Genieten in de polder

KDRA Architecten

Een pittoresk Noord-Hollands openbaar straatje geeft toegang tot een diepe voortuin behorend bij een verrassend ruim huis van een gezin met vier kinderen. De hedendaagse woning met rieten kap heeft een aantal ruimtes en faciliteiten die je in eerste instantie niet ziet. Dat heeft te maken met de vorm en het hoogteverschil van het perceel en de oorspronkelijke woning, die door Poland Bouw volledig werd verbouwd. KDRA Architecten maakte niet alleen het royale ontwerp van de woning, maar begeleidde ook het bouwteam tijdens dit project.


Entree

Polder, moderne woning, KDRA Architecten

Alle leveranciers van de entree

Aannemer

Poland bouw

Kozijnen

De Grotendorst

Architect

kdra architecten

Doorkijk naar buiten
Vanuit de entree van de woning kijk je moeiteloos in één keer door naar de ongeveer 23 meter verderop gelegen achtergevel van de woonkamer. Daarachter liggen de tuin en het weidse polderlandschap. De langgerekte woning is voorzien van een dito gang en dubbele taatsdeuren die de doorkijk mogelijk maken. Als je veronderstelt dat de woning dan wel relatief smal zal zijn, dan vergis je je; op het breedste punt is deze ook nog zo’n twaalf meter. Voorbij de entree heb je meerdere keuzes: de garderobe gebruiken, de trap nemen naar één van de twee bovengelegen verdiepingen, links afslaan naar de fitness, gameroom en het kantoor of rechtdoor lopen naar de woonkeuken en de living. Hierbij passeer je ook nog twee toiletten, een bijkeuken en een bergruimte. De meest verrassende optie is ten slotte de trap naar beneden naar een wijnkast in de muur onder de trap. Architect Sjouke Siersema: “Die wijnkelder is een idee van aannemer Nico Poland. Hij zei: ‘Hier moet je een wijnkeldertje maken, dan heb je wat aan die ruimte.’ We hebben er dezelfde zwarte stalen kozijnen gebruikt als in de rest van de hal.” Waar je ook heen loopt: alles is in detail afgewerkt en in één consequente stijl ingericht, met zwart als terugkerend accent.


Leefruimte

Polder, moderne woning, KDRA Architecten

Alle leveranciers van de leefruimte

Natuursteen

Grillo Natuursteen

Kokendwaterkraan

Quooker

Beeld & Geluid

Radio Bakker Alkmaar

Duidelijke wensen

KDRA Architecten ontwierp in samenwerking met de bewoners het exterieur van de woning, het bijgebouw, de tuin, de indeling van het interieur en het lichtplan. Architect Sjouke: “De bewoners wisten goed wat ze wilden. Zo was meteen bekend dat ze een rieten kap wilden en grote overstekken. Dat werkt erg fijn, omdat dit vanaf het begin duidelijkheid gaf. We hebben twee verschillende ontwerpen gemaakt: één met het hoge deel van de woning aan de achterzijde en het gekozen ontwerp met het hoge deel aan de voorzijde. De stijl van het interieur was ook van begin af aan duidelijk. De credits voor de inrichting van het interieur gaan vooral naar de bewoonster.” Zij zegt daarover lachend: “Ik weet wel goed wat ik mooi vind, dus dat scheelt. Ik heb wel met KDRA Architecten overlegd over bijvoorbeeld de kleuren.”

Hoog en laag wisselen elkaar af

Als je de grote open ruimte met de living binnenkomt, word je verrast door de grote woonkeuken die links van het woongedeelte blijkt te zijn. Ook valt het verschil op tussen de hoge lichtere eetkamer van deze woonkeuken versus het lagere plafond van de keuken en twee zitruimtes in de woonkamer. Deze zitruimtes zijn onderling door een roomdivider gescheiden en voorzien van royale banken en hoogpolige karpetten. De woonkamer oogt wat intiemer, passend bij de mogelijkheid om er tv te kijken. Boven de keuken is een wand met een raam geplaatst. Vanaf de eerste etage zie je hiervandaan de eettafel. De zwarte keuken zelf bestaat uit een kastenwand met een nis en een granieten werkblad. Parallel hieraan is een kookeiland met bar geplaatst. Vanaf dit kookeiland kijk je over de gezellige grote eettafel heen, naar één van de overdekte terrassen. Op de kopse kant van de tafel is een verticale doorkijkhaard met een lederen bekleding geplaatst. Sjouke: ‘‘De doorkijkhaard tussen de woonkamer en de keuken is bewust helemaal gericht op dit deel van de woning met de keuken en de nok van het puntdak.” De grote glazen puien en de hoogte van de ruimte voorzien de keuken van veel daglicht. Grote overstekken, veranda´s en de zwarte shutters zorgen voor de nodige zonwering. “We hebben buitenom overal houten kozijnen toegepast; de stoere afmetingen van de kozijnprofielen vinden we passen bij dit forse huis.”


Badkamer

Polder, moderne woning, KDRA Architecten

Alle leveranciers van de badkamer

Kranen

Hotbath

Gelijke monniken, gelijke kappen

De opdrachtgevers wilden graag een royale walk-in-closet en badkamer bij hun slaapkamer die evengoed ruim bemeten is. De vleugel waarin deze vertrekken liggen kom je binnen in een hal ter hoogte van de walk-in-closet. Links ervan bevindt zich de slaapkamer met luxueus, vrijstaand bad bij het raam aan de achterzijde van het huis. De hotel chique sfeer van de woning wordt hierdoor benadrukt. Rechts van de walk-in-closet is de badkamer met dubbele inloopdouche en wastafel met twee waskommen. Het granieten blad van het wastafelmeubel is hetzelfde als in de keuken. Het is typerend voor de consequent doorgevoerde interieurstijl in de woning. De kinderslaapkamers met en-suitebadkamers zijn allemaal van hetzelfde formaat en uitgerust met zwart maatwerkmeubilair. De badkamers hebben allemaal dezelfde uitstraling; de kinderen hebben alleen verschillende tegels gekozen en dat maakt het verschil tussen de badkamers. Eén van de kinderkamers bevindt zich op zolder, net als de logeerkamer


Tuin

Polder, moderne woning, KDRA Architecten

Alle leveranciers van de tuin

Jacuzzi

Spa & Co

Louvre dak

Livium

Zwembad

Starline Group

Verrassende tuin

Pas als je iets verder de tuin met diverse terrassen in loopt, ontdek je het zo’n meter lagergelegen zwembad achter een haag en het buitenverblijf met jacuzzi. Deze laatste liggen aan de zijkant op het perceel, uit het zicht van de woning. Sta je achter in de tuin, met zicht op het fraaie polderlandschap met water en zelfs een aantal grazende paarden, dan zie je de contrasterende materialen van de buitenzijde van de woning goed: de rieten kap, de zwarte houten kozijnen en gevelbekleding van frakéhout, het witte stucwerk, donkergrijs metselwerk en accenten van Belgisch hardsteen. Het buitenverblijf is nagenoeg een woning op zich. Het heeft ook een rieten kap, een terras en vanbinnen onder andere een badkamer, een complete bar en een tv-ruimte. Het ontbreekt de bewoners kortom aan niets om te kunnen genieten van hun heerlijk huis in de polder.

Editor: Media Team

Datum: 07-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Wesley Bergen