachtgevers was helder: een verbinding tussen binnen en buiten, rust, alles zoveel mogelijk strak en wit. Een kelder was niet nodig voor deze goed georganiseerd levende mensen, een overdaad aan kamers evenmin. Maar de behoefte aan privacy was wél erg groot en hoe voldoe je daaraan in een woning die aan alle kanten omgeven is door water? Wie langs vaart kan dan zonder inspanning naar binnen kijken.


Voorgevel

Voorgevel - 123DV Architecten, the art of living
Voorgevel - 123DV Architecten, the art of living

Toegangsbrug

“De voorgevel heeft enkele ramen, zodat je van binnen kunt zien wie er voor deur staat, maar dit is zuiver openbaar bedoeld. Van buiten af valt er weinig te zien. We hebben bovendien voor hout gekozen als gevelbekleding om gasten toch een warm gevoel van welkom te geven, een materiaal dat ook terugkomt in het interieur. Maar voor de rest heeft de voorkant een afgesloten karakter, “zegt architect Liong Lie, van bureau 123DV in Rotterdam. “Je moet ook een toegangsbrug over om het huis te bereiken, dus er is nog een eerdere grens. Aan de achterkant hebben we, samen met de landschapsarchitect, een andere oplossing gevonden voor de vraag naar privacy. Hij ging in op onze suggestie het zand van de bouwput te hergebruiken en creëerde zo glooiingen. Daartussen heeft hij doorgangen gemaakt met behulp van muurtjes van corten staal. In combinatie met de beplanting zorgen die voor ruim voldoende privacy. De bewoners kunnen bovendien kiezen hoe openlijk ze in het zicht willen zijn. Er is een terras gemaakt op een vlonder, waar je oogcontact hebt met de mensen die voorbijvaren, maar er is ook een zithoek dieper in de tuin, tussen de glooiingen, waar je volkomen afgescheiden zit, alleen of samen met je gasten.”


Badkamer

Voorgevel - 123DV Architecten, the art of living

Leveranciers van de badkamer

Chique en rust

De manier waarop tuin en huis met elkaar in balans zijn, is het resultaat van een lange en intensieve samenwerking tussen architect en landschapsarchitect. De twee hebben elkaars manier van denken goed leren kennen en vullen elkaar aan. De laatste bouwt op dezelfde manier met planten als de eerste met stenen. De subtropische beplanting past bovendien uitstekend bij de witte muren en de grote glaspartijen en verleent het eiland een licht mediterraan karakter. Zoals een klassieke Romeinse villa was gebouwd rond de binnenplaats, waar veel van de huiselijke activiteiten plaats vonden, zo is deze Island Villa georiënteerd op de tuin, waar plek is voor zithoeken maar ook voor een barbecue. De begane grond bestaat feitelijk uit één grote ruimte, slechts onderbroken door een halve tussenmuur met haardmeubel, waarin alles ‘uitkijkt’ op de eilandtuin. De eis van de bewoners – alles strak en wit – komt hier duidelijk naar voren. De keukenapparatuur is bijvoorbeeld weggewerkt in witte wandkasten. Het haardmeubel is wit. De boekenplanken zijn wit. Het geeft een zekere chique maar ook automatisch rust.

Een prachtige lange trap leidt naar de overloop, waaraan een viertal kamers ligt. Opvallend aan badkamer en fitnessruimte is dat ook zij een sterk open karakter hebben. “Veel gyms zijn een soort gesloten dozen, weggestoken in de kelder. Deze staat op de bovenverdieping en stelt de bewoners in de gelegenheid naar buiten te kijken terwijl ze hun oefeningen doen. Dat is veel aangenamer dan met zweet in de ogen tegen een blinde muur aan kijken,” verduidelijkt Liong Lie. “Datzelfde principe hebben we toegepast in de badkamer, waar je uitzicht hebt over het eiland en het water in de verte terwijl je in bad zit of onder de douche staat. Maar ook als je naar buiten stapt, uit de slaapkamer of badkamer, word je op het terras niet geconfronteerd met een reling maar met beplanting. Het contact tussen exterieur en interieur is dus ook op het niveau van de verdieping heel intens.”


Exterieur

Voorgevel - 123DV Architecten, the art of living

Leveranciers van het exterieur

Voorgevel - 123DV Architecten, the art of living
default

Belangrijke eis

De villa is ruim bemeten maar bepaald niet overdreven. Er is slechts één kamer voorzien voor gasten, inclusief een eigen badkamer. Kastruimte is er overal voldoende zodat de mogelijkheid van een kelderverdieping of garage door de bewoners doelbewust kan worden verworpen. Het is dus een woning voor een echtpaar, dat graag vrienden en familieleden ontvangt, maar die ook ruimte biedt aan een permanent inwonende zoon en waar de bewoners tijdens corona tot de ontdekking kwamen dat er ook prima thuis gewerkt kon worden. Uiteindelijk zijn ze ook blij als het eiland weer helemaal aan henzelf toebehoort. Zo bezien is de eis van privacy uiteindelijk de belangrijkste gebleken, hoezeer de architect ook zijn best heeft gedaan wat strak en wit moest worden, strak en wit uit te voeren. Liong Lie en zijn collega’s hebben het concept ‘privacy’ in al zijn betekenissen weten te vatten. Het betekent namelijk niet alleen beschermd te zijn voor nieuwsgierige blikken en ongewenst bezoek, maar ook een optimale verbondenheid te voelen met het territorium dat als privéruimte wordt beschouwd. Wie enkel oog heeft voor het afgeschermde aspect bouwt een moderne variant van het oude kasteel, een ommuring; wie ook begrip heeft voor het territoriale aspect construeert daarentegen een huis én tuin die een sterke eenheid vormen, die open zijn van binnen en afgesloten naar buiten. My home is not a castle, geldt voor deze Island Villa, het is wel een koninkrijkje op zichzelf, een klein subtropisch ogend paradijs, geografisch dicht bij de grote stad maar gevoelsmatig ver ervandaan.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 24-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten