Energie besparen met gebouwautomatisering

Loxone

We kunnen er niet meer omheen, er wordt van ons verwacht dat we ons inzetten om energie te besparen. Dit heeft namelijk twee belangrijke voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat we ons steentje bijdragen aan de verbetering van het milieu. Anderzijds is het ook voordelig voor onze eigen portemonnee. Het is een win-win situatie dus. Er zijn veel manieren om energie te besparen en daarnaast brengen steeds meer bedrijven producten op de markt die het eenvoudiger maken om zuinig om te gaan met energie. Een goed voorbeeld hiervan is de ROI Turbo van Loxone. De nieuwe technologie, waarvoor dit product staat, zorgt ervoor dat efficiënt met energie omgegaan wordt in een gebouw. Bovendien is de ROI Turbo aan te sturen met gebouwautomatisering.  

Technologie, huisautomatisering, Loxone

Energiemanagement met nieuwe technologie 

De ROI Turbo toont dat energiemanagement om veel meer draait dan een efficiënte verwarming met een hoog rendement, zonnepanelen op het dak of een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Pas als al deze componenten op elkaar afgestemd zijn, wordt echte energie-efficiëntie bereikt en kun je alles uit jouw energiebesparingspotentieel halen. Om dit voor elkaar te krijgen is het dus van belang dat alles op elkaar aangesloten is. Hiervoor is een centrale besturing nodig. De Loxone Miniserver is hiervoor geschikt. Dit product maakt het mogelijk alle eerdergenoemde componenten aan elkaar te verbinden en deze samen of afzonderlijk van elkaar te besturen.  

Het stappenplan 

Om dit systeem volledig naar behoren te laten werken gaat Loxone stapsgewijs te werk. Allereerst draait het om kennis, het is belangrijk om de energiebehoeften van de gebruikers te begrijpen. Dit houdt in dat Loxone gaat kijken, meten en analyseren hoeveel energie je gebruikt en waaraan. Vervolgens zal het systeem zo ingesteld worden dat het basiselektriciteitsverbuik vermindert. Toch komt er genoeg energie vrij om het gebouw de hele dag draaiende te houden, er wordt alleen geminderd op de punten waarop dit kan. Hiermee wordt het energieverbruik dus verschoven, wat tevens de laatste stap is. Dit laatste punt zorgt ervoor dat energie goedkoper of zelfs gratis is.  

ROI Turbo voor ieder gebouw 

De miniserver van de ROI Turbo managet op een kwalitatieve manier het energiegebruik. Dit doet het systeem niet alleen voor woningen, maar de technologie kan ook op andere manieren ingezet worden. Ook industriële gebouwen, horeca, kantoorpanden en andere gebouwen kunnen genieten van de voordelen van het Loxone systeem. Zo zal een kantoorpand aan het einde van de dag zichzelf uitschakelen en biedt het systeem iedere gast die in een hotel verblijft de persoonlijke ervaring die hij zich wenst. Er is van alles mogelijk, omdat de ROI Turbo op erg veel verschillende manieren in te zetten is.  

Energiebesparing voor groot restaurant 

Een goed voorbeeld dat laat zien dat de ROI Turbo werkt om efficiënt om te gaan met energie is dit restaurant in Polen. Hier wordt per jaar 14.000 kWh energie per maand bespaard. Dit allemaal zonder in te hoeven schikken op het gebied van comfort, terwijl de ecologische voetstap aanzienlijk is verkleind. We kunnen spreken van een win-winsituatie: een kleine investering heeft geleid tot indrukwekkende besparingen in een korte tijd.  

Technologie, huisautomatisering, Loxone

Meer over Loxone 

Loxone staat voor huisautomatisering. Dit houdt in dat zij nieuwe technologie gebruiken om een slimme woning te creëren die het dagelijkse leven van zijn bewoners weet te vereenvoudigen. Verschillende handelingen worden door het systeem uit handen genomen om zo een comfortabele leefomgeving te creëren. Met deze technologie biedt Loxone voor iedereen een future-proof totaaloplossing die aansluit bij individuele behoeften. De ROI Turbo doet daar nog een schepje bovenop en zorgt ervoor dat ook stappen genomen kunnen worden op het gebied van energiebesparing. 

Editor: Media Team

Datum: 07-07-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Loxone