Finishing touch met schakelmateriaal

In iedere woning heb je te maken met schakelmateriaal. Je weet wel alle lichtknoppen, stopcontacten of dimmers in huis. Alle elementen waar je elektriciteit mee kunt bedienen vallen onder de verzamelnaam ‘schakelmateriaal’. Eigenlijk sta je nooit echt stil bij de lichtknop. Het belangrijkste is als de lamp aan gaat of het stopcontact het doet. Toch is schakelmateriaal een belangrijker element dan dat je denkt. Ze zeggen niet voor niks; het zit in de details. Met mooi schakelmateriaal kan je daadwerkelijk verschil maken.

Kleur van schakelmateriaal

Denk bijvoorbeeld eens na over de kleur. Wanneer je aan een lichtknop of stopcontact denkt, denk je automatisch aan de kleur wit. Maar er is nog zo veel meer! Steeds vaker spotten we zwart schakelmateriaal. Je geeft jouw interieur direct een industriële look. Of je nu al meerdere zwarte elementen hebt zoals zwarte deuren en zwarte plinten, of juist een clean, licht interieur, het kan net die stoere finishing touch geven waar je naar op zoek bent. Naast zwart zijn er ook andere kleuren beschikbaar op de markt. Messing is ook helemaal van nu. Goud, zilver of koper maken ook hun op mars. Deze kleuren geven ieder interieur direct een luxe uitstraling. Houdt er wel rekening mee dat gekleurd schakelmateriaal vaak wat duurder is dan het ‘standaard’ witte schakelmateriaal.

Bepaal de juiste vorm

Naast variaties in kleur, kan je ook variëren in vorm. Vierkant is de standaard vorm, maar je kan ook rechthoekige, ronde of ovale schakelaars vinden. Dit geldt niet alleen voor de kap, maar ook voor de schakelaar zelf. Dit brengt voegt net weer dat speelse effect toe aan een woning!

Digitale opties

Je hebt natuurlijk schakelmateriaal nodig voor verlichting, maar tegenwoordig kan steeds meer elektronische apparatuur bestuurd worden. Denk bijvoorbeeld eens aan een domotica systeem, de automatische lamellen, de thermostaat etc. Om echt een eenheid te creëren in huis, is het het allermooiste om alles in dezelfde kleur en/of stijl uit te voeren. Kies bij voorkeur voor hetzelfde merk. Zo ben je ervan verzekerd dat alle designs hetzelfde zijn en dat er geen problemen ontstaat bij de montage of koppeling van het schakelmateriaal.