Boerderij, Boerenhoeve, François Hannes, Exterieur

Metamorfose oude boerenhoeve | François Hannes

Enkel de buitenmuren en de gevel zijn blijven staan

Zowel binnen als buiten onderging het gebouw een complete metamorfose. Het is een riant onderkomen geworden dat van alle hedendaagse gemakken en technologische snufjes is voorzien. François Hannes van Sennah studio tekende voor het ontwerp en de uitvoering.

Enkel de buitenmuren en de gevel zijn blijven staan. Het hele pand is gestript en opnieuw ingedeeld en opgebouwd. François Hannes geeft uitleg over al die vernieuwingen en veranderingen.

Italiaanse traiteurwinkeltjes

De keuken bevindt zich aan de voorzijde van het pand. Hannes: “Hier heb ik me laten inspireren door van die Italiaanse traiteurwinkeltjes. Het moest niet al te strak zijn, maar eerder een beetje rommelig met veel sfeer.” Het aanrechtblad en de achterwand zijn uitgevoerd in Bianco Carrara. Het schitterende fornuis van Lacanche is een echte blikvanger evenals de open haard in het verlengde van de tafel.

Keuken, aanrecht, fornhuis, italiaans, sfeervol


“Het moest niet al te strak zijn, maar eerder een beetje rommelig met veel sfeer”


Keuken, eettafel, openhaard, italiaans, tegelvloer, houten tafel

Woonkamer in de stal
De enorm grote woonkamer was vroeger de stal. De gedachte was om in deze ruimte enkel met grote elementen te werken. Mooie voorbeelden daarvan zijn de bank van bijna acht meter lang en de open haard van twee meter breed met roestvrijstalen omkadering. Speciaal op maat gemaakt, zoals alles in deze ruimte. Het interieur is uitgevoerd in aardse tinten. Uiteraard bevat deze ruimte, precies zoals overal elders in huis, volop techniek. Domotica en voorzieningen voor bediening via iPhone en iPad.

Woonkamer, Bank van bijna 8 meter, aardse tinten, grote elementen, francois hannes, modern, strak, landelijk, openhaard

Domotica, techniek, bediening via iPad en iPhone, boerderij, landelijk, modern

Stoer trappenhuis
De trap naar boven is zo ontworpen dat deze in een getoogde vorm naar boven gaat. Datzelfde geldt voor de balustrade. Er is gebruik gemaakt van eerlijke materialen, zoals staal, hout en glas, in een eigentijdse vorm. Het trappenhuis oogt daardoor heel stoer. De traploper is een verhaal apart. Het vilt is van het Italiaanse merk Paola Lenti. De zijkanten zijn voorzien van stitchwerk waarvan dat merk als een van de weinige de techniek nog beheerst.

De vloer is uitgevoerd in een soort kloostertegel van Belgisch hardsteen.


“Er is gebruik gemaakt van eerlijke materialen, zoals staal, hout en glas, in een eigentijdse vorm”


Hal, gang, Belgische hardsteen, deurtje, historisch

Deuren met verleden
Een kleine houten deur geeft toegang tot de wijnkelder. “We hebben authentieke elementen van de oude boerderij intact gelaten. De deuren zijn daar een goed voorbeeld van”, vertelt Hannes. Aan het eind van de gang bevindt zich de werkkamer. Daar valt een in het stucwerk verzonken tekst op. “Het is eerste keer dat ik deze moeilijke techniek heb toegepast.” De ledverlichting eronder zorgt voor schaduw en diepte en kan naar verschillende kleuren wisselen.

Werkkamer, Tekst in stucwerk, ledverlichting, kleuren, boerderij

Het blad van de werktafel doorloopt tot in de kast.

Loftachtig karakter
Boven bevindt zich onder andere de masterbedroom met badkamer en garderobekamer. “De badkamer en de garderobekamer hebben we als twee losse blokken in één open ruimte gesitueerd. Zo heeft die een loftachtig karakter gekregen, heel open met zicht op de hoge constructie van de nok. We hebben veel met glas gewerkt om de open sfeer intact te laten.” De doucheruimte is een soort glazen doos met ook weer mozaïek van Bisazza met een bloemmotief in schaduwvorm.

Masterbedroom, houten balken, lamp, Omer Arbel, handgeblazen, bed, houten balken, landelijk, modern, Francois Hannes

Het grote lichtarmatuur in de nok is van de kunstenaar Omer Arbel, met allemaal handgeblazen bollen.

Badkamer, bad, Lamp, Omer Abel, Handgeblazen, landelijk, modern, agape, sanitair

De zwart gebeitste balken zijn prachtig uitgelicht om de hoogte te accentueren.

Het sanitair in de badkamer is van Agape.

Het sanitair is gedecoreerd met mozaïek van Bisazza in een bloemmotief.

Inloopkast, maatwerk, interieur, francois hannes, modern

Italiaanse stijl
“Ik doe veel op gevoel en probeer dat te matchen met dat van de opdrachtgevers. In dit geval kwam de Italiaanse stijl aan bod toen de opdrachtgever me zijn schitterende Italiaanse bolide liet zien en me vertelde dat hij die stijl, die passie en die gratie in zijn huis wilde terugzien. Het is echt een uitdaging geweest, maar gezien de reactie van de bewoners, is het geslaagd.”
Tekst: Ben van der Sommen
Fotografie: Alfons Lenders

 

Meer projecten zien van François Hannes?

 

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Bedden, Droomland
    Eindhoven | www.droomland.nl
  • Balustrade, Geleijnse & Zn Fa. M.
    Giessen
  • Parket (houten vloeren), J&P Parket en Interieurwerken
    Wijk en Aalburg | www.jpflooring.nl