
Sommige panden bepalen het gevoel en de uitstraling van een dorpskern, zoals het geval is bij deze voormalige pastorie met koetshuis, gelegen naast een kerk. Gelukkig werd het pand met erg veel liefde en vakmanschap gerenoveerd onder het toeziend oog van de gemeentelijke monumentencommissie. Daarbij zijn er geen details overgeslagen getuige het prachtige glas-in-loodraam boven de voordeur van De Goede Herder. De bewoners heten ons gastvrij welkom met een mooie Brabantse traditie: eigen gebakken worstenbrood.
Eén met de kerk
De woning is gebouwd in 1925 en ligt niet alleen naast de kerk, maar vormt daarmee de bouwstijl en materiaal-keuzes een eenheid. Bijvoorbeeld door dezelfde rode bakstenen en het leipannendak dat tijdens de renovatie geheel werd vernieuwd. De bouwstijl van de woning is traditionalistisch; een combinatie van stijlen die in de jaren ’20 en ‘30 van de vorige eeuw tot bloei kwam als reactie op het functionalisme. Kenmerkend is het siermetselwerk op sommige plaatsen, de paneelluiken en de kruisvensters aan de voorzijde. Daarbij wordt het raam in vieren gedeeld door een middenstijl en een tussendorpel van hout, waarbij de bovenste ruiten zijn gemaakt van zachtgeel kathedraalglas. De pastorie was vroeger met de kerk verbonden maar, die doorgang is afgesloten. Cleem Snijders, architect en eigenaar van Architectenbureau Snijders en van Stekelenburg, was nauw betrokken bij de renovatie en de nieuwbouw. “Het koetshuis rechts van de woning is nieuw. De pastorie had weinig bergruimte en de bewoners wilden graag de koets van de 21ste eeuw ergens parkeren. Dat hebben we zo opgelost.”
Koesteren wat waas, omarmen wat nu kan
Eenmaal door de klassieke voordeur met authentieke trekbel en lamp, kom je in een entreeportaaltje met garderobe. De hal daarachter heeft een mooie zichtlijn naar de nieuwe uitbouw en de prachtige tuin. Cleem: “De hal is de centrale as. Links ervan lag vroeger de keuken, maar die is omgebouwd tot bakkerij. Een hobby van de opdrachtgevers. De terrazzovloer in de hal was op verschillende plekken gescheurd en is vakkundig gerepareerd.” Een ander origineel element in de hal is het sierschilderwerk van bloemen op de muur. De opdrachtgeefster verteld: “Deze versiering kwam tevoorschijn toen de stuclagen eraf werden gehaald. Er is onderzoek naar gedaan en de schildering bleek oorspronkelijk te zijn. Een schilder heeft de bloemen met sjablonen opnieuw geschilderd en ook op de eerste verdieping teruggebracht. Omdat het een gemeentelijk monument is, mochten we niet veel veranderen aan de indeling van de woning en hebben we extra aandacht besteed aan de detaillering, zoals deze schildering. Maar ook de stuclijsten in het plafond en de architraven bij de deuren zijn gerestaureerd.”
Kantoor-, zit- en tv-kamer liggen in elkaars verlengde en hebben hoge plafonds, castle stones en een aangename haard. Saillant detail in deze ruimtes is het feit dat er naast vloer- ook wandverwarming is aangebracht. Mooi weggewerkt zorgt deze wandverwarming voor een heerlijke stralingswarmte. Weer een mooi voorbeeld hoe er tegemoet is gekomen aan de schoonheid van dit monument met al zijn waardevolle elementen terwijl tegelijkertijd het comfort van nu wordt omarmd. Cleem: “Voorheen grensde het kantoor aan de tuin. De ramen met borstwering hebben nu plaatsgemaakt voor een doorloop naar de nieuwe aanbouw. Dit is bij de bakkerij op dezelfde manier opgelost. Het kantoor heeft daarnaast een grote schuifpui waarmee deze ruimte afgesloten kan worden voor bijeenkomsten of vergaderingen.”
Op de eerste verdieping is een grote slaapkamer en suite. Vroeger waren dat twee aparte kamers, maar die zijn nu door-gebroken. Het slaapgedeelte is aan de tuinzijde terwijl de garderoberuimte zich aan de voorkant bevindt. Ook hier weer hoge plafonds, ingetogen en stijlvol gebruik van materialen en kleuren. De schouw in deze ruimte is net als in andere ruimtes in ere hersteld. Hij is gemaakt van Belgisch hardsteen. Dit is een natuurlijke en compacte kalksteen met grijsblauwe tinten met veel fragmentarische fossiele resten in het oppervlak. Prachtig duurzaam materiaal dat niet voor niets Belgisch goud wordt genoemd. Ook de paneeldeuren in de woning zijn origineel en eveneens gerestaureerd. Naast een handige wasruimte is er op de eerste etage een logeerkamer en een badkamer met wastafelmeubel, ligbad en stoomcabine met regendouche.
Binnen voelt als buiten
Een glazen deur, de vroegere tuindeur, leidt naar de nieuwe aanbouw die zich het beste laat omschrijven als een moderne orangerie. Maar hier worden geen planten opgeslagen voor de winter, hier wordt geleefd. Door de enorme hoeveelheid licht voelt het als binnen, maar tegelijkertijd ook als buiten. De aanbouw is tegen de oude buitenmuur aangezet. Cleem: “Door deze muur te laten staan, zeg je met zoveel woorden: ‘We hebben respect voor dit pand, voor de nieuwe ruimte gebruiken we andere materialen.” De aanbouw is hoog en gemaakt van een robuuste houtconstructie. De gevels zijn van glas en ook in het dak zelf zijn twee flinke lichtstraten gelegd. Vanuit de keuken kijk je heerlijk de tuin in naar groen en nog meer groen en overal is er zicht op de kerktoren. De ruimte zelf is erg aangenaam. Met een gashaard, een grote eettafel en een grote keuken waar voor de hele familie kan worden gekookt. En nog zo’n leuk detail: de koekoek die voor het kelderraam zit is zichtbaar gelaten met behulp van een glasplaat. Echt klasse!
Zo ingetogen als het huis aan de voorkant is, zo uitbundig is de tuin die is ingedeeld in drie zones. Allereerst het terras om te zonnen en te eten. In de open lucht, maar ook onder een overdekt terras bij het koetshuis. In het middelste gedeelte ligt een zwembad met een roldeck met zonnecellen, zodat het water altijd lekker op temperatuur is. Het overige deel van de tuin staat vol met plukbloemen, fruitbomen, groenten en kruiden. Kortom: een tuin om stikjaloers op te zijn. Cleem: “In deze woning hebben we het monumentale karakter versterkt en naar een andere tijd gebracht, de nieuwe gedeeltes zijn met respect voor het huis aangebouwd. Met een gedegen isolatie, een modern ventilatiesysteem, zonnepanelen, clima-radiatoren is deze woning nu helemaal klaar voor de toekomst.” De opdrachtgeefster: “De samenwerking met iedereen die aan dit huis heeft gewerkt, verliep heel prettig. Met de monumentencommissie, de architect, de binnenhuisarchitect en met bouw- en restauratiebedrijf Zandenbouw. Gewoon fijn. Hoe dit huis voor ons voelt? Héel goed. Zeker nu het helemaal af is.”
Fotografie: Jurrit van der Waal