
Midden in de oude binnenstad van Den Bosch ontwierp Thomas Kemme Architecten een stevig statement in de vorm van een fantastische stadswoning. De strakke vormen, de bijzondere zonwering, de uitsparingen in de kademuur; eigenlijk zijn alle onderdelen even fascinerend. Je zou hier bijna vergeten dat je in Nederland bent!
Hartslag van de oude stad
De villa is gelegen achter de oude toegangspoort daterend uit 1661, op de plek waar ooit het Grootziekengasthuis lag. Toen het gebouw gesloopt werd, ontstond onder meer ruimte voor dit unieke project. Twee ramen van een oude bakkerij net boven het water vormden het startpunt van het door Thomas Kemme Architecten bedachte ontwerp. De historie van de plek werd hierin geïntegreerd, waardoor de hartslag van toen is verweven met een stevig statement van nu. De stadswoning, met een prachtige lichtgrijze tint, en rustgevende tuin zijn omgeven door een muur van twee meter die naadloos in de architectuur opgaat. Het bijzondere metselwerk is van handgemaakte Kolumba-steen en voorzien van een extra dikke voeg. De kademuur loopt door naar binnen bij een opgegraven keldertje. Het imposante plaatje maakt je als vanzelf nieuwsgierig naar de rest van de woning.
Leefruimtes
De entree wordt gemarkeerd door een stevige stoepplaat. In de smaakvolle leefruimtes schittert onder meer een stijlvolle leefkeuken. Al kokend, dinerend of borrelend geniet je hier van het sfeervolle tafereel dat zich buiten voltrekt. Ook in de gezellige living is het contact met buiten gewaarborgd, door een groot raam dat uitzicht biedt op het water en de binnentuin. De zuidgevel bij de leefruimtes is voorzien van verticale louvres die als een harmonica openklappen.
Verdiepingen
Boven in het hoofdvolume, met een goothoogte van elf meter, zijn nog twee verdiepingen gecreëerd. Op eerste etage bevinden zich een masterbedroom en twee logeerkamers met en-suitebadkamers. Op de tweede verdieping zijn twee kinderslaapkamers met ieder een eigen badkamer gelegen plus een lounge. De verdiepingen worden met elkaar verbonden door een gedraaide trap met een massief houten dragende leuning en treden van blauwstaal.
Jozefpaviljoen
De vorm van het elegante dak is geïnspireerd op het tegenovergelegen Jozefpaviljoen. Met een helling van amper 20 graden, loopt het dak over in de gevel. Aan de ranke kopgevel van de stadswoning, bij een van de slaapkamers, steekt een balkonnetje uit. Het vormt een van de vele plekken van deze unieke woning om de schoonheid en historie van de stad ten volste te ervaren.
Fotografie: Jaro van Meerten
Fotografie: Stijn Poelstra Exterieur