
Als je een woning gaat bouwen is naast het interieur ook het exterieur erg belangrijk. De eigenaren van deze woning wisten goed welke stijl zij wilden en hadden enkele duidelijke woondromen. Een Kempische woning met authentieke materialen, stijlvolle details en een keuken als dé centrale plek in het huis. Deze woonwensen vertaalden Dave Smelt en Jörg Wartewig van WnS Architecten naar een exclusief ontwerp en creëerden samen met de eigenaren en Bouwbedrijf Van Leent een fantastische woonbeleving.
Gastvrij en gezellig
Deze Kempische woning is gebouwd volgens de Vlaamse bouwstijl en wordt ook wel de pastorijstijl genoemd. Een pastorijwoning is een charmante woning vol klasse en authenticiteit. Het is precies deze stijl die de bewoners zo aansprak. “Niet bombastisch of statisch, het mag wat rommelig en wij houden van de vele details”, aldus de bewoonster. Het gebruik van sleetse materi-alen zoals hergebruikte stenen, eikenhout dat in de loop der tijd prachtig vergrijst en de combinatie van twee kleuren dakpannen geven de woning de warme sfeer. Dave vertelt: “De bewoners hadden tijdens het intakegesprek een schets van hun droomwoning bij zich, deze hadden zij in Paint uitgewerkt. Deze schets is van grote waarde gebleken; de bewoners tekenden een enorme keuken en een relatief kleine zit- en eethoek. Hier konden wij snel uit opmaken dat de keuken voor hen erg belangrijk is en hun leven zich vooral op die plek af zal gaan spelen. De woning hebben wij dus uiteindelijk om de keuken heen getekend.” Het eerste schetsontwerp van WnS Architecten was bijna het definitieve ontwerp. “De bewoners hadden een duidelijke wensenlijst en daarnaast kregen wij veel vrijheid om te tekenen. Onze relatie met de klant is gebaseerd op vertrouwen. Zo willen wij ontzorgen en inspireren maar nemen wij hen ook mee in het hele proces van een woning bouwen. Zo begrijp je je eigen huis en ken je alle details”, aldus Dave.
Een schakeling van volumes
Bij het betreden van de oprit en voortuin heb je een prachtig zicht op een groot deel van de woning, die uit samengestelde volumes bestaat. De unieke bouwcombinatie tussen het zogenaamde voorhuis en de aanbouw is wederom kenmerkend voor de Kempische bouwstijl. Geen gevel is hetzelfde maar vormt toch een stijlvol en samenhangend geheel. De schakering van volumes is ook binnen zichtbaar en voelbaar. Ondanks de openheid heeft iedere ruimte heel duidelijk een eigen functie. “De sparing naar de eetkamer maakt het ontwerp sterker en hiermee neem je het gevoel van een balzaal weg”, aldus Jörg. De bewoners vullen aan: “Het is soms ontzettend lastig om vanaf een plattegrond aan te voelen of je ergens wel of niet een wand of uitsparing wenst, toch kan dit erg bepalend zijn voor de sfeer en het gevoel van een ruimte. Dankzij de 3D modellen konden wij als het ware door de woning lopen en de ruimtes beleven, dit heeft ons ontzettend geholpen gedurende het proces.” De bewoners leven beneden en slapen boven, maar dankzij de hoge nok en glazen balustrade staan de verdiepingen met elkaar in verbinding.
Warm, natuurlijk en chic
De inrichting van de woning is volledig door de bewoners zelf gedaan. Waar zij eerst twijfelden om een interieurstylist in te huren, bleek later dat de bewoonster zelf veel plezier beleefde aan de styling. Zo ontstond er een mooie mix van kleuren en materialen die op verschillende plekken en op een subtiele wijze terugkomen in woning. Een rustige, lichte pvc-vloer combineert prachtig met het donker houten wandmeubel, de haard en de keuken-fronten. Het marmeren keukenblad en de messing details geven de keuken een luxe uitstraling. De hoge strakke plinten zijn in de kleur van de muur toegepast wat voor sereniteit zorgt. De bewoonster lacht: “De basisregel die ik gedurende het inrichten hanteerde was: geen witte muren. Dat is goed gelukt.” Alle muren kregen een lik verf of werden bekleed met een smaakvol statement behang, waardoor er zelfs een vleugje hotel chique in de woning terug te vinden is. Binnen en buiten vloeien tevens mooi in elkaar over. Door de eenheid van materialen en het vele groen in zowel de binnen- als de buitenruimte is er een visuele rust ontstaan, ook al kan iedere hoek je ook weer verrassen. Een leuk detail is bijvoorbeeld de diepe vensterbank vol met fraaie kussens, een heerlijke plek waar de bewoner graag bijkomt van een lange werkdag.
Harmonieuskleur- en materiaalgebruik
De bovenverdieping bestaat uit vier ruime slaapkamers, een badkamer en een inloopkast met kleedruimte die te bereiken is via zowel de master be-droom als de overloop. Vanaf de overloop heb je dankzij de grote dakra-men een mooie uitkijk over de omgeving en deze ramen voorzien de hoge ruimte tevens van veel natuurlijk licht. Vanaf dit punt sta je in verbinding met de benedenverdieping, wat een speels maar ook ruimtelijk effect geeft. De badkamer is uitgevoerd met witte en antracietkleurige marmer-look tegels. Het eikenhouten meubel met natuurstenen waskom creëert weer de authentieke en natuurlijke uitstraling. Ook in de badkamer zijn de houten spanten zichtbaar. De combinatie van hout, steen en messing zorgen voor een harmonieus geheel. De master bedroom heeft een fantastisch hoge nok en dankzij de verschillende behangsoorten en warme accessoires ervaar je hier bij binnenkomst het ul-tieme hotelgevoel. De dressing bevindt zich achter de slaapkamer en krijgt dankzij een groot dakraam veel licht.
Tuin
Inmiddels kunnen de bewoners ook genieten van hun heer-lijke tuin. Fraaie beplanting, een prachtig gazon, pergola, grote tegels, grind en spots die zowel de woning als enkele bomen verlichten. In deze tuin is het allemaal terug te vin-den. Omdat de tuin meerdere terrassen heeft kun je vanuit verschillende hoeken genieten van de prachtige gevels. De diversiteit van ramen, vormen en materialen is ongekend en maakt deze woning oprecht tot een droomwoning.
Fotografie: Jaro van Meerten