Rieten dak, Paul Segers, the art of living

Excentriek rieten dak | Paul Segers architect

Toen de bewoners van deze villa de kavel kochten, wisten ze meteen wat ze wilden: veel privacy, uitzicht op de tuin, lange zichtassen, veel licht en natuurlijke materialen. Maar één wens stond helemaal bovenaan: een rieten dak. Via die rieten kap kwamen ze terecht bij architect Paul Segers. Ze hadden namelijk een woning gezien van zijn hand die als uitgangspunt diende. Dat was het startschot van een goede samenwerking met als resultaat een excentrieke woning met open karakter.

Rieten dak, Paul Segers, the art of living

Deuren, glas: Van Zalingen Glas. Trap: Van Riel betonwaren

Leverancier haard: Verbruggen Fire & Design. Haard (merk): Kalfire Fireplaces. Interieurarchitecte: Studio Moj. Verlichting: Deltalight Nederland. Keukenkranen: GROHE Nederland BV. Keuken: Culimaat BV. Interieurbouw: Frank Fidder. E-installatie: Electrotechnisch Bureau G. Saris. Eettafel: Arco.

Rieten dak, Paul Segers, the art of living

Vloeren: DRT Gietvloeren. Kozijnen: Reynaers Aluminium. Stalen deuren: Van Zandbeek Montage.

Privacy en intimiteit

Het rieten dak markeert sterk de voorkant. Om de privacy van de bewoners te waarborgen, werd de voorgevel relatief gesloten gehouden. Het bordes van de betonnen trap naar de eerste verdieping bepaalde de hoogte van de ramen. “Op die manier kunnen de bewoners wel naar buiten kijken, maar is de inkijk minimaal. De liggende ramen bij de woonkamer zorgen voor extra intimiteit”, legt Paul uit. Loop je naar de achterkant van de woning, dan zie je iets heel anders. Enorme ramen bieden uitzicht op de achtertuin en laten een overvloed aan licht binnen.

Rieten dak, Paul Segers, the art of living

Badkamer/ Keuken: Duravit Nederland. Tegelwerken: Pascal Boeijen tegelwerken. W-installatie: Thermoplan. Badkamerkranen: Dornbracht B.V.

Winterkamer en woonkamer

Wanneer je binnenkomt, kijk je via de hal door de zogenaamde winterkamer heen naar de achterliggende houthaard. Dit is de korte zichtas. De lange zichtas loopt door de lengte van de woning de tuin in. Deze wordt benadrukt door de loopbrug. Ook de centrale eettafel is een populaire plek om gezellig samen te zitten.

Bouwmaterialen: MBI. Bouwmaterialen: DecoLegno BV. Dakraam: VELUX Nederland B.V.

Rieten dak, Paul Segers, the art of living

Aluminium kozijnen leverancier: Aluminiumbouw D’n Boeij. Kozijnen: Hermes machinale houtbewerking. Tuinaanleg: Van der Steen Tuinen. Zwembad: Zwedak Recreatiebouw B.V.

Contact vanuit keuken

De keuken bevindt zich aan de zijkant van de woning. Deze is zo geplaatst, dat ze helemaal bij de woning werd betrokken. Sta ja aan het aanrecht, dan kijk je via het glazen hoekraam naar de oprit en kun je precies zien wie er naar de voordeur toeloopt. Sta je te koken aan het kookeiland, dan kijk je uit op tuin en eettafel en kun je dus goed contact houden met je gasten.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings, geschreven voor magazine nr.5 2020
Fotografie: Kiki de Bilde

_____
Meer zien van Paul Segers?