Gebalanceerd binnenklimaat

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat in de woning. Voorkom zoveel mogelijk schadelijke stoffen en vocht door op de juiste wijze de binnenlucht te verversen. Zet het ventilatiesysteem altijd aan bij voorkeur op de hoogste stand.

Balans

Bij balansventilatie wordt er mechanische lucht afgevoerd en mechanische lucht toegevoerd. Het voordeel van deze manier van ventileren is dat de lucht precies komt op de plaats waar je het wilt hebben én de inkomende lucht van buiten wordt gefilterd. De buitenlucht wordt dus ongeacht de vervuiling toch schoon toegevoerd.

Evenwicht

Met balansventilatie heb je een systeem dat lucht ververst, buitenlucht filtert en dat daarnaast energiezuinig is doordat het warmte terugwint.
Bij het gebruik van HR-ventilatiesystemen verwarmen mechanische ventilatiesystemen de verse buitenlucht met de afgezogen binnenlucht, zodat er een minimum aan warmteverlies optreedt. Hierbij vindt geen natuurlijke ventilatie plaats. Bij gebalanceerde ventilatie is de aan- en afvoer van de ventilatielucht door het gebruik van ventilatoren in evenwicht gebracht.

Water

Er bestaan ook wtw-installaties voor het opwarmen van water. In huis is een combinatie van beide systemen mogelijk. Een warmteterugwinsysteem voor de douche gebruikt bij het douchen het wegstromende warme water om koud leidingwater op te warmen. Ongeveer de helft van de warmte uit douchewater kan op deze manier worden teruggewonnen.

Unit

Een wtw-unit bestaat uit een ventilator, inblaasopeningen en een aantal afzuigpunten. De elektrische motor in een wtw-installatie zuigt voortdurend lucht van buiten naar binnen. In de wtw-unit wordt deze koele buitenlucht door middel van een warmtewisselaar opgewarmd met de warme lucht die al in uw woning aanwezig is. Op deze manier ontstaat een luchtstroom in huis die voortdurend ververst wordt. De wtw-unit van een douche-wtw bestaat uit een afvoerbuis, met daaromheen een tweede buis. Door deze tweede buis stroomt koud leidingwater, dat opgewarmd wordt door het wegstromende warme douchewater.

Een wtw installatie heeft veel voordelen, zowel voor een gezond klimaat als financieel. Bij een goed geïsoleerde woning is ventilatie erg belangrijk. Met een douche-wtw wordt tot wel 50 procent bespaard op de kosten voor het verwarmen van water.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.