Elegante renovatie van jarendertigvilla aan de rand van de stad

Dreessen Willemse Architecten b.v. & Ontwerpbureau Op den Kamp

Deze woning, hooggelegen aan de rand van de stad, is een bijzondere balans tussen het oorspronkelijke jaren- dertigkarakter en grondige modernisering, verduurzaming en uitbreiding. De architectuur van de bestaande villa vormde een streng kader voor de renovatie en verbouwing. Allereerst zie je hoe het authentieke karakter van de gevels is versterkt dankzij kleine, maar precieze ingrepen. Op die manier komt het Noors metselverband optimaal tot zijn recht. Als je nog eens kijkt, wordt het samenspel tussen authentieke en nieuwe materialen en vormen zichtbaar, zoals bij de dakkapellen, erkers en kozijnen. In het midden van de voortuin springen de stijlvolle zwevende betonnen plateautraptreden richting de authentieke voordeur je in het oog. Ook nieuw is de ingegraven autogarage met verticale houten delen aan de voorkant. De garage mondt binnendoor uit in de oorspronkelijke kelders via een doorloop met glazen plafond. Architect Lars Dreessen: “We zijn blij met hoe we het originele karakter hebben hersteld. We wilden dat de woning blijft staan zoals die vroeger ook in de hellende voortuin stond. De garage staat dan ook aan de buitenkant los van de woning.”


Living

Woning, renovatie, Dreessen Willemse Architecten b.v. & Ontwerpbureau op den Kamp

Alle leveranciers van de living

Lederen bekleding

Alphenberg Leather

Kokendwaterkraan

Quooker

Roomdivider met haard als centerpiece
Door de authentieke voordeur stap je via een vestibule de grote, hoge hal in. Hier liggen grote, keramische tegels in marmerlook. Bij de garderobe zijn de originele wandtegels nog aanwezig. De met zwart staal omlijste deuren naar de woonkamer zorgen voor volop natuurlijk licht. In de leefkeuken zijn dezelfde keramische tegels als in de hal haarfijn rondom het keukenblok uitgelijnd. De keuken en aparte bijkeuken met zij-ingang zijn van alle gemakken voorzien. Het licht van tegels en lades is hier verbonden met het ddonker van de kraan, het keramisch keukenblad en de keukenkasten. Doordat het keukeneiland iets de woonkamer in komt, over de eikenhouten visgraatvloer heen, staat het in goed contact met de rest van de ruimte. Centerpiece in de leefruimte is de indrukwekkende roomdivider met haard. In de woonkamer is deze bekleed met leren wandtegels van Alphenberg. Aan de andere kant zijn planken als nissen met inbouwverlichting weggewerkt. Hier glijdt je blik omhoog, want de kolom loopt in één lijn door naar boven, waar je de lucht ziet door het dakraam. “Ik was onder de indruk van de ruimte en hoogte in deze woning; die wilden we laten zien en zelfs versterken. Middels de vide met glazen vloer hebben we een verbinding met de bovenliggende verdiepingen gecreëerd”, vertelt Lars. 


Hal

Woning, renovatie, Dreessen Willemse Architecten b.v. & Ontwerpbureau op den Kamp

Ruimte voor iedereen b
De trap- en overloopleuningen in de entreehal zijn volledig vernieuwd en bestaan uit eikenhouten latwerk, “om de architectuur van buiten naar binnen te halen, het licht beter door te laten en meer transparantie en openheid te krijgen”, vertelt interieurarchitect Sabine Op den Kamp. De trap met donkerblauwe luxe vloerbekleding leidt je door de vide met hoog raam naar de eerste verdieping. Sabine: “Juist doordat de basis van deze karakteristieke woning goed is, met natuurlijke en lichte materialen, kun je kiezen voor donkerblauwe trapbekleding en gewaagde moderne kunst. Deze combinatie maakt het een bijzonder en spannend totaalplaatje.” De plafondverlichting in de vide is zorgvuldig gekozen: een wervelende collectie staven met verschillende lengtes en verlichte uiteinden die de boven- en benedenverdieping met elkaar verbinden. Op de eerste verdieping zijn maar liefst vier slaapkamers en twee badkamers voor de jonge generatie. De hoekkamers hebben volledig glazen hoekramen voor een weids uitzicht. De jongensbadkamer is stoer, met veel zwart en grijs ontworpen. De meidenbadkamer met elegant ligbad is ontzettend kleurrijk, met bloemmotieven in hexagonale wandtegels, en is uitgevoerd met bronskleurige douchekop, kranen en radiator. De cirkelverlichting rondom de spiegels en ledstrips maken het geheel af. 


Bovenverdieping

Woning, renovatie, Dreessen Willemse Architecten b.v. & Ontwerpbureau op den Kamp

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kranen

Hotbath

Hotelgevoel met weids uitzicht
De zolderverdieping met mastersuite en logeerkamer heeft een eigen sfeer, maar is dankzij het vernieuwde trappenhuis goed bij de rest van de woning betrokken. Sabine: “Massieve traptreden in zigzagvorm zijn de basis, luchtig en open door de glazen balustrade. Het was een uitdaging om dit mooi gedetailleerd te krijgen, want juist de eenvoud maakt het complex, maar het resultaat is prachtig. ”De mastersuite is werkelijk de kroon op de woning. Deze ruimte is opnieuw ingedeeld, maar de spanten in de nok zijn gerespecteerd. Sabine: “Hier waren we echt op zoek naar een hotelchique sfeer”.De eikenhouten visgraatvloer, het majestueuze bed, de sfeervolle lampen en behangkeuze getuigen hiervan. Vooral aan de achterzijde is het uitzicht een verademing. Je kijkt uit over de boomtoppen en het heuvelland. Het is alsof je niet aan de rand van de stad, maar in het groen woont. Op het balkon is een buitenbad geplaatst. De tweezijdige inloopgarderobe vormt de toegang tot de en-suitebadkamer met regendouche. Terugkerend element zijn de hexagonale, goudkleurige tegeltjes. 


Exterieur

Woning, renovatie, Dreessen Willemse Architecten b.v. & Ontwerpbureau op den Kamp
Woning, renovatie, Dreessen Willemse Architecten b.v. & Ontwerpbureau op den Kamp
Woning, renovatie, Dreessen Willemse Architecten b.v. & Ontwerpbureau op den Kamp

Genieten van het zuidelijke buitenleven
Aan de achterzijde is het gehele tableau gekaderd tussen twee verticale betonplaten als vleugels met doorkijk. Verder is hier veel hout- en glaswerk gebruikt. Zo blijft het evenwichtige beeld van de vrijstaande woning bestaan en is er veel verbondenheid én openheid tussen woning en tuin. “We hebben niet te veel verschillende materialen gebruikt. Daarmee krijg je meer rust, waardoor de originele woning centraal blijft staan”, legt Lars uit. De patio is een verademing om van het bourgondische leven te genieten. Een uitgespaarde opening laat een vertakte boom omhoog groeien als omarming van het buitenleven. Het buitenkeukenblok met ingebouwde barbecue, keramisch keukenblad en kolom met inbouwhaard maken de patio als moderne binnenplaats helemaal af. De keramische betegeling van de tuin loopt in hetzelfde ritme door als bekleding van het ruime, exact op tegelmaat gemaakte zwembad. Naast het zwembad staat een poolhouse met gym, eigen badkamer, saunaruimte en jacuzzi. “Heel mooi is dat je vanuit deze ruimte weer een andere blik hebt op de woning”, voegt Lars toe. “De som van alle details maakt het zo geslaagd.” 

Editor: Lizzy Anker

Datum: 01-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Alice Burridge

Fotografie: Nick Cannaerts

Fotografie: Hugo Thomassen