Elegante woning met monumentenstatus

Architectenburo Snijders en van Stekelenburg

Sommige panden bepalen het gevoel en de uitstraling van een dorpskern, zoals het geval is bij deze voormalige pastorie  met  koetshuis,  gelegen  naast  een  kerk.  Gelukkig  werd  het  pand  met  erg  veel  liefde  en  vakmanschap  gerenoveerd  onder  het  toeziend  oog  van  de  gemeentelijke  monumentencommissie.  Daarbij  zijn  er  geen  details  overgeslagen  getuige  het  prachtige  glas-in-loodraam  boven  de  voordeur  van  De  Goede  Herder.  De  bewoners  heten ons gastvrij welkom met een mooie Brabantse traditie: eigen gebakken worstenbrood.


Ontwerp

Elegante woning, monument, Architectenburo Snijders en van Stekelenburg, The Art of Living

Eén met de kerk

De  woning  is  gebouwd  in  1925  en  ligt  niet  alleen  naast  de  kerk,  maar  vormt  daarmee  de  bouwstijl  en  materiaal-keuzes   een   eenheid.   Bijvoorbeeld   door   dezelfde   rode   bakstenen  en  het  leipannendak  dat  tijdens  de  renovatie  geheel  werd  vernieuwd.  De  bouwstijl  van  de  woning  is  traditionalistisch; een combinatie van stijlen die in de jaren ’20  en  ‘30  van  de  vorige  eeuw  tot  bloei  kwam  als  reactie  op  het  functionalisme.  Kenmerkend  is  het  siermetselwerk  op sommige plaatsen, de paneelluiken en de kruisvensters aan de voorzijde. Daarbij wordt het raam in vieren gedeeld door   een   middenstijl   en   een   tussendorpel   van   hout,   waarbij  de  bovenste  ruiten  zijn  gemaakt  van  zachtgeel  kathedraalglas.  De  pastorie  was  vroeger  met  de  kerk  verbonden   maar,   die   doorgang   is   afgesloten.   Cleem   Snijders,   architect   en   eigenaar   van   Architectenbureau   Snijders  en  van  Stekelenburg,  was  nauw  betrokken  bij  de  renovatie  en  de  nieuwbouw.  “Het  koetshuis  rechts  van  de woning is nieuw. De pastorie had weinig bergruimte en de  bewoners  wilden  graag  de  koets  van  de  21ste  eeuw  ergens parkeren. Dat hebben we zo opgelost.”


Benedenverdieping

Elegante woning, monument, Architectenburo Snijders en van Stekelenburg, The Art of Living

Koesteren wat waas, omarmen wat nu kan

Eenmaal  door  de  klassieke  voordeur  met  authentieke  trekbel  en  lamp,  kom  je  in  een  entreeportaaltje  met  garderobe.  De  hal  daarachter  heeft een mooie zichtlijn naar de nieuwe uitbouw en de prachtige tuin. Cleem:  “De  hal  is  de  centrale  as.  Links  ervan  lag  vroeger  de  keuken,  maar die is omgebouwd tot bakkerij. Een hobby van de opdrachtgevers.  De terrazzovloer in de hal was op verschillende plekken gescheurd en is vakkundig  gerepareerd.”  Een  ander  origineel  element  in  de  hal  is  het  sierschilderwerk  van  bloemen  op  de  muur.  De  opdrachtgeefster  verteld:  “Deze  versiering  kwam  tevoorschijn  toen  de  stuclagen  eraf  werden  gehaald.  Er  is  onderzoek  naar  gedaan  en  de  schildering  bleek  oorspronkelijk  te  zijn.  Een  schilder  heeft  de  bloemen  met  sjablonen  opnieuw  geschilderd  en  ook  op  de  eerste  verdieping  teruggebracht.  Omdat   het   een   gemeentelijk   monument   is,   mochten   we   niet   veel   veranderen aan de indeling van de woning en hebben we extra aandacht besteed aan de detaillering, zoals deze schildering. Maar ook de stuclijsten in het plafond en de architraven bij de deuren zijn gerestaureerd.”

Kantoor-,  zit-  en  tv-kamer  liggen  in  elkaars  verlengde  en  hebben  hoge  plafonds,  castle  stones  en  een  aangename  haard.  Saillant  detail  in  deze  ruimtes  is  het  feit  dat  er  naast  vloer-  ook  wandverwarming  is  aangebracht. Mooi weggewerkt zorgt deze wandverwarming voor een heerlijke stralingswarmte. Weer een mooi voorbeeld hoe er tegemoet is gekomen aan de schoonheid van dit monument met al zijn waardevolle elementen terwijl tegelijkertijd het comfort van nu wordt omarmd. Cleem: “Voorheen grensde het kantoor aan de tuin. De ramen met borstwering hebben nu plaatsgemaakt voor een doorloop naar de nieuwe aanbouw. Dit  is  bij  de  bakkerij  op  dezelfde  manier  opgelost.  Het  kantoor  heeft  daarnaast  een  grote  schuifpui  waarmee  deze  ruimte  afgesloten  kan  worden voor bijeenkomsten of vergaderingen.”

Op  de  eerste  verdieping  is  een  grote  slaapkamer  en  suite.  Vroeger waren dat twee aparte kamers, maar die zijn nu door-gebroken.  Het  slaapgedeelte  is  aan  de  tuinzijde  terwijl  de  garderoberuimte  zich  aan  de  voorkant  bevindt.  Ook  hier  weer  hoge  plafonds,  ingetogen  en  stijlvol  gebruik  van  materialen  en  kleuren. De schouw in deze ruimte is net als in andere ruimtes in ere  hersteld.  Hij  is  gemaakt  van  Belgisch  hardsteen.  Dit  is  een  natuurlijke  en  compacte  kalksteen  met  grijsblauwe  tinten  met  veel  fragmentarische  fossiele  resten  in  het  oppervlak.  Prachtig  duurzaam  materiaal  dat  niet  voor  niets  Belgisch  goud  wordt  genoemd.  Ook  de  paneeldeuren  in  de  woning  zijn  origineel  en  eveneens  gerestaureerd.  Naast  een  handige  wasruimte  is  er  op  de  eerste  etage  een  logeerkamer  en  een  badkamer  met  wastafelmeubel, ligbad en stoomcabine met regendouche.


Elegante woning, monument, Architectenburo Snijders en van Stekelenburg, The Art of Living

Binnen voelt als buiten

Een  glazen  deur,  de  vroegere  tuindeur,  leidt  naar  de  nieuwe  aanbouw  die  zich  het  beste  laat  omschrijven  als  een  moderne  orangerie.  Maar  hier  worden  geen  planten  opgeslagen  voor  de  winter,  hier  wordt  geleefd.  Door  de  enorme  hoeveelheid  licht  voelt  het  als  binnen,  maar  tegelijkertijd  ook  als  buiten.  De  aanbouw  is  tegen  de  oude  buitenmuur  aangezet.  Cleem:  “Door  deze  muur  te  laten  staan,  zeg  je  met  zoveel  woorden:  ‘We  hebben  respect  voor  dit  pand,  voor  de  nieuwe  ruimte  gebruiken  we  andere  materialen.”  De  aanbouw  is  hoog  en  gemaakt  van  een  robuuste  houtconstructie.  De  gevels  zijn  van  glas  en  ook  in  het  dak  zelf  zijn  twee  flinke  lichtstraten  gelegd.  Vanuit de keuken kijk je heerlijk de tuin in naar groen en nog meer groen  en  overal  is  er  zicht  op  de  kerktoren.  De  ruimte  zelf  is  erg  aangenaam. Met een gashaard, een grote eettafel en een grote keuken waar voor de hele familie kan worden gekookt. En nog zo’n leuk detail: de koekoek die voor het kelderraam zit is zichtbaar gelaten met behulp van een glasplaat. Echt klasse!

Zo ingetogen als het huis aan de voorkant is, zo uitbundig is de tuin die is ingedeeld in drie zones. Allereerst het terras om te zonnen en te eten. In  de  open  lucht,  maar  ook  onder  een  overdekt  terras  bij  het  koetshuis.  In   het   middelste   gedeelte   ligt   een   zwembad   met   een   roldeck   met   zonnecellen,   zodat   het   water   altijd   lekker   op   temperatuur   is.   Het  overige  deel  van  de  tuin  staat  vol  met  plukbloemen,  fruitbomen,  groenten  en  kruiden.  Kortom:  een  tuin  om  stikjaloers  op  te  zijn.  Cleem:  “In  deze  woning  hebben  we  het  monumentale  karakter  versterkt  en  naar  een  andere  tijd  gebracht,  de  nieuwe  gedeeltes  zijn  met  respect  voor  het  huis  aangebouwd.  Met  een  gedegen  isolatie,  een   modern   ventilatiesysteem,   zonnepanelen,   clima-radiatoren  is  deze  woning  nu  helemaal  klaar  voor  de  toekomst.” De opdrachtgeefster: “De samenwerking met iedereen  die  aan  dit  huis  heeft  gewerkt,  verliep  heel  prettig. Met de monumentencommissie, de architect, de binnenhuisarchitect  en  met  bouw-  en  restauratiebedrijf  Zandenbouw.  Gewoon  fijn.  Hoe  dit  huis  voor  ons  voelt?  Héel goed. Zeker nu het helemaal af is.”

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 24-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jurrit van der Waal