Geef je woning een upgrade met een lichtkoepel

Krijg je steeds net niet de juiste sfeer in je inrichting? Moet je overdag al lichten aandoen, om donkere hoekjes in de kamer te verlichten? Of lukt het maar niet om het ideale lichtplan voor je woning op te stellen? Grote kans dat al deze problemen te maken hebben met de hoeveelheid natuurlijk licht in je woning. Gelukkig kun je die lichtinval simpel verbeteren, door middel van een lichtkoepel. En deze lichtkoepel heeft, naast de toevoeging van extra daglicht, nog veel meer voordelen!

Onderdeel van je inrichting

Je kent de lichtkoepel waarschijnlijk vooral uit openbare gebouwen. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de plafonds van musea, om goed licht voor de kunstobjecten te verkrijgen. Ook in kerken en winkelcentra kom je de koepels wel tegen. Hierdoor roepen ze al snel een associatie op met luxe. Dat gevoel kun je ook met een lichtkoepel in je eigen woning opwekken. Om die reden zijn grote lichtkoepels in hal, keuken en woonkamer populair. Ze geven je woning echt een upgrade als het gaat om sfeer en uitstraling. Het juiste lichtplan zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je interieur beter uitkomt.

Draag bij aan duurzaamheid

Een lichtkoepel geeft niet alleen een upgrade aan je woning, maar draagt ook nog eens bij aan de duurzaamheid. Doordat er overdag veel meer licht in de woonruimte komt, hoef je minder snel lampen aan te doen. Dit kan op termijn flink schelen in de elektriciteitskosten. Ook op gaskosten kun je overigens besparen, wanneer je nog op gas stookt. Via de lichtkoepel komt namelijk niet alleen licht, maar ook warmte. Met een beetje geluk heb je de hele dag zon op je koepel en dat zorgt voor een aangenaam extra beetje warmte. Vooral in de wintermaanden is deze warmte een welkome toevoeging. Daarvoor hoeft je lichtkoepel niet eens heel groot te zijn. Een licht tube op een strategische plek kan al veel verschil maken. Ben je bang dat de warmte in huis via de koepel naar buiten vliegt? Die angst is ongegrond wanneer je kiest voor een koepel met goede isolatie. Dit zijn doorgaans de dubbelwandige en driewandige koepels.

Er is veel keus

Lichtkoepels zijn er in veel verschillende soorten en maten, waardoor je altijd een exemplaar kunt vinden dat aansluit aan jouw wensen. Niet alleen qua grootte, maar bijvoorbeeld ook qua materiaal. Daarnaast zijn er koepels met een klassieke uitstraling, maar ook exemplaren met juist een moderne, strakke uitstraling. Heb je een strak interieur? Dan kun je dus kiezen voor een strakke koepel. Wil je liever een wat speels effect? Dan kun je voor de koepel natuurlijk ook juist kiezen voor een andere uitstraling. Ook wat betreft het overige materiaal kun je variëren. Natuurlijk kun je kiezen voor glas, maar plastic kan ook een (goedkope) oplossing zijn. En kies je voor een transparante afdekking, of juist liever voor ondoorzichtig plastic of glas? Wat de voorkeur heeft hangt niet alleen af van je smaak, maar ook van de plek van de koepel.

Voldoende frisse lucht

Naast licht en warmte kun je via een lichtkoepel ook frisse lucht in je woning krijgen. Er zijn simpele koepels verkrijgbaar, die je niet kunt openen. Goede exemplaren zijn echter wel altijd goed geïsoleerd, zodat je niet bang hoeft te zijn dat warmte vanuit huis via de koepel verloren gaat. Je kunt ook een koepel aanschaffen met ventilatiemogelijkheden. Vooral op warme plekken kan dit een uitkomst zijn. Denk dan aan ruimtes met een plat dak, of aan zolderkamers met weinig ramen. Overweeg je de aanschaf van een dakkoepel die ook open kan? Dan is wel aan te raden om goed op de veiligheidsspecificaties te letten. Goede koepels zijn voorzien van een goed werkend beveiligingssysteem. Je hoeft dus niet bang te zijn voor ongenode gasten. Hierdoor kun je volop genieten van de upgrade van je woning en het licht in je interieur!