Fenomenale villa in de polder

Jean-Martin Clijsters

Soms tref je een woning die aan de voorzijde relatief ingetogen oogt en je aan de binnenzijde volledig omverblaast. Dat is het geval bij de fenomenale gezinsvilla naar het ontwerp van de architect Jean-Martin Clijsters. De villa ligt in het hart van Nederland op een kavel van ruim een hectare groot en een woonoppervlakte van ruim achthonderd vierkante meter. Aan iedere vierkante meter van het interieur – en het exterieur, dat zo mooi in de omgeving opgaat – is veel aandacht besteed. 


Huis

Villa, exterieur, Jean-Martin Clijsters

Alle leveranciers van het huis

Leverancier schuifpui

Solarlux

Gevel facades (exterieur)

Sunshield

Aluminium kozijnen, schuifpuien en ramen

Busscher Serrebouw
Villa, exterieur, Jean-Martin Clijsters

Langwerpige T-vorm 

De nieuwe woning staat in een polderlandschap met sloten en van oudsher langhuisboerderijen met een voorhuis en een achterhuis met stallen. Jean-Martin Clijsters, die het volledige exterieur en interieur ontwierp, vertelt: “De slotenstructuur van de kavel is deels veranderd. De woning is dusdanig dat deze bovendien over de middensloot heen gebouwd moest worden om hem min of meer in het midden te kunnen plaatsen. Vanuit de gemeentelijke welstandscommissie werd gevraagd om een langgerekte woning met kap te ontwikkelen, passend bij de boerderijen in de omgeving. De uitdaging was om het programma van wensen van dit gezin met drie kinderen, passend te krijgen binnen de kaders van het bestemmingsplan. We hebben de woning in de vorm van een T ontworpen.  Wonen, koken en ontspannen hebben we achter in de woning geplaatst in een breed front met uitzicht op de achtertuin. Naar voren gericht zijn de functies slapen en bergen. In de poot van de ‘T’ hebben we op de begane grond een opening gemaakt. Je rijdt als het ware door de woning heen en parkeert achter de woning in een besloten gedeelte van de tuin. In deze doorgang ligt de entree van de woning en is er ook een toegang naar de berging. Saillante details zijn de grote taatsdeur naar de woning en het beloopbare daglicht voor de kelder, gelegen in de doorgang. 


Leefruimtes

Villa, exterieur, Jean-Martin Clijsters

Alle leveranciers van de leefruimtes

Stalen binnendeuren

Preferro

Maatwerk keuken

SANT Interiors

Meubels

Hora Barneveld

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Kozijnloos binnendeursysteem

Xinnix

Gordijnen

Onel Window Dressings

Levensbestendig 

Eenmaal binnen kun je in de gang rechtdoor lopen naar het woongedeelte aan de achterzijde. Je kunt ter hoogte van de vide ook afslaan naar de mastersuite of de trap met geometrisch gevormd stalen hekwerk naar boven nemen, waarna je op de eerste verdieping arriveert. De trap naar beneden brengt je naar de riante kelderverdieping. De masterbedroom is uitgevoerd met een lichte vloerbedekking, maatwerkkasten in donker walnotenhout en een luxueus bed. Een op maat ontworpen meubel met tv-lift, niet alszodanig herkenbaar, vormt de scheiding tussen bed en kastenwand. De badkamer is minstens zo luxueus uitgevoerd. Ga je naar de achterzijde richting het leefgedeelte met zitgedeelte, woonkeuken, werkkamer en overdekt terras, dan kom je verschillende vloerniveaus tegen die een speels element toevoegen aan het rustige, warme interieur. De leefruimte baadt in het daglicht en heeft via de glazen puien een adembenemend uitzicht op het achterliggende tuin- en polderlandschap. Waar je ook zit, kookt of eet; naar buiten turen en genieten van het uitzicht is overal mogelijk. De glazen puien kunnen op de hoek in twee richtingen open, waardoor de woonkamer overloopt in de terrassen. In de woonkamer is een met glas omzoomde vide opgenomen, die de kelder en het daarin liggende zwembad van daglicht voorziet. Dit zorgt er ook voor dat je vanaf de begane grond het eronder gelegen zwembad en schouwspel van water kunt zien. In de door de architect ontworpen keuken is alle ruimte om te koken, te eten en te borrelen. De kasten hebben een warm, brons notenhouten front waarvan de nerf verticaal doorloopt over de verschillende kast- en lade-elementen. Het levendige natuursteen is in een contrasterende, lichte tint toegepast voor het werkblad en een deel van de wand. In de keuken kun je ook de trap naar de kelder nemen, zodat ook vanuit deze ruimte een logische routing mogelijk is. Tevens brengt deze trap ook daglicht naar de kelderverdieping. 


Slaapkamer

Villa, exterieur, Jean-Martin Clijsters

Alle leveranciers van de slaapkamer

Inbouwkasten

SANT Interiors

Schakelmateriaal

Basalte

Raambekleding

Onel Window Dressings

Kozijnloos binnendeursysteem

Xinnix

Rust & eenheid  

Neem je de trap – voorzien van een glazen balustrade en houten wandbekleding in smalle latten – naar boven, dan kom je in het domein van de drie kinderen. Zij hebben ieder een riante slaapkamer met een warme eikenhouten visgraatvloer. Eén kamer is aan de voorzijde van de villa gelegen, één aan de achterzijde en één aan de zijkant van de verdieping. Er is ook een waskamer op deze etage. Alle drie de slaapkamers hebben een maatwerkinbouwkast en een badruimte. De badruimtes zijn allemaal in dezelfde stijl ontworpen met dezelfde kleuren en materialen. Dat geldt voor de inloopdouche met glazen wand, een teakhouten wastafelmeubel met een wit corian wastafelblad en een donkere vloer- en wandtegel. De overloop op deze etage, eveneens voorzien van een warme je ook vanaf de begane grond ziet. Het fraaie houten maatwerkmeubel onder de schuine kap op de overloop is een statement op zich. 


Kelder

Villa, exterieur, Jean-Martin Clijsters

Alle leveranciers van de kelder

Sauna

Interhiva

Maatwerk

SANT Interiors

Pui (terras)

Preferro

Audio, video en domotica

Aelivé

MDDA Domotica Advies

MDDA Domotica Advies

Walhalla voor wellness, entertainment & fitness 

De kelder loopt onder de hele woning door en beslaat daarmee met 330 vierkante meter een behoorlijk deel van de woonoppervlakte. Evenals de andere verdiepingen is deze met veel aandacht ingedeeld en ingericht. De houten bloktrap brengt je naar de kelderverdieping waarvan alle plafonds zijn uitgevoerd in smalle houten latten die je op andere plekken in de woning, in de pergola en bij het zwembad aantreft. De functies die de kelder herbergt, maken het een waar walhalla. De wellnessruimte bestaande uit een schitterend zwembad met relaxplateau, een sauna met zicht op het zwembad, een kleedruimte, douche en toilet. Bovendien is er een entertainmentruimte met homecinema, een ruime bar met pooltafel en separate fitnessruimte, een wasruimte en de nodige berg- en technische ruimtes. In de vloeren en plafonds zijn verschillende fraaie lichtlijnen weggewerkt. 


Tuin

Villa, exterieur, Jean-Martin Clijsters

Alle leveranciers van de tuin

Tuinaanleg

Beter Groen

Overkapping

NV Brustor

Buitenzwembad

Interhiva

Buitentegels

Tuytelaers
Villa, exterieur, Jean-Martin Clijsters

Rieten kap en plat dak 

Jean-Martin Clijsters ontwierp de villa met een lange rieten kap over de lengte en een plat volume daar haaks op aan de achterzijde. De kopse kanten van de rieten kap zijn volledig in glas uitgevoerd, waar horizontale beweegbare lamellen voorlangs lopen. De dakramen in de lange zijgevel zijn aan elkaar geregen door stalen platen met felsrand tot een fenetre longue. De gemetselde muren op de drie koppen van de woning zijn uitgevoerd in een langformaat- baksteen in een bruinzwart gemêleerde tint en een grote, verdiept gelegen voeg. Het ruw bezaagde houtwerk is zwartgebeitst red cedar, passend bij de zwarte kozijnen. 

In de tuin die onder architectuur werd aangelegd, is een luxueus L-vormig zwembad te vinden. Het gezin is ook hier van alle gemakken voorzien mede door een groot terras in gebrande hardsteen met een pergola en een luxueuze buitendouche. De red cedar latten hier zijn dezelfde als die in de villa zijn toegepast. Vanuit het zwembad en terras kijk je uit op de tuin en het weidse polderlandschap. Een uitzicht waar je simpelweg geen genoeg van kunt krijgen. 

Editor: Media team

Datum: 26-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Peter Baas