Prowork, domotica, feiten en fabels,

  • Prowork
  • Mastbos 17a
  • 5531 MX Bladel

Feiten en fabels over domotica | Prowork

Bouw- of verbouwplannen? Dan is het onderwerp domotica vast al eens voorbijgekomen. Met alle bijbehorende feiten én fabels! Steeds meer mensen kiezen voor een nieuwe, moderne of slimme elektrotechnische installatie, ook wel domotica genoemd. Maar klopt dat wel? Weet jij wat domotica is? Ken jij de meerwaarde van automatisch wonen? Heb je er wel eens van gehoord of meen je het te weten? Onderscheid jezelf en test nu je eigen wijsheid met onderstaande test.

Prowork, domotica, feiten en fabels,

Domotica is overbodige luxe

Herken je het? Je komt thuis aan het eind van de dag, vermoeid van een dag hard werken, het schemert al als je de oprit oprijdt. Met een zware boodschappenkrat loop je naar de deur, met een knie onder de krat probeer je je sleutels uit je zak te vissen en een lichtschakelaar te vinden in de gang zonder alles te laten vallen. Centrale bediening van verlichting, verwarming en rolluiken via een touchscreen, smartphone, tablet of bewegingsdetectie biedt uitkomst. Nauwelijks nog overbodige luxe te noemen, toch?

Domotica is duur

Omdat ‘duur’ altijd subjectief is, zou je domotica ook duur kunnen noemen. Eén ding is zeker; goedkoop is duurkoop! Elke verbouwing kost geld. Er wordt budget vrijgemaakt voor breek- en metselwerk, kozijnen, vloer(en), isolatie, elektrotechniek en ga zo maar door. Het is een investering die vaak in de papieren loopt. Als we nu vertellen dat je voor een paar duizend euro al een prachtige basis in huis hebt? Eén die tevens uit te breiden is met bijvoorbeeld een alarminstallatie, toegangscontrole of een multimediasysteem, zonder verrassingen of aanpassingen achteraf. We kunnen het zo gek maken als je zelf wilt, maar duur zouden we het niet willen noemen.

Prowork, domotica, feiten en fabels,

Domotica is bedoeld voor hulpbehoevenden en ouderen

Nee, deze techniek is er voor iedereen. Voor jong en oud! Wel biedt domotica ook een grote meerwaarde voor ouderen en hulpbehoevenden. Met de vergrijzing groeit namelijk ook de behoefte naar het langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Daarom passen we domotica voor deze groep steeds vaker toe, maar de techniek is een verhoging van de kwaliteit van het leven voor iedereen. Gemak dient de mens en automatisering betekent luxe!

Prowork, domotica, feiten en fabels,

Een slimme lamp is ook domotica

Een slimme lamp, maar ook een gewone lamp, kan onderdeel zijn van een domoticasysteem. Maar bij een stand alone slimme lamp spreken we niet van domotica. Domotica is namelijk de integratie van alle technieken (verlichting, klimaat, beveiliging, multimedia, verduistering, etc.) in huis naar één bedieningsplatform. We spreken dan over een moderne, elektrotechnische installatie die voldoet aan de eisen van nu én de toekomst.
Je creëert een slimme woning die met jou meedenkt. Enjoy Technology!

Meer weten? Lees verder op: www.prowork.nl

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Prowork

____

Een veilig huis, Prowork, the art of living

____

Meer projecten bekijken van Prowork?