Gelukkig zijn in je huis 

Paul Seuntjes Architect

Als sinds de eeuwwisseling hebben de bewoners deze vrijstaande woning uit de late jaren zeventig. Ze bouwden er hun gezinsleven op en in 2006 vond de eerste verbouwing plaats. Intussen zijn de kinderen het huis uit. Een verhuizing werd overwogen, maar het huis op de prachtige locatie nabij strand en stad voelde dusdanig als thuis dat een nieuwe verbouwing de voorkeur kreeg. Architect én interieurarchitect Paul Seuntjens mocht zich ontfermen over deze transformatie. 


Leefruimte

Ontwerp, Huis, Paul Seuntjes Architect, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Leverancier haarden

Appelman Haarden Architectuur

Walvisgraat PVC Vloer

Home Made By_REE

Raambekleding

Hasker Kroon

Volledige keuken

Bulthaup Haarlem

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V
Ontwerp, Huis, Paul Seuntjes Architect, The Art of Living

Van klein naar groot 
Het plan voor deze verbouwing begon kleinschalig, maar al gauw werd deze groter. “Toen we eenmaal hadden besloten om niet te verhuizen omdat we zo gehecht zijn aan dit huis, wilden we de benedenverdieping aanpakken. De kennismaking met Paul pakte heel goed uit en resulteerde uiteindelijk uit in een grootschalige aanpak van ons hele interieur, de buitenzijde en de tuin”, vertelt de bewoonster lachend. Paul: “We hadden een fijne klik en de samenwerking beviel al snel goed. Ik werk tijdens het ontwerpproces nauw samen met mijn opdrachtgevers: zij wonen immers in het huis en moeten er gelukkig zijn. Ik maak altijd meerdere ontwerpen waarbij opdrachtgevers vaak hun voorkeur voor elementen uit de verschillende varianten eruit halen. Vervolgens ga ik weer aan de slag om van die voorkeuren het definitieve ontwerp te maken. Ik werk bij aanvang niet met een budget, dat beperkt me bij het ontwerpen. Liever neem ik mijn opdrachtgevers mee naar een optimaal ontwerp. Natuurlijk heb je wel een budget en mocht het nodig zijn, dan kunnen we altijd nog afschalen.” Afschalen was niet aan de orde bij deze woning: de hele indeling van met name de benedenverdieping werd aangepakt, net als het interieur, de buitenzijde van de woning en de tuin.

Hart van het huis
De woonkamer is het hart van het huis en staat in open verbinding met de keuken. Vanuit de hal kom je binnen via de dubbele taatsdeuren, waar voorheen een enkele deur zat. Via deze taatsdeuren heb je meteen een mooie doorkijk naar de erker die een grondige metamorfose onderging met nieuw glas voorzien van een slank matzwart stalen profiel. “Hier zit ik heel vaak. Het is een fijne plek met ‘s avonds uitzicht op de verlichte berkenbomen. De tvhoek is een geliefde plek van mijn man en mij samen. Als de kinderen er zijn, zitten we op de andere grote bank. Met gasten zitten we juist lang aan de keukentafel. Deze past perfect bij de keuken en de stoelen zijn zo comfortabel dat je er uren kan natafelen.” De tv-hoek heeft een gezellige houthaard en een maatwerkkast waarin in het stalen gedeelte de houtvoorraad is opgeborgen. Aan de achterzijde is de werkkamer, die zowel linksom als rechtsom via een glazen deur bereikbaar is. Het kunnen rondlopen is een kenmerkend onderdeel in Pauls ontwerp. Zo kun je in de hal om de meterkast heen lopen en zijn de keuken en woonkamer op meerdere manieren toegankelijk. 

Bewegingsruimte
De keuken bevond zich voorheen op de locatie van de huidige werkkamer. Nu is deze helemaal aan de andere kant van de woning geplaatst, op een meer logische plek grenzend aan het grote terras. “Ik heb de hele indeling aangepast zonder de woning te vergroten, op een vierkante meter na”, aldus Paul. De bewoner zegt daarover: “Het is echt knap hoe Paul dat heeft gedaan, het oogt binnen zo veel ruimer met de nieuwe indeling.” De grote open ruimte met de keuken, eettafel en zitruimtes komt inderdaad royaal over. Zo is er voldoende ruimte om vrij om de ovalen eettafel heen te bewegen en staat de gashaard daar op de juiste afstand om ervan te genieten, maar het niet te warm te krijgen. De keuken zelf is er ook genoeg bewegingsruimte rondom het L-vormige kookeiland, uitgerust met een keramisch werkblad en wangen. 

 


Slaapruimte

Ontwerp, Huis, Paul Seuntjes Architect, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapruimte

Maatwerk interieur

Jules.meubelmakerij

Wellness binnen handbereik 
De slaapkamer van de bewoners onderging een metamorfose waarbij de walk-in-closet met maatwerkkasten aan de achterzijde van een van de wanden is geplaatst. Er is ruimte tussen deze wand en het plafond en de walk-in-closet is via twee kanten toegankelijk. Aan de slaapkamerzijde is de wand voorzien van chique textielbehang met een glinstering. De aan het slaapgedeelte grenzende badkamer is zeer ruim en heeft een inpandige sauna, een ingebouwd bad, een royale douche, een toilet en een grote wand met een wastafelmeubel. Dit wastafelmeubel in een donkerbruin houtfineer, is op maat ontworpen door Paul, net als al het maatwerkinterieur in de woning. 


Tuin

Ontwerp, Huis, Paul Seuntjes Architect, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Poort

Sapmetaal

Houten gevelbekleding

Platowood

Kozijnen

Perfect View Windows

Nieuw jasje 
De woning werd naar Pauls ontwerp voorzien van nieuwe ramen met matzwarte stalen kozijnen en verticaal geplaatste padoek-houten gevelbekleding op begane grondniveau. Vanaf de eerste verdieping zijn de muren gestuct. De nieuwe dakpannen hebben mooi geïntegreerde zonnepanelen. 

“Er wordt wel eens aangebeld door voorbijgangers met vragen over ons huis, zoals over hoe we aan deze zonnepanelen komen”, vertelt de bewoner. Aanbellen wordt gedaan aan de nieuwe toegangspoort die spijlen heeft van hetzelfde padoek als de gevel van het huis en de nieuwe carport. 

De tuin is door een tuinarchitect ontworpen, in overleg met Paul. De veranda werd van een keramisch keukenblok met spoeleiland voorzien. Hier kun je ook heerlijk zitten op het all weather buitenmeubilair dat in een andere variant met twee fauteuils staat opgesteld tegenover de keuken. De tuin heeft een terras met een eettafel grenzend aan de sloot. Er is veel nieuw groen geplant, waaronder nieuwe bomen die ’s avonds fraai worden uitgelicht. De meest imposante boom is de metershoge den in de voortuin: een boom die de bewoner jaren geleden plantte en nu is uitgegroeid tot een boom van formaat. Hij staat misschien wel symbool voor de ontwikkeling die de woning zelf doormaakte in de afgelopen twee decennia. 

Editor: Media Team

Datum: 25-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Wesley Bergen