Geen tijdelijk maar een blijvend effect

Ritzy Design

Wie een druk en succesvol leven leidt, heeft des te meer behoefte aan huiselijke ontspanning. In een stedelijke omgeving bieden echter vooral een penthouse of loft dit gevoel van volledige loskoppeling van de alledaagse hectiek. Ritzy-Design maakte het mogelijk een traditionele visserswoning op zo’n manier te verbouwen dat de bewoner vakantie kan houden in zijn eigen huis, compleet met zwembad. Met andere woorden: hoe een stukje Bali naar de Hollandse kust kon worden verplaatst. 


Ligging

Binnentuin, stadswoning, Ritzy Design

Grondige upgrade  

Het strand ligt op een afstand van hooguit een kwartier en toch stond de woning zo lang leeg dat de buren blij waren dat iemand ze eindelijk kocht en renoveerde. Hoe charmant een dergelijk huisje van buiten ook oogt, wie uit de grote stad afkomstig is en daar ook dagelijks werkzaam is, kan ook mogelijk zijn draai vinden in een woning die is ingedeeld volgens de maatstaven van generaties terug. De nieuwe eigenaar schakelde daarom Ritzy-Design in voor een in alle opzichten grondige upgrade. Simone van Kol, die het totaalontwerp en de bouwbegeleiding op zich nam, maakte er bepaald geen half werk van. 


Interieur

Binnentuin, stadswoning, Ritzy Design

Alle leveranciers van het interieur

Keuken leverancier

Tolhoek keukens

Keuken merk

Designo

Indrukwekkende hoogte  

Zodra je de voordeur opent, stap je een andere wereld binnen. De woonkamer imponeert bij de eerste aanblik, alleen al door de hoogteverschillen. Het plafond zit op de hoogte van het dak en je moet enkele treden afdalen om in de eetkamer te komen. “We hebben de bovenverdieping eruit geslagen”, zegt Simone van Kol. “Zo konden we ruimte creëren en daarin allerlei elementen, zoals een wijde lamp en een gashaard, optimaal tot hun recht laten komen.” Dat was goed gezien. De woning is niet voor een gezin bedoeld maar voor één persoon. Dan is het logisch het huis op zo’n wijze vorm te geven dat elk deel van de woonruimte ook op de smaak en de levensstijl van de eigenaar is toegesneden en dat die het gevoel heeft overal letterlijk en figuurlijk de ruimte te hebben. 

Efficiënt met ruimte 

De eetkamer loopt uit in de keuken, die weer het begin vormt van een gang waarin plaats is gemaakt voor wandkasten, maar ook voor huishoudelijke apparatuur, zoals de wasmachine en -droger. In dit deel van de woning heeft Simone van Kol vooral laten zien hoe efficiënt ze met ruimte weet om te gaan. Elke vierkante meter heeft een functie. Tegelijk is deze gang esthetisch perfect geïntegreerd in het huis. De impressie je ergens anders te bevinden dan een Hollands kustdorp wordt des te sterker naarmate je dieper de woning in gaat. 

Bali als inspiratie  

De achterzijde van de woning is ingericht als slaapvleugel. De slaapkamer biedt uitzicht op het zwembad en de binnentuin, met daarachter de eetkamer. Is er een prettiger manier van wakker worden denkbaar? Je slaat je ogen open en je waant je op een eiland in de Middellandse Zee. Pas het volgende moment besef je dat je je in eigen woning bevindt, maar het gevoel op vakantie te zijn, blijft toch hangen. Dat was een van de vereisten die Simone van haar opdrachtgever kreeg, een van de meest voor de hand liggende maar tegelijk ook de moeilijkste om aan tegemoet te komen. De bewoner komt graag en geregeld op Bali. Dit eilandparadijs was dan ook een van de inspiratiebronnen voor de inrichting van de woning. Maar de Hollandse kust is nu eenmaal geen Ibiza, laat staan Bali, dus de vraag was niet zozeer: hoe creëer je zo’n illusie, maar: hoe houd je ze in stand? Dat is haar gelukt door elke ruimte van het huis als bouwsteen voor die suggestie te laten dienen. Als de bewoner uit bed komt, staat hij met enkele stappen onder de regendouche – en weer met zicht op het zwembad. 


Tuin

Binnentuin, stadswoning, Ritzy Design

Alle leveranciers van de tuin

Zwembad

Wellness Tuinier

Tuinarchitect

With Ontwerp
Binnentuin, stadswoning, Ritzy Design

Microklimaat  

Die indruk heeft hier alles te maken met het zwembad, dat voor driekwart omsloten wordt door de woning en aan de overblijvende kant door een tuinafscheiding. Een pool met loungestoelen brengt iedereen per definitie in een vakantiestemming, maar hier wordt die nog versterkt door de beplanting in de binnentuin. Die is deels subtropisch. “Samen met de leverancier hebben we gezocht naar soorten die voldoende winterhard waren”, legt Simone van Kol uit. “Je wilt niet seizoenenlang uitproberen, maar de planten die je in de aarde zet meteen de kans geven om in één keer goed te wortelen en te groeien. Dat is ons gelukt.” Deels is dat natuurlijk aan de beschutting te danken. In combinatie met de nog mildere buitentemperaturen aan de kust ontstaat er in zo’n binnentuin een microklimaat waarin subtropische flora inderdaad kan gedijen, mits voldoende bewatering. De planten maken het Ibiza-effect dat deze woning ook zonder zwembad al genereert des te sterker. Wanneer je aan de bladeren gaat voelen en ze zouden van kunststof blijken te zijn, is dat effect van korte duur. Nu ze aan echte planten blijken toe te behoren, wordt het integendeel bekrachtigd. 

Editor: Media team

Datum: 01-03-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten