Extreme verbouwing aan Amsterdamse gracht | Osiris Hertman

Het uitzicht over het water doet denken aan een vakantiewoning

‘What you do not see, is what you get’, kun je wel zeggen bij deze villa in Amsterdam, waarbij Osiris Hertman de verbouwing op zich nam. “We hebben de woning eerst volledig gestript en vervolgens opnieuw ingedeeld”, zegt Osiris Hertman erover. Het was een extreme verbouwing waarbij zelfs de gehele achtergevel eruit ging. “We hebben 2,5 meter uitgebouwd naar het water toe.”

Het uitzicht over het water doet denken aan een vakantiewoning. De tuin werd aangelegd in samenwerking met Elmer van Veen. De tegels van het terras zijn exact hetzelfde als die van binnen. Ze zijn 1,20 bij 1,20 meter en maken in combinatie met de glazen pui van binnen en buiten één geheel. De haard maakt het terras helemaal af. Het is een haard en braai ineen, legt Osiris uit. “Je maakt een vuurtje en dan kun je meteen barbecueën.”

Hout

Binnen is veel gebruik gemaakt van hout: de kastdeuren, trap, de keuken, de wandafwerking en de vloeren zijn van hout of hebben een houtlook. Een groot gedeelte van de vloer bestaat uit keramische tegels met een houtstructuur. Op de trap ligt zwarte kabbes, een Afrikaans hardhout dat zeer geschikt is voor intensief gebruik. Osiris: “Deze soort blijft mooi en houdt jarenlang dezelfde look. De kleur is warm bruin. We hebben er een licht filmlaagje overheen gelegd, zodat hij niet te donker is.” Ook de schuifdeuren die overgaan in de kastdeuren zijn gemaakt van een speciale houtsoort: karamel bamboe. Ze zijn precies op maat gemaakt van vloer tot plafond.

Woonkamer, Vitra, stoelen, meubilair, grote ramen, hout, extreme verbouwing, Osiris Hertman

Woonkamer, keuken, doorkijkhaard, kookeiland, extreme verbouwing, Osiris Hertman

Overal in de woning vind je hout of houtlook.

Woonkamer, keuken, doorkijkhaard, open haard, extreme verbouwing, Osiris Hertman


“Binnen een paar seconden verandert de woonkamer in een verduisterde bioscoop”


Koudijs leverde de audio- en videomaterialen.

Home cinema
Wanneer ze de deuren achter zich dichtdoen en de rolgordijnen uit het plafond tevoorschijn laten komen, hebben de bewoners binnen een mum van tijd een privé cinema. Het projectiescherm in het plafond valt niet op wanneer hij niet in gebruik is. “Binnen een paar seconden verandert de woonkamer in een verduisterde bioscoop. Je weet niet wat je meemaakt”, lacht Osiris.

Regendouche, sanitair, glas, lichtstraat, lichtinval, extreme verbouwing, Osiris Hertman

Waar Osiris werkt, verschijnen bijzondere materialen.

Poëzie in de woning
“Daarnaast is er een domoticasysteem van Crestron geplaatst in de hele woning. Je kunt alles bedienen, de garagedeur, de tv kan vooraf ingesteld worden en zelfs de heaters en de muziek buiten worden ermee aangestuurd.” Wat niet wil zeggen dat je dit afziet aan de woning. Alles is minutieus weggewerkt: de kozijnen, screens, audiovisuele apparatuur en de domotica. Achter de muren, panelen en plafonds zit maar liefst tien kilometer aan kabels verborgen. Daarnaast is de inrichting uitermate sfeervol en warm. Osiris: “De woningen die ik maak zijn niet standaard. Er moet poëzie in de woning komen. Ik ben altijd op zoek naar mooie materialen en ambachten uit de hele wereld.”

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Kasia Gatkowska en Denise Keus

 

Meer projecten van Osiris Hertman bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: