Rietveldprojects, architectuur, architecten, modern, strak

Toparchitectuur verbindt ons | Rietveldprojects

De naam Rietveldprojects wordt natuurlijk geassocieerd met de Nederlandse architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Maar er zit meer achter dan alleen een ode aan deze grote architect. “Omdat we opgroeiden in de Rietveldstraat was de naam meant to be”, aldus de broers. “Een voornaam toeval, maar ook grappig dat we opgroeiden in de straat die de naam droeg van één van onze creatieve helden.” Elk hedendaags project verwijst telkens als een eerbetoon naar een grote architect of designer van de 20ste eeuw.

Met de bekende ‘less is more’ -stijl is Rietveldprojects al enkele jaren succesvol. De eentonige Belgische kust wordt doorbroken door de strakke residenties van perfecte kwaliteit. De uitstekende reputatie is te danken aan de gezichten achter Rietveldprojects: Peter en Thomas Moerman, twee broers met een liefde voor architectuur en een vernieuwende visie.

De kust van Rietveld

Rietveldprojects moest een merk worden. Waarom zou je anders als eerste gaan samenwerken met toparchitecten à la Govaert & Vanhoutte architects, CAAN en Element architecten toen er nog geen plaats noch interesse was voor hedendaagse architectuur? Waarom zou je investeren in nieuwe materialen en gevelafwerkingen die niemand anders gebruikt wegens te duur? “Omdat we gek zijn van architectuur en ons constant wensen te onderscheiden,” antwoorden de broers resoluut.

 

Rietveldprojects, architectuur, architecten, modern, strak

Liefde voor architectuur

Het bouwen met liefde voor architectuur zorgde ervoor dat de broers snel groeide. Ze wonnen al meerdere awards voor hun realisaties. De visie om aan de kust geen sfeerloze blokken maar architectonische hoogstandjes te bouwen, loont. Wat dat alles nog knapper maakt, is dat de broers alles met z’n tweeën deden de eerste 10 jaar. Tot twee jaar terug hielden ze dat vol, vanaf dat moment hebben ze zichzelf omringd met enkele werknemers. “Het was enorm hard werken en niemand geloofde dat we alles zelf deden, maar we vonden dat het zo moest. Het persoonlijke is voor ons cruciaal, van het concept met de architect tot de persoon die in onze gebouwen gaat leven.”

 

Rietveldprojects, architectuur, architecten, modern, strak

Evolutie

Nu de minimalistische meergezinswoningen op verschillende plekken gevestigd zijn, is het tijd voor een evolutie naar een meer brutalistische stijl. Door de strengere ecologische regelementen worden grote raampartijen moeilijker te verwerken waardoor er wel een architecturale evolutie nodig is, zonder aan kracht en kwaliteit in te boeten. Rietveld stelt steeds weer kwaliteit over kwantiteit en dat is iets wat nooit zal veranderen. Rietveld is dus gemaakt door én voor mensen die houden van een persoonlijke aanpak en grootse architectuur. Omdat toparchitectuur ons verbindt.

 

 


Rietveldprojects


“Het persoonlijke nemen wij mee in architectuur en zo proberen wij onszelf constant te onderscheiden”

Meer informatie over Rietveldprojects?